bolovi u bubrezima

Bolovi u bubrezima mogu imati više uzroka a ako su veoma jakog intenziteta onda ukazuju na prisustvo kamena ili peska u bubrezima.
bolovi u bubrezima
Bubreg je izvanredno važan organ, čija je uloga da filtrira sve otpatke ishrane koji se izbacuju u mokraći. Jedan od glavnih znakova bubrežne infekcije su bolovi. Ti bolovi su tačno lokalizovani. Oni koji su ove bolove osetili ne mogu ih zameniti za bol koji se često naziva »bol u krstima« ili »ušinuće krsta«. To je u istvari reumatičan bol, lumbago, smešten u predelu kukova ili pri dnu kičmenog stuba. Pravi bubrežni bol oseća se u leđima i ,povrh rebara, javlja se na obema stranama. Dubok je, unutrašnji, i ne povećava se niti smanjuje pri pokretu. Taj bol može da dostigne užasan intenzitet, otkrivajući tako prisustvo kamena ili peska.

Drugi simptom oboljenja bubrega je prisustvo krvi u mokraći, to jest hematurija (v. hemoragija).
Edem je takođe simptom oštećenih bubrega.Uopšte uzev, tek potpunim pregledom sa laboratorijskim analizama lekar može da otkrije oboljenje bubrega i razlikuje koji oblik nefritisa zahteva lečenje.

Lumbago ili ušinuće krsta nailazi iznenada, posle napora. Može da se pojavi i posle dužeg hodanja ilj drugog dužeg zamora. Bol se oseća pri dnu kičmenog stuba može se činiti kao bol u bubrezima. Odmor u toploj postelji obično je dovoljan da se lumbago izgubi za 24 časa. Ako traje duže i ako se često ponavlja, možda je odraz reumatičnog oštećenja kičmenog stuba.

Stvaranje kamena (ili peska) u bubrezima može se uporediti sa onim što se dešava u kotlu, gde se taloženjem krečnjaka konačno stvara čvrsta masa. Tako se isto slične grudvice krečnjaka stvaraju u mokraći ili žuči i izazivaju opasna oboljenja. Kada se stvaraju u mokraći, izazivaju bolest koja se dugo popularno naziva kamen. Kamenčić koji se obično stvara u bubregu organizam teži da izbaci kroz mokraćovod. Ti kamenčići mogu biti različitog oblika i veličine, ali u svakom slučaju izazivaju užasne bolove u visini bubrega, i duž mokraćovoda, koji sprovodi mokraću od bubrega do bešike. Napad nailazi iznenada, bez ikakvih prethodnih znakova. Bolesnik, presamićen nadvoje od bolova, uzalud traži neki položaj koji bi mu doneo olakšanje, ali ga ne nalazi i previja se od nepodnošljivih bolova. Napad vrlo često prati lučenje crvenkaste, krvave mokraće.

Već i sama žestina napada čini izlišnim savet da se smesta obratite specijalisti. Zadatak urologa sastojaće se u tome da odstrani kamen sredstvima koja odgovaraju svakom pojedinačnom slučaju.U zavisnosti od dijagnoze poslužiće se sondom, sredstvom za rastvaranje kamena, predložiti operaciju, ili bilo koji drugi postupak kojim će osloboditi bolesnika stranog tela, jer ono ni u kom slučaju ne treba da ostane u organizmu. Kada je kamen izbačen, sve je ponovo kako treba. Ipak bi bilo neoprezno ako se ne bi preduzele mere koje će sprečiti ponovnu pojavu ovog zla. Preporučljivo je redovno ,banjsko lečenje. I još jedan važan savet: ako ste doživeli napad bolova uzrokovan bubrežnim kamenom ili peskom, naviknite se da svakodnevno popijete litar do litar i po čiste flaširane vode, radi dobrog ispiranja bubrega.

Ljudi pedesetih godina najčeke obolevaju od kamena, pa im savetujemo da ovo primene kao preventivnu meru. Kamen isto tako izaziva i napad bolova žuči. Ta bolest se ispoljava u vidu užasnih bolova u visini jetre, ispod rebara s desne strane, sa sevanjem u pravcu desnog ramena. U tom slučaju očvrsli talog sprečava žuč da se normalno luči iz jetre u žučnu kesu. Ni tu nema drugog rešenja osim da se odmah zatraži lekarska pomoć.
PROČITAJTE I >>> Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega |Dijeta za kamen u bubregu i lečenje | Čajevi i bilje za kamen u bubregu i bešici | Čaj od peršuna za kamen u bubregu i urinarne infekcije | Ishrana kod kamena u bubregu | Ren topi kamen u bubregu | Kamen u bubregu mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici | Bolovi u bubrezima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *