Ako imate bolove pri hodu, krv u urinu ili peckanje za vreme mokrenja, možda patite od kamena ili peska u bubregu. Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega da bi izbegli ozbiljne komplikacije…

Kamen u bubregu izuzetno je učestala bolest koja napada sve, bez obrzira na pol i godine, no nešto češće se javlja kod muškaraca. Ukoliko imate problema s kamenom ili peskom u bubregu, morate biti svesni toga da je reč o vrlo ozbiljnom problemu. Kamen u bubregu uzrokuje snažne bolove, a može dovesti i do ozbiljnih komplikacija.

Simptomi kamena u bubregu
Prvi simptom je snažan bol u leđima koji se javlja iznenada – kad se kamen pokrene, uglavnom posle obilnog obroka ili fizičkog naprezanja. Postoji opasnost da kamen izazove začepljenje mokraćovoda, nagomilavanje urina u organizmu i urinarne infekcije. U tom slučaju mokrenje je otežano i bolno, često praćeno visokom temperaturom.

kako izbaciti kamen bubrega

Intenzivne tegobe mogu trajati satima, a neretko se opisuju kao “najjači poznati bolovi”.Zato se nemojte iznenaditi ako prvi put u životu vidite svoju kako se neko s kamenom u bubregu previja, hoda četvoronoške, pa čak i – plače. Jednostran bol u slabinskom predelu koji povremeno doseže do prepona i dalje prema unutrašnjoj strani butine – to je siguran simptom da je kamen krenuo. Uporedo s napadima javljaju se i uznemirenost, znojenje, bledilo, mučnina i povraćanje. Nagon za mokrenjem je učestao, a neretko se javlja krv u mokraći. Umor i malaksalost, povišena temperatura, gubitak apetita, otežano mokrenje ili potpun prestanak uriniranja – samo su neki od simtpoma karakterističnih za finale napada kamena u bubregu.

Topla kupka i ledeni oblozi ublažavaju bol
U slučaju jakih bolova ponekad pomažu lekovite kupke. Napunite kadu toplom vodom i u njoj ostanite bar desetak minuta. Zatim na stomak stavite pakovanje leda (nikako vruće obloge!). Istovremeno, ako je bol jak, možete da popijete neki spazmolitik ili analgetik. Ako ne prolazi ili se za nekoliko sati ponovo javi, obavezno idite lekaru.

Voda i čajevi su nezaobilazni
Pijte bar dva litra vode dnevno, jer je to najvažnija mera u sprečavanju formiranja kamenja. Voda razređuje urin i snižava koncentraciju minerala i soli koje formiraju kristale. Umesto toga, neki lekari preporučuju da se piju dva litra biljnog čaja dnevno. Od pomoći mogu biti napici od kukuruzne svile, listova uve ili pupoljaka breze. Takođe, efikasni su čajevi od celera, peršuna i korena zečjeg trna.

Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega-narodni recept
Svako veče iseckajte tri suve smokve, potopite ih u sok od jednog limuna i ostavite da prenoće. Ujutro ih prelijte šoljicom (za crnu kafu) vrele vode i pojedite na prazan stomak. Proces ponavljajte deset dana i redovno pratite boju urina. Kad urin postane taman, s tragovima mulja, to je znak da je kamenje počelo da se topi. Tako bar tvrde oni koji su se pomoću ovog recepta oslobodili kamena u bubregu.

Limunada – borac protiv kamenca
Za olakšanje trentnog bola popijte čašu limunade ili svežeg jabukovog soka svakih pola sata, dok god tegobe ne uminu.
Novo istraživanje pokazuje da je limunada efikasan (i ukusan) način usporavanja razvoja kamena u bubregu. Kamen nastaje kad urin postane prezasićen solima, a pritom ne sadrži dovoljno supstanci koje bi to sprečile. Jedna od njih je citrat. Ljudima s predispozicijama za nastanak kamena obično se propisuju preparati koji sadrže ovu supstancu. Međutim, limunov sok je pun prirodnog citrata. Kad se napravi u obliku limunade, s malo šećera ili bez njega, ovaj napitak povećava količinu citrata u urinu onoliko koliko je dovoljno za sprečavanje nastanka kamena.

Zvuči šašavo, ali…i ovo je metoda za izbacivanje kamena iz bubrega
Popijte dosta tečnosti (čaja ili vode) i posle 20 minuta trčite uza stepenice i niz njih što brže možete. Poznato je da ova metoda pomaže u izbacivanju manjih kamenčića iz bubrega.

Saveti
-Jedite više hrane bogate vitaminom A, koji blagotvorno deluje na urogenitalne puteve.
-Smanjite unos proteina životinjskog porekla u organizam. Naime, oni podstiču organizam da izlučuje kalcijum, a samim tim povećavaju koncentraciju ovog minerala, ali i fosfora i mokraćne kiseline u urinu, što može pogodovati stvaranju kamena.
-Ne izbegavajte kalcijum u ishrani, jer je važan za izgradnju kostiju.
-Unos veće količine magnezijuma u organizam može smanjiti rizik od formiranja kamena, jer podstiče rastvorljivost kalcijum-oksalata. Namirnice bogate magnezijumom jesu plodovi mora, neglazirani pirinač, tofu sir i soja.
-Izbegavajte šećer, jer stimuliše pankreas da produkuje veću količinu insulina, što podstiče izlučivanje kalcijuma preko mokraće.
-Pojačajte fizičku aktivnost. Ljudi koji pretežno sede akumuliraju više kalcijuma u krvi.Ostavite cigarete, jer kadmijum iz dima doprinosi nastanku kamena u bubregu.

Kad je neophodna operacija za izbacivanje kamena u bubregu
To zavisi isključivo od veličine, pozicije i oblika kamena u bubregu. Ukoliko ne postoji šansa da se kamen spontano izbaci, operacija je jedino rešenje. Srećna okolnost je to što se kamenje manje od četiri milimetra u prečniku u osamdeset odsto slučajeva može izbaciti prirodnim putem. Međutim, što je prečnik veći, to je verovatnoća za spontano izbacivanje manja (u slučaju prečnika većeg od deset milimetara – ravna je nuli). Zato kamenje iz bubrega treba što pre odstraniti, i to minimalno invanzivnim tehnikama. Urolozima je danas na raspolaganju nekoliko opcija za izbacivanje kamena iz mokraćnog kanala: ekstrakorporalna litotripsija udarnim talasima najčešća je metoda, dok intrakorporalna litotripsija ima višu stopu uspešnosti, ali i veći rizik od komplikacija i povrede mokraćnih kanala. Otvoreni hirurški zahvati, koji su nekad bili jedino rešenje, danas su neophodni u svega pet odsto slučajeva.
PROČITAJTE I >>> Selen čisti PESAK IZ BUBREGA | Dijeta za kamen u bubregu i lečenje | Čajevi i bilje za kamen u bubregu i bešici | Čaj od peršuna za kamen u bubregu i urinarne infekcije | Ishrana kod kamena u bubregu | Ren topi kamen u bubregu | Kamen u bubregu mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici | Bolovi u bubrezima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *