kamen u žuči

Poštovanje preporuke “bolje sprečiti, nego lečiti”, možda nigde nije tako korisno kao kod problema vezanih za kamen u bubregu, bešici ili žuči. Iako se teorije o stvaranju kamena menjaju uporedo sa novim saznanjima o bio fizičkim uslovima taloženja, tj kristalizacije, ovaj problem se može izbeči jedino ukoliko se unosi dovoljna količina vode, primarno dobrog kvaliteta, filtrirana, namagnetisana. U tom slučaju, taloženje će se zameniti ispiranjem.

Ishrana i terapija

Pre svega treba promeniti ishranu, češće jesti vlaknastu hranu, više voća, povrća, a nekima se savetuje i prelazak na vegetarijansku ishranu. Izbaciti masti, koncentrovane šećere, jesti više manjih obroka dnevno, i piti magnetnu vodu.

Rastvarači masti se takode preporučuju u ovim slučajevima, i to Lecitin, fosfolipid koga proizvodi jetra, 2-3 kapsule dnevno. Zatim, Taurin, koga žene manje proizvode, a važan je za stvaranje žuči, treba uzimati 2×1 kapsulu između obroka.

Od narodnih lekova savetuje se čaj od nane, Badalj( mlečni čkalj), koji sadži silimarin, jak anatioksidans koji štiti jetru, i povećava rastvorljivost žuči. Tu je i maslačak, pomaže varenju, bogat je Lecitinom i kalijumom, jača funkciju jetre i žučne kese.

Takode treba ispitati da li ste alergični na neku namirnicu, i isključiti je. Jer, nutritivna alergija je često znak da postoji upala digestivnog trakta, pa i parazitoza.
Opšti savet je pokušati sa primenom 1 do 2 kutije Mebendazola u razmaku od 15 dana, i pratiti simptome bolesti.
Na kraju, smejte se barem desetak puta u toku dana glasno, da se sve na vama “trese”, pa će kalkulozi “da presedne”!

Čajevi

Narodna medicina za kamen u bubregu i bešici preporučuje razne biljne napitke i preparate, a mi vam ovom prilikom preporučujemo najjednostavnije.

1. Seme šargarepe isitniti u prah, piti 3 puta po 1 g pre jela. Kamen se pretvara u prah.

2. Po 1 g lista i korena peršuna isitniti, preliti čašom vruće vode i ostaviti da odstoji 3 sata. Potom procediti i piti po jedan gutljaj pre jela.

3. Preporučuje se unos magnetne vode (po 40 ml na kg telesne težine dnevno). Takode se preporučuje nošenje maganetnog nakita, (ili magneta u predelu bubrega), kao i unos po 1000 mg kalcijuma, 500 mg magnezijuma, 2×100 mg kalijuma, i vitamin B6 u dozi od 50 mg, 2 do 3 puta dnevno, i problema neće biti!

Kamen u bubregu

Procenjuje se da od kamena u bubregu boluje čak 10 odsto muškaraca i 3 odsto žena! Budući da su kamenčići uglavnom sastavljeni od kalcijuma i oksalata, glavni savet lekara do skora je bio da se smanji unos svih namirnica koje sadrže ove sastojke u većoj meri. Ali, jedno veliko ispitivanje na Harvardu, na više od 50.000 sredovečnih muškaraca, pokazalo je, da paradoksalno, oni koji hranom unose više kalcijuma, manje oboljevaju od bubrežnih kalkuloza! Kao da ih kalcijum štiti od stvaranja kamena! Međutim, kada su oksalati u pitanju, i dalje važi preporuka da treba smanjiti unos jagoda, čokolade, koštunjavih plodova, čaja, cvekle i drugih namirnica bogatih oksalatima, kako bi se smanjilo stvaranje kamena u bubregu. Istraživanje na Harvardu pokazalo je da kalcijum zaista štiti od stvaranja kalkuloze. Na koji način?

U normalnim okolnostima oksalat se veže kalcijumom i izbacuje u digestivni trakt. Ali, kad nema dovoljno kalcijuma, oksalat prolazi kroz bubrege, tu se vezuje za izlučeni kalcijum, stvara kristale, i eto kamena! Zato, ima smisla kod sklonosti kalkulozi, smanjiti unos namirnica bogatim oksalatima. A šta da se radi kada se taloži kalcijum karbonat? Tu se može pomoći, kao i u prvom slučaju, uzimanjem velikih količina namagnetisane vode, i postavljanjem magnetnih srca na predeo bubrega. Uslovi taloženja se u tom slučaju gube, veliki molekuli se razlazu na manje, ljuspaste, a kamen se neosetno kruni i bezbolno izbacuje.

Kamen u žučnoj kesi

Kalkuloza žučne kese je više ženska bolest i jedna od najučestalijih hiruških intervencija.
Po nekim istraživanjima ovaj problem se najčešće javlja kod bucmastih višerotki, uglavnom plavuša starijih od 50 godina! Rezultati novijih istraživanja međutim pokazuju da se ovaj problem retko javlja kod osoba koje se često smeju, što, zapravo znači, da se pomeranjem dijafragme gube uslovi za kristalizaciju. Zato, meianholici često pate od kalkuloze žučne kese, jer njih retko šta može da nasmeje i obraduje!
Onaj ko ima kamen u žuči, ima generalno stalno probleme sa varenjem, nadimanje, bolove, gasove, mučninu, lošu probavu, česte upale, a o napadima da i ne govorimo. Kada se kamen zaglavi, može da prouzrokuje generalni zastoj žuči, izliv iste u krv, i pojavu tzv. hepatorenalnog sindroma, koji može biti fatalan!

Kamen u žuči može biti kombinovan, od kalcijuma, žuči, holesterola i dr, ili od čistog holesterola i od čiste žuči.

Faktori rizika
Pored gore navedenih opštih faktora rizika, tu je loša ishana sa puno masnoća, alkohol, oboljenja jetre, alergije na neke namernice, ali i sve češća parazitoza!
PROČITAJTE I >>> Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega |Dijeta za kamen u bubregu i lečenje | Čajevi i bilje za kamen u bubregu i bešici | Čaj od peršuna za kamen u bubregu i urinarne infekcije | Ishrana kod kamena u bubregu | Ren topi kamen u bubregu | Kamen u bubregu mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici | Bolovi u bubrezima