Celerovo seme se već stotinama godina koristi u medicinske svrhe. Iako moderna nauka još uvek nije utvrdila da li su tvrdnje travara o svojstvima semena celera i čaja od njega zaista tačne, mnogi koji su ga probali imaju samo reči hvale za ovaj narodni lek.

Zdravstvene dobrobiti od čaja semena celera

Seme celera možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Nikad nemojte koristiti semenke iz biljke uzgajane u bašti, jer su one obično tretirane hemikalijama i pisticidima. Jednu kašiku semena celera prelijte jednom šoljom ljučale vode i ostavite da se natopi 10-20 minuta pre nego što ga procedite. Pijte ovaj čaj do tri puta dnevno.
Seme o kom pričamo se zapravo pravi od samlevenih „pravih“ semenki celena omekšanih u ključaloj vodi. Ovaj čaj se obično koristi kao diuretik, ali ipak ima još mnoga hranljiva svojstva. Koristan je za smanjivanje krvnog pritiska i holesterola, pomaže u ublažavanju simtoma artritisa i stomačnih upala. Pre nego što počnete da pijete čaj od semena celera, konsultujte se sa svojim lekarom zbog potencijalnih interakcija sa lekovima, ukoliko ih uzimate.

caj od celera

1. Deluje kao sedativ
Iako nije među glavnim čajevima koji pomažu kod depresije, napetosti i anksioznosti, čaj od celera je takođe dobar i za mentalno zdravlje. Ima sedativna dejstva, tako da je odličan za ublažavanje stresa i poboljšavanje raspoloženja. Blago sedativno dejstvo u kombinaciji sa delovanjem protiv nadimanja je idelna kombinacija za smirivanje stomačnih problema.

2. Deluje kao diuretik i ublažava upale i otoke
Travari često koriste čaj od celerovog semena kao diuretik, odnosno za podsticanje izlučivanja urina. Ovo dalje pomaže kod smanjivanja otoka i, naravno, eliminacije toksina iz organizma. Travari takođe smatraju da ovaj čaj ublažava upale uzrokovane artritisom i gihtom, ali nisu sprovedena istraživanja na ljudima koja bi potkrepila ove tvrdnje.

3. Kamen u bubregu i hronične bubrežne bolesti
Pošto čaj od celera podstiče mokrenje, obično se koristi kod hroničnih bubrežnih bolesti, uključujući i kamen u bubregu. Celer je bogat kalijujom i prirodnim solima, koji pomažu u pročišćavanju organizma kroz izbacivanje suvišnih materija kroz bubrege i creva i smanjuju nivo urinske kiseline u organizmu.

4. Smanjuje krvni pritisak i holosterol
U jednom istraživanju sprovedenom na životinjama utvrđeno je da ovaj čaj smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Većina travara preporučuje svakodnevnu upotrebu ovog čaja za regulaciju ovih problema.

5. Grčevi u mišićima
Čaj od celera se često koristi za olakšavanje grčeva u mišićima. Smatra se da visok nivo kalcijuma u ovom čaju opušta mišiće, kao i nervni sistem.

6. Dobar je za prevenciju raka
Sudeći prema rezultatima jednog istraživanja, konzumacija celerovog semena je dobra prevencija za karcinoma. Naučnici su utvrdili da ljudi koji konzumiraju namirnice bogate luteinom (što uključuje i celer) imaju manje šanse da dobiju rak debelog creva.

7. Urinarni antiseptik
Seme celera se takođe može koristiti za tretman i sprečavanje problema sa urinarnim traktom. Iako ne leči nijedno konkretno oboljenje, zbog svog diuretskog efekta deluje i kao antiseptik kad su u pitanju mokraćni putevi, tako da, sem što ojačava bubrege, čaj od celera pomaže kod infekcija urinarnog trakta. Antiseptička dejstva ima zahvaljujući visokom procentu isparljivih ulja u semenu.

8. Zaštita od insekata
Čaj od celerovog semena se dugo koristio za spoljnu upotrebu kao zaštita od insekata. Sada se čak može naći i po prodavnicama, u bočicama spreja.

Kako napraviti čaj od semena celera?

Celerovo seme je zapravo začin koji se može koristiti i kao lek. Semenke su veoma male i boja varira od veoma svetle do tamno smeđe. U kulturama van „zapada“, celer se koristi kao dodatak ishrani kako bi se sprečile i ublažile upale i zadržavanje tečnosti u organizmu. Seme se može samleti i od njega napraviti čaj.

Šta Vam je potrebno?
– Čajnik
– Posuda za merenje mililitraže
– Šolja vode
– Šolja za čaj
– Kašika semena celera
– Cediljka

Procedura
– Za jednu porciju izmerite čašu vode i stavite u čajnik da proključa
– Jednu kašiku (samlevenog) semena celera stavite u posudu za merenje, jer ona može poslužiti i kao posuda u kojoj će se čaj natapati
– Prelijte čaj ključalom vodom i ostavite ga 10-20 minuta, u zavisnosti od toga koliko jak čaj želite
– Procedite čaj u šolju
– Preporučena doza u terapeutske svrhe je 3 šolje dnevno

Bezbednost
Upotreba ovog čaja je generalno bezbedna, ali u nekim slučajevima ga ne treba piti. Trudnice bi trebalo da ga izbegavaju, jer je moguće da izaziva kontrakcije materice. Iako blagotvorno deluje na bubrege, trebalo bi da se posavetuje sa svojim lekarom pre upotrebe ako imate ozbiljnih problema, poput upale bubrega. Ukoliko uzimate bilo kakve lekove, isto se obavezno posavetujte sa lekarom oko upotrebe ovog čaja.