caj za kamen u buregu besiciKamen u bubregu i bešici se najčešće javlja između 20. i 45. godine života. Tri puta je češći kod muškaraca nego kod žena. Reč je o vrlo teškoj boiesti zbog koje se javljaju neizdrživi bolovi u slabinama i šire se prema donjem delu. Bolesnik često mokri, a mokrenje je bolno. Ponekad mokraća postaje crvena od krvi.

Evo kako se ova bolest leči na tradicionalan način pomoću bilja i čaja
U hrani treba izbegavati one soli od kojih je kamen u bubregu nastao, a to se može utvrditi hemijskom analizom izbačenog kamena.Bolesnik mora da pije velike količine tečnosti u vidu raznih čajeva.Ako je kamen mali i pokretan, treba nastojati da ga pacijent izmokri spontano, uz sledeće preporuke:
-hodati i skakutati po stepenicama ili se voziti neravnim terenom,
-lokalno obezbediti toplotu (termofor ili nešto slično). Lekari to sigurno neće savetovati, ali ispijanje većih količina piva (neka bude ono bezalkoholno!) takode često pomaže u izbacivanju kamena.

Čajevi za izbacivanje kamena iz bubrega i bešike

Preporučuju se ovi čajevi od raznog lekovitog bilja, pa odaberite koji vam najviše odgovara:

Čaj 1
30 grama kilavice (Herniari glabra), korena selena (Levisticum o ficinale) i zečjeg trna i 10 grama kleke. Sve dobro usitniti i pomešati, potopiti u litar vode, ostaviti celu noć da se ekstrahuje, pa ujutro zagrejati do vrenja i kuvati 2 do 3 minuta. Kad se ohladi, procediti i piti umesto vode.Bolji je nezasladen čaj za izbacivanje kamena, ali ako je nekome suviše gorak, može da ga zasl; di medom ili nekim kiselim voćnii sokom (sirupom), samo ga tada val piti posle jela i izmedu obroka.Čaj piti 3 dana zaredom, zatim pauzirati jedan dan i opet nastaviti na isti način. Kao i u slučaju mnogi drugih bolesti, i ovde je vrlo važno tokom terapije povremeno kontrolisati mokraću, da bi mogao da se u vrdi rezultat lečenja i odredi pravilna terapija.

Čaj 2
Po 30 grama brezovih pupoljaka, kilavice, semena peršuna i 10 grama rosopasa; upotrebljavati kao pod broj 1.

Čaj 3
Po 40 grama brezovih pupoljaka i rosopasa, i po 10 grama kantariona i majčine dušice; kao pod broj 1.

4.
Po 20 grama korena zečjeg trna i sladića, plodova šipka i kleke, po 10 grama lista crne ribizle i kopitnjaka (korena); kao pod broj 1.

5.
Po 25 grama plodova (semena) kima, komorača, šargarepe i celera; sve plodove u avanu dobro stući, jer se lekoviti sastojci nalaze u unutrašnjosti tih plodova; kao pod broj 1.

6.
Po 25 grama korena selena, peršuna, celera i sladića; kao pod broj 1.

7.
Po 30 grama brezovih pupoljaka, sladića i lišća vinove loze (crvenog), 10 grama kopitnjaka; kao pod broj 1.

8.
Po 30 grama dobričice, ruzmarina i uve, 10 grama kilavice;kao pod broj 1.

9.
Po 25 grama korena zečjeg trna, sladića i pirevine, 25 grama trave maćuhice; kao pod broj 1.

10.
Po 20 grama brezovih pupoljaka, preslice, lista kruške, bršljana i ruzmarina; kao pod broj 1.

Stari narodni recepti za izbacivanje kamena iz bubrega i bešike

Kada kamenčići iz bubrega počnu da se odvajaju, nastupe užasni bolovi. U tom slučaju treba odmah uzeti pomešano bademovo i orahovo ulje do 100 g i istovremeno se sedeći pariti 20-25 minuta.
Priprema kupke:
5 g preslice kuvati 15 minuta u 3 litra vode. Posudu s kuvanom preslicom staviti u stalak, pa sesti i dobro se pokriti. Posle parenja treba leći u krevet i staviti termofor ili električni jastuk pod ledja. Uz to treba još pre parenja uzeti mlaku klizmu od kamilice -10 g na 6 čaša vode, i to vrućom vodom preliti, nikako kuvati. Neka odstoji poklopljeno 5 minuta, potom procediti, a u cev staviti 50 do 100 g maslinovog ulja. Svaka 2-3 sata treba ponoviti klizmu.

Za piće je najbolji čaj od istucanih prženih koštica šipka: na 2 litra vode staviti 20 g koštica, natapa se 12 sati i dobro poklopljeno kuva 3 sata, dok ne uvri toliko da ostane 3/4 litre čaja. Ujutro se uzme 1 šolja tog čaja toplog, prokuvanogsa jednom kašikom meda i limunovog soka, pola sata pre ručka druga šolja i treća pola sata pre večere. Ovaj čaj treba piti svakodnevno tokom 30-40 dana. U nedostatku koštica šipka, uzme se na pola litra zdravog crnog vina po lOg korena koprive, bedrenike (Pimpinella magna), ovsene slame i 2 g korena od sladića. Natapa se 12 sati i posle toga kuva na laganoj vatri dobro poklopljeno pola sata. U drugu polovinu vina stavi se po 10 g kantariona, maćuhice, preslice, troskota (Polvgonum aviculare),istucanih bobica smreke i po 3 g majčine dušice i pelina, sa 6 kašika meda. Natapa se 12 sati i kuva 5 minuta dobro poklopljeno, pa pusti da odstoji poklopljeno još 10 minuta, procedi i pomeša s vinom u kome je korenje kuvano. Kod ove bolesti posebno treba paziti na stolicu. Kad se osete bolovi, stave se tople obloge od preslice ili ovsene slame preko ledja, želuca i trbuha.

Treba piti mleko (slatko i kiselo), jesti kuvanu pšenicu, ječam i dva puta dnevno čorbu od ovsenog griza sa koprivom, salatu od jaglaca, maslačka i cikorije sa limunom i uljem od potočarke (Nasturtium officinale). Posebno se preporučuju špargle – kuvati ih 10 minuta – jer neobično brzo izbacuju vodu iz tela i time regulišu rad bubrega i žuči, rastvaraju i izbacuju kamenje iz žuči, bubrega i bešike.

PROBAJTE I OVO!
Tokom sedam dana tri puta dnevno uzimajte po jedan gram korena broća (Rubia tinctorum) u prahu pomešanog s medom. Taj lek je vekovima upotrebljavan za razbijanje kamena u bubregu.
PROČITAJTE I >>> Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega |Dijeta za kamen u bubregu i lečenje | Čajevi i bilje za kamen u bubregu i bešici | Čaj od peršuna za kamen u bubregu i urinarne infekcije | Ishrana kod kamena u bubregu | Ren topi kamen u bubregu | Kamen u bubregu mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici | Bolovi u bubrezima