ishrana kamena u bubregu

Kamen u bubregu-Računa se da 5% žena i 10% muškaraca ima najmanje 1 kamen u bubregu do 70-te godine starosti.
kamen u bubregu i prirodno lečenje
Kamen u bubregu najčešće se stvara od urinske kiseline, oksalata i fosfata. Stvaranju kamena pogoduje i mala konzumacija tečnosti, naročito za vreme velikih vrućina, kao i hrana sa puno belančevina. Na stvaranje kamena u bubregu utiče i veće unošenje soli hranom, šećera, vitamina D, kalcijuma, alkoholnih pića, jakih začina i unošenje rafinisane hrane sa malo biljnih vlakana.

Namirnice bogate u oksalatima koje treba izbegavati kod osoba sa kamenom bubregu su: boranija, crni luk, čaj, čokolada, krastavac, kupina, malina, šargarepa, pomorandža, smokva i naročito spanać.

Hrana bogata kalcijumom, naročito mleko i sirevi, utiču na ređu pojavu kamena u bubregu. Ispitivanja vršena na 45000 osoba pokazala su da su oni koji konzumiraju hranu bogatu kalcijumom za 1/3 manje izloženi kamenu u bubregu, u odnosu na one koji troše malo mleka i sireva. Kalcijum sprečava apsorpciju oksalata. Osim toga, oni koji hranom unose dovoljno kalijuma za 1/2 ređe oboljevaju od kamena u bubregu, a oni koji piju puno tečnosti za 29% su manje izloženi riziku, dok oni koji jedu više belančevinaste hrane životinjskog porekla su za 33% više izloženi opasnosti od stvaranja kamena u bubregu.

Dijeta-ishrana protiv kamena u bubregu
— Smanjiti unošenje belančevina životinjskog porekla i prednost dati hrani od žitarica i zrnastoj hrani.
— Korišćenje soli smanjiti na 6 g dnevno (kašičica) ili čak na 2 g. Na taj se način snižava nivo urina koji stvara kamen u bubregu i povećava nivo citrata koji štite od stvaranja kamena.
— Dnevno treba piti 4-5 čaša soka od citrusa (pomorandža, grejpfrut, limun), a ukupno unošenje tečnosti ne treba da bude manji od 1 litra dnevno.
— Nastojati da se u ishrani koristi više namirnica koje pospešuju mokrenje, a naročito: beli luk, praziluk, paradajz, rotkvica, jabuka, kruška, grožđe, trešnje, ribizle, šljive, lubenice, šipak, maslačak, brezov list, beli slez i kukuruzna svila.

Receptura za prirodno lečenje kamena u bubregu
-Sok od limuna i maslinovo ulje treba uzimati naizmenično, na nekoliko minuta jedno posle drugog; u maslinovo ulje, radi lakšeg podnošenja, usuti malo soka limuna. Ovo ponavljati na svakih 15 minuta dok se oko 2 dl ulja i sok od nekoliko limuna ne potroši.
Za razbijanje kamena u bubrezima tri puta dnevno piti po 1 g praška broća pomešan sa medom, u trajanju od nedelju dana.
-Za čišćenje peska i kamena u bubregu, za smirivanje zapaljenja i uredniji prolaz urina veoma je koristan čaj od pirevine: 2 kašike usitnjenog korena staviti u pola litra ključale vode i nakon stajanja od 10 minuta, piti po želji.
-Kamen u bubregu uklanja i sok od rotkve koju treba naribati i ostaviti da stoji 2 do 3 sata. Nakon ceđenja sok se pije tri puta dnevno po pola decilitra. Kura traje oko mesec dana i treba očekivati da kamen za to vreme nestane.
-Dve kašike sušenog šipurka preliti sa litrom ključale vode i ostaviti da stoji 8 do 10 sati. U oceđeni čaj dodaju se 4 kašike meda i sok od pola limuna i pije po šoljica, tri puta dnevno.
-Uzeti po 2 kašike naribanog korena peršuna, rena i mirođije, preliti sa litrom ključale vode ili surutke. Pije se nakon hlađenja i ceđenja po čaša posle doručka, ručka i večere.
-U kilogram meda i decilitar maslinovog ulja usuti šoljicu soka celera i sok od 2 limuna. Dobro promešati i piti tri puta dnevno, pre jela.

Za zaštitu od kamena u bubregu
Kukuruzna svila veoma koristi za smirenje cistitisa i kao diuretik za zaštitu od kamena u bubregu: 2 kašike usitnjene svile staviti u pola litra ključale vode, ostaviti 10 minuta da odstoji, procediti i piti po potrebi.
PROČITAJTE I >>> Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega |Dijeta za kamen u bubregu i lečenje | Čajevi i bilje za kamen u bubregu i bešici | Čaj od peršuna za kamen u bubregu i urinarne infekcije | Ishrana kod kamena u bubregu | Ren topi kamen u bubregu | Kamen u bubregu mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici | Bolovi u bubrezima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *