Kamen u bubregu, mokraćnim putevima i mokraćnoj bešiciStvaranje kamenca u bubrežnoj karlici i mokraćnim putevima, odnosno urolitijaza, u tesnoj je vezi sa izvesnim činiocima nutritivne prirode koji deluju uzajamno sa onima od kojih zavisi rastvorljivost mineralnih soli u mokraći. Pojavi kamenca u bubregu, mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici mogu doprineti i bolesti u čijim je slučajevima izlučivanje mokraće smanjeno ili hronične infekcije mokraćnih puteva.

Simptomi ovog oboljenja su: tup bol u predelu bubrega koji poprima oblik napada kada se proširi i na predeo mokraćne bešike.

Dijetetske mere veoma su važne u prevenciji kamena u bubregu, mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici, a pravilnom ishranom, u slučaju kada kamenac već postoji, moguće je, menjajući reakciju mokraće (PH), dovesti do rastvaranja i izlučivanja tih kamenčića. Postoje nekoliko vrsta kamenaca (kamenčića).

Uraturija – nastaje zbog prisustva kristala mokraćne kiseline u mokraći
Dijetetske mere: Jesti namirnice koje povećavaju alkoholnu rezervu u krvi i čine mokraću alkoholnom – voće, povrće, mleko, unositi što više tečnosti (voda i voćni sokovi). Zabranjene namirnice su iznutrice i meso, sardine u ulju, sardele, džigerice, bubrezi, pačje i guščje meso, mozak, kineski čaj, kakao. Ograničiti unos kuhinjske soli.

Oksalaturija – prisustvo kristala kalcijum-oksalata u mokraći.
Dijetetske mere: Ne unositi namirnice koje sadrže mnogo oksalata: spanaća, paradajza i pasulja, čokolade, kakaoa, instantkafe, crnog čaja, kao ni one koje sadrže mnogo ugljenih hidrata. Veoma je važno da se ne smanji unos kalcijuma. Treba jesti namirnice biljnog porekla, mleko, sir, mlečne proizvode, i unositi što više tečnosti (svaka dva sata po 2 dl), naročito je važno intenzivirati unos tečnosti pred spavanje da bi se sprečilo koncentrisanje soli u mokraći. Dnevna količina kalcijuma ne sme biti ispod 1 g po danu da, zbog njegove povećane potrošnje, ne bi došlo do osteoporoze.
Dozvoljeni čajevi: šipak, čajevi za povećavanje i izlučivanje mokraće, breza, kleka, medvedika, peršun, seme komorača. Piti “Prolom” vodu. Od povrćajesti krompir, šargarepu, cveklu.

Fosfaturija – izlučivanje soli fosfora mokraćom.
Ograničiti unos badema, tvrdog sira, jetre, jaja, ribe. Unositi što više tečnosti, ograničiti unos soli.
Unositi: fermentisane sireve, morsku i slatkovodnu ribu, meso sisara i ptica, morske plodove, supe, slaninu, industrijsko žito, proizvode od žita, sočivo osim prosa.

Cistinurija – prisustvo cistinskih kristala u mokraći.
Režim ishrane – ograničen je unos proteina kojih ima u gotovo svim namirnicama životinjskog porekla, pa kontrolisano treba unositi meso, ribu i mleko. Ograničiti unos tečnosti, umanjiti unos soli. Začinsko bilje zamenjuje nedostatak soli. Povećati unos voća, povrća.

ČAJEVI ZA BUBREŽNE BOLESNIKE

kukuruzna svila – leči pesak u bešici, kronični cistitis i nefritis
– list medvedike – od osušenog lista priprema se uvarak koji deluje diuretično i antiseptično
breza – koristi se osušeno mlado lišće i pupoljci za čaj
koren i list peršuna
koren i list celera
– čaj od sitnice – za povećavanje diureze, sprečavanje stvaranja kamena, zapaljenske procese mokraćnih puteva; pije se u kombinaciji sa listom medvedike.
PROČITAJTE I >>> Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega |Dijeta za kamen u bubregu i lečenje | Čajevi i bilje za kamen u bubregu i bešici | Čaj od peršuna za kamen u bubregu i urinarne infekcije | Ishrana kod kamena u bubregu | Ren topi kamen u bubregu | Kamen u bubregu mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici | Bolovi u bubrezima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *