kupovina-hrana-dete-roditelji

Navike koje dete stekne u ranom detinjstvu kasnije će teško menjati, naročito kada su u pitanju navike u ishrani. Kada ih jednom stekne, vaše dete će ih primenjivati ceo svoj život.

Pravilna ishrana je od velikog značaja kada je u pitanju zdravlje, a detetu će pomoći da postigne željenu telesnu masu, i obezbediće mu dovoljno energije za školske aktivnosti i igru i da se generalno oseća dobro. Zapravo, zdrava ishrana će pomoći celoj vašoj porodici da živite bolje i kvalitetnije, na jedan zdrav i ispravan način.

zdrava-ishrana-dete-majka-brokoli

Kako usmeriti dete ka zdravim navikama u ishrani?

Podelite odgovornost. Vi odlučite kada, gde i šta porodica jede a vaše dete neka odluči koliko će pojesti od onoga što ponudite za stolom. Mališani dobro slušaju svoje telo – jedu kada su gladni, a prestaju kada napune svoje stomačiće. Ako pokušavamo da kontrolišemo koliko deca jedu i  umesto njih određujemo količinu hrane, mi u stvari remetimo njihovu prirodni potrebu za nutrijentima.

Ono što vi treba da uradite je da ih naučite da jedu zdrave obroke, da obrok unose u organizam polako i da sami prepoznaju kada su siti. Ne dozvolite da pravila, molbe i cenkanje diktiraju način ishrane vašeg deteta.

Prvi koraci

 • Postavite redovan raspored užina i obroka. Većina dece se uglavnom zadovoljava sa tri obroka i dve ili tri užine dnevno. Kada se vaše dete navinke na raspored koji ste postavili glad i apetiti su redovniji pa će i ono u toj naviknutoj satnici osetiti potrebu za hranom.
 • Pronađite barem jednu vrstu hrane iz određene grupe koju vaše dete voli i uverite se da je uvek dostupna. Ne brinite ako mališan voli samo jednu vrstu povrća, mesa ili voća. Sa ostalim namirnicama budite strpljivi, jer deca postepeno prihvataju novu vrstu hrane.
 • Pravilna ishrana je od nemerljive važnosti za razvoj svakog deteta a ona uvek počinje zdravim doručkom. Zdrav doručak će im pomoći da ostanu na zdravoj težini. Ovaj prvi obrok pokreće proces korišćenja odnosno trošenja kalorija tokom dana. Ako ste u žurbi, probajte sa žitaricama i mlekom, voćem ili nemasnim jogurtom.
 • Jedite zajedno kao porodica što je češće moguće. Neka atmosfera za stolom bude uvek pozitivna.
 • Ne kupujte brzu hranu. Ako dete želi grickalice ili slatkiše dajte mu one zdrave. Potrudite se da mu zdrave grickalice uvek budu lako dostupne, na dohvat ruke. Ako voli sladoled, koristite kao zdravu alternativu smrznuti jogurt sa voćem koje voli. Šta više, možete ga napraviti u većoj količini i zamrznuti. Horizontalni ili vertikalni zamrzivači koje imate u vašim domovima će vam pomoći da ovaj desert koji deca obožavaju a koji ih podseća na sladoled, sačuvate svežim i jestivim u narednih sedam do deset dana.
 • Budite dobar uzor. Vaš izbor hrane i način života koji vodite je moćno sredstvo za podučavanje. Vaše dete vidi odluke koje donosite, i to ne samo u vezi hrane, i slediće vaš primer.
 • Nakon nekoliko nedelja ponudite “novu” zdravu hranu. Ne odustajte od nje tako lako ako je u prvi mah dete ne prihvati. Za neku decu će biti potrebno da se potrudite malo više kako bi je dete prihvatilo.
 • Neka brza hrana bude samo povremeno u ponudi. Ako baš požele brzu hranu, naručite im najmanje porcije. I vi sami morate biti dobar primer kada je u pitanju brza hrana.

Veličina porcije

 • Poslužite manje porcije. Na primer, mališani između 2 i 8 godina treba da pojedu od 50 do 80 grama mesa svakog dana. Deca od 9 do 18 godina od 140 do 200 grama mesa.
 • Ograničite slatka pića. Ohrabrite ih da kada su žedni piju vodu a ne sokove, pogotovu ne one gazirane i sa velikim sadržajem šećera.
 • Ponudite im puno voća i povrća. Deca između 2 i 8 godina treba na dnevnom nivou da pojedu 1 do 1,5 šolje povća i isto toliko voća. Neka povrće bude što raznovrsnije, brokoli, šargarepa, spanać, cvekla, paprike i slično. Stariji mališani, uzrasta od 9 do 18 godina treba da u toku dana pojedu 2 do 3 šolje povrća i 1,5 do 2 šolje voća. Možda ovo izgleda kao zadatak koji ćete teško ispuniti ali ako voću dodate u žitarice za doručak ili servirate šargarepu uz ručak videćete da to nije nemoguća misija.

deca-zdrava-hrana

Koristite znanje da osnažite zdrave navike u ishrani

Pomozite svojoj deci da razumeju šta je to zdrava ishranatako što ćete ih naučiti odakle dolazi, kako raste, koje hranjive materije sadrži i koliko energije (kalorija) ima.

 • Ako ste u mogućnosti uzgajajte svoju hranu, u svom dvorištu ili u saksiji na terasi. Neka vaša deca imaju svoje biljke o kojima će brinuti.
 • Dozvolite im da vam pomažu u pripremanju hrane, čim za to pokažu interesovanje. Naučite ih jednostavnim i zdravim receptima.
 • Neka vam pomognu u kupovini. Iskoristite priliku da stariju decu naučite da čitaju deklaraciju na pakovanjima prehrambene robe. Izazovite ih da pronađu zdravu hranu čitajući etikete koje su zalepljanje na pakovanjima.

Jedna od najvažnijih stvari koje treba da uradite kao roditelj jeste da pomognete svom detetu da stekne zdrave navike u ishrani. Deci je potrebna uravnotežena ishrana sa namirnicama različitog porekla. Zato se maksimalno potrudite u ovoj veoma važnoj “bici” za zdravlje vašeg deteta. Od toga šta, koliko i kako jede zavisiće i kvalitet njegovog života.