Saznajte:

– nervozan stomak
– nervoza debelog creva – iritabilni kolon
– nervoza creva simptomi
– sindrom nervoznih creva
– lek
– ishrana

Nervozno debelo crevo – Nervozan stomak

Muči vas nervozno debelo crevo? Niste jedini, ovaj poremećaj spada u bolesti savremenog čoveka, koji živi ubrzanim načinom života i stalno je pod stresom. Postoji verovanje u narodu da stomak registruje sav naš stres i da ispoljava različite simptome, naročito kada smo nervozni i napeti – što nije daleko od istine. Nervozno debelo crevo ili sindrom iritabilnog kolona, kako se stručno zove, pogađa najpre žene, a u nešto manjem procentu i muškarce. U pitanju je poremećaj pražnjenja creva i prisutnost bola u stomaku bez neke strukturalne promene koja bi to izazvala. Još uvek nije utvrđen tačan uzrok koji dovodi do ovog poremećaja, tako da su sama dijagnoza i lečenje znatno otežani. Jedino što se zna, to je da su creva ”nervozna” bez postojanja nekog konkretnog razloga (nema nikakvih morfoloških promena na crevima). Međutim, utvrđeno je da se simptomi najviše ispoljavaju kada je osoba pod stresom.

sindrom nervoznog creva stomaka

Nervozni vi – nervozan i stomak. Stres u kombinaciji sa nezdravom ishranom zaista može dovesti do različitih poremećaja, a nervozan stomak je jedan od možda najčudnijih. Nema tačnog uzroka bolesti, nema konkretne promene na morfološkom nivou – ali simptomi su prisutni i često mogu biti veoma nelagodni, da ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje. Nervozan stomak je bolest današnjice, a ne zaobilazi ni mlade ljude.

Ono što svakako možete sami da uradite, to je da se trudite da izbegavate stresne situacije, ma koliko vam to nezamislivo delovalo. Uz to promenite životne navike, vešbajte umereno i korigujte ishranu – pola problema je već rešeno!

Nervoza creva simptomi (nervozan stomak simptomi)

Simptomi nervoznih creva – nervoznog stomaka mogu biti različiti:

– bol u stomaku

– tvrda stolica i zatvor (opstipacija)

– proliv (dijareja)

– sluz u stolici

– grčevi

– nadimanje i gasovi

– nadutost stomaka

– mučnina

– povraćanje

Međutim, ovi simptomi često ukazuju i na neke sasvim druge poremećaje digestivnog sistema, pa se zato dijagnoza teško postavlja. Simptom koji se najčešće javlja jeste neprijatan nol u trbuhu uz smenjivanje dijareje i zatvora.

Sindrom nervoznih creva

Sindrom nervoznih creva je, slobodno možemo reći, pored stresa izazvan i nepravilnom ishranom. Simptomi se obično pojavljuju intenzivno neko vreme i traju po nekoliko meseci, a zatim spontano prođu. Osobe koje pate od sindroma nervoznih creva su često uplašene da neće bolest uznapredovati i dovesti do nekog težeg oboljenja dgestivnog sistema.

Sindrom nervoznog creva je poremećaj motorike creva. Do sada nije dokazano da dovodi do nekih ozbiljnijih oboljenja digestivnog sistema ili bilo kog drugog sistema organa. Međutim, ovde treba biti jako oprezan prilikom postavljanja dijagnoze, jer simptomi nervoznog creva često mogu prikriti neko drugo ozbiljnije oboljenje digestivnog sistema.

Lekari navode da su stres i jako teška, ljuta i začinjena hrana okidači koji dovode do pojave nervoznih creva. Bol često započinje sa unosom teške hrane, a prestaje sa pražnjenjem creva.

Lek za nervozna creva

Kako smo rekli da je u pitanju poremećaj kome se ne zna tačan uzrok, tako je lečenje veoma otežano. Uglavnom se radi na prevenciji i ublažavanju simptoma nervoznih creva. Dakle, cilj je da se uspostavi normalna peristaltika (rad) creva. Napominjemo da ovo nije opasna bolest koja ugrožava nečiji život, ali kako simptomi često mogu biti veoma neprijatni – potrebno je lečenje. Lečenje se sprovodi uz konsultacije sa gastroenterologom ili lekarom opšte prakse, nikako samostalno.

Najpre je potrebno korigovati ishranu. Zatim, trudite se da izbegavate stres i da ga kontrolišete, što jeste teško, ali morate probati.

Lek za nervozna creva vam prepisuje lekar, i to su obično lekovi koji smanjuju grč glatke muskulature creva – spazmolitici. Takođe, može prepisati i lek koji reguliše pražnjenje creva kod onih koji imaju zatvor ili proliv (laksativi i dr.). Dešava se da lekar preporuči i korišćenje antibiotika i probiotika, kako bi se regulisala bakterijska crevna flora.

Nervozna creva – lek: spazmolitici, antidijaroici, antiholinergici. Korigovanje ishrane i izbegavanje stresa – već ste učinili mnogo za lečenje sindroma nervoznih creva.

Nervoza creva i ishrana

Kod postojanja sindroma nervoznih creva, najpre je potrebno korigovati ishranu.

Nervoza creva ishrana:

– balansirana dijetalna ishrana

– imajte redovne i pravilno raspoređene obroke

– ishrana bogata vlaknastim materijama

– potrebno je jesti voće i povrće (može sveže i kuvano)

– smanjiti upotrebu namirnica koje izazivaju nadimanje (mahunarke, mleko)

– jesti integralne žitarice (naročito mekinje)

– izbegavati masnu, začinjenu i ljutu hranu

– izbegavajte testa, slatkiše i meso

– piti mineralnu vodu sa magnezijumom ili unositi hranu bogatu ovim elementom

– zdravi probiotici (jogurt koji sadrži soj Lactobacillus acidophilus)

– konzumirajte laneno seme

– pijte što više tečnosti (uključujući i biljne čajeve)

– izbegavajte kafu, alkohol i gazirane sokove