anemija-umor-spavanje

Anemija ili malokrvnost je stanje u kome postoji nedostatak eritrocita, crvenih krvnih zrnaca, ili pak nedovoljna količina hemoglobina, pigmenta iz eritrocita.

Hemoglobin u crvenim krvnim zrncima zadužen je za prenošenje kiseonika kroz telo, njegov nedostatak može imati veoma ozbiljne posledice po vaše zdravlje.

Reč anemija u prevodu sa grčkog znači “bez krvi”, a kod nas je odomaćen izraz – malokrvnost.

To je jedan od najčešćih poremećaja krvi i u velikom broju slučajeva ukazuje na druge bolesti, mada može biti i čisto hematološko oboljenje.

Trebalo bi je prepoznati i lečiti na vreme da ne bi dovela do posledica koje mogu, ozbiljno ugroziti zdravlje.

Uzroci anemije mogu biti mnogobrojni:

 • Loše ishrana
 • Oboljenje bubrega
 • Srca
 • Krvotoka i zglobova
 • Gubitka krvi
 • Hormonskog disbalansa
 • Maligniteta

Nedostatak gvožđa nekad može biti i urođene prirode. Otkrivanje uzroka je prvi i najvažniji korak u lečenju malokrvnosti, jer će u suprotnom biti lečeni samo simptomi, što može pogoršati osnovnu bolest, tj. onu koja se krije iza anemije.

 • Hronični umor,
 • Bledilo,
 • Pospanost,
 • Malaksalost,
 • Vrtoglavica,
 • Nesanica,
 • Lupanje srca,
 • Nervoza,
 • Tuga,
 • Depresija,
 • Nedostatak apetita i seksualne želje,
 • Hladne ruke i noge,
 • Ranice na jeziku i u uglovima usana,
 • Krti i lomljivi nokti

Sve to ukazuje na malokrvnost. Ako osećate neke od ovih simptoma, neophodno je da prekontrolišete krvnu sliku.

Anemija kao posledica loše ishrane

Anemija nutritivnog tipa može nastati ukoliko je ishrana siromašna gvožđem, esencijalnim amino-kiselinama, vitaminima C, Bi, B12 i folnom kiselinom.

Takođe, može se desiti da uzimamo sasvim dovoljno gvožđa ishranom, ali da ga ne apsorbujemo kako treba. To se događa kad je lučenje želudačne kiseline smanjeno, kad u hrani nema dovoljno vitamina C, minerala kobalta i bakra, kao i nekih važnih sastojaka belančevina. Do otežanog iskorišćavanja gvožđa dolazi i kad u hrani ima više fosfora, ali i ako osoba pati od hronične dijareje.

Anemija uzrokovana nedostatkom vitamina B12 najčešće se sreće kod vegana i vegetarijanaca, jer se ovaj vitamin nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla.

Uporedna istraživanja sprovedena u SAD i Evropi ukazuju na to da oko 15% žena (mlađih od pedeset godina) i 2% muškaraca pati od nedostatka gvozda (anemije), stanja koje dramatično utiče na nivo energije u organizmu.

Iako se ovaj element u našem telu nalazi tek “u tragovima”, njegova uloga od vitalnog je značaja za normalnu funkciju svih tkiva i organa.

Pre svega, gvožđe prerađuje hemoglobin, čiji pad ozbiljno narušava normalno funkcionisanje organizma. Čak i u slučaju da deficit gvožđa nije prerastao u pravu anemiju, moguće je osetiti simptome, najčešće hroničan umor.

Uzimanje neophodnih količina gvožđa unošenjem odgovarajućih namirnica, najvažniji je korak, ali ne i najlakši. S obzirom na to daje crveno meso najbogatiji izvor ovog minerala, vegetarijanci i vegani spadaju u “rizičnu grupu” u koju ulaze i žene – zbog toga što gube krv tokom menstruacije.

U tom kontekstu, najlošije se kotira kombinacija žena-vegetarijanac. Dnevne potrebe za gvožđem određuju se prema polu: ženama je potrebno 14,8 mg gvožđa, dok je muškarcima neophodno samo 8,7 mg.

Osim nedovoljnog unosa gvožđa, anemija može da bude posledica određenih oboljenja i poremećaja, kao što su hemoroidi, gastrointestinalno krvarenje usled terapije aspirinom (i sličnim sredstvima), alergija na gluten (protein iz žitarica) ili, čak, kancer debelog creva.

Zašto se javlja anemija?

Da bi se proizvodnja hemoglobina u krvi normalno odvijala, potrebno je gvožđe. Međutim, ako ne jedete namirnice bogate ovim metalom, imate obilna menstrualna krvarenja, čir na želucu sklon pucanju ili neki drugi oblik krvarenja – velike su šanse da obolite od anemije.

Za normalan rad crvenih krvnih zrnaca potrebni su vitamin B12 i folna kiselina.

Bilo zbog starosti, autoimune bolesti ili nekog drugog stanja, ukoliko vam telo ne može sintetizovati ove nutrijente u dovoljnoj meri, razvija se anemija.

Drugi, teži oblici malokrvnosti mogu se razviti kao posledica ozbiljnih oboljenja, poput tumora ili otkazivanja bubrega.

Anemija nije bezazlena

Ukoliko vam lekar saopšti da imate anemiju, nemojte ovu dijagnozu olako shvatiti.

Ukoliko se ne leči mogu nastati ozbiljne komplikacije.

Kako sa smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca opada i sposobnost apsorpcije kiseonika iz pluća, ukoliko zapustite bolest, mogu vam se razviti veoma ozbiljni zdravstveni problemi, poput oštećenja drugih organa, srčane aritmije, pa čak i prekida rada srca.

Neki oblici naslednih anemija, poput perniciozne malokrvnosti, mogu biti i po život opasni.

Anemija usled nedostatka gvožđa

Ovo je sigurno najrasprostranjeniji oblik malokrvnosti koji ne bira starosnu grupu, ali je naročito karakterističan za decu u pubertetu, žene u reproduktivnom dobu i za pothranjene osobe.

Uzrok se krije u gubljenju gvožđa preko sitnih krvarenja iz različitih organa (materice, hemoroida, creva, bubrega) ili nedovoljnog unosa ovog minerala hranom i povećanih potreba za njim, na primer u trudnoći.

Neki ljudi pate od deficita gvožđa uprkos tome što jedu dovoljno namirnica koje ga sadrže, ali ga njihov organizam loše apsorbuje, a razlog su oboljenja kao što su celijakija ili Kronova bolest.

Ova anemija manifestuje se postepeno – pojavom umora, lupanjem srca, otežanim gutanjem i disanjem, glavoboljom, bledilom kože i sluzokože, čestim infekcijama usled pada imuniteta.

Lečenje podrazumeva uvođenje preparata gvožđa, ali i tretman osnovne bolesti ukoliko postoji.

1. Megaloblastna anemija

Nastaje kao posledica nedostatka vitamina B12 (perniciozna anemija) i/ili folne kiseline, odnosno vitamina B9.

Uzroci koji dovode do deficita jesu česte i iscrpljujuće dijete, smanjen unos namirnica bogatih ovim važnim nutrijentima, povećane potrebe (trudnoća, dojenje, ubrzan rast kod dece, hronična hemolizna anemija…), gastritis i konzumiranje pojedinih lekova.

Bolest je podmukla, razvija se polako sa simptomima kao gubitak apetita, nadimanje, proliv, a ponekad dolazi i do osećaja peckanja na jeziku, trnjenja stopala i šaka, bolova i grčeva u nogama, otežanog hoda, a rede do potpune oduzetosti i poremećaja pražnjenja bešike i creva.Jetra i slezina su uvećane, a može se javiti i depresija, pad koncentracije, nervna prenadraženost.

Lečenje ove vrste anemije se sprovodi davanjem injekcija vitamina B12 ili nadoknadom folne kiseline, u zavisnosti od uzročnika. Najbolji izvori B12 vitamina jesu meso, riba i jaja, dok folnom kiselinom obiluju zeleno lisnato povrće, koštičavi plodovi, jaja, mahunarke, semenke, klice…

2. Hemolizna anemija

Crvena krvna zrnca žive u prošeku tri do četiri meseca, a ukoliko je njihov vek skraćen, nastaje malokrvnost.

Ubrzana razgradnja eritrocita dovodi do oslobađanja hemoglobina koji se dalje metaboliše u bilirubin, čiju preveliku količinu u organizmu jetra ne može da izluči u žuč, što vodi ka pojavi žutice.

Hemolizna anemija može biti nasledna i nastaje usled poremećaja funkcije ili strukture eritrocita, ili stečena, koju izazivaju spoljašnji uzročnici uništavajući eritrocite.

Ovaj oblik malokrvnosti takođe se ispoljava u vidu umora, malaksalosti, bledila, vrtoglavice, zujanja u ušima i ubrzanog lupanja srca. Osim navedenih simptoma, javljaju se i blaga žutica,
uvećanje slezine, a može doći i do stvaranja žučnih kamenaca.

U većini slučajeva terapija podrazumeva odstranjivanje slezine, a primenjuju se i transfuzija, kortikosteroidi i neki drugi lekovi.

3. Aplastična anemija

Ova vrsta malokrvnosti posledica je smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca koja u nekim slučajevima potpuno izostaje, a uzrokuje je oštećenje ili neaktivnost koštane srži.

Nastaje nakon presađivanja koštane srži, usled uzimanja lekova koji oslabljuju odbrambeni sistem (imunosupresivi), citostatika, derivata benzena i drugih ugljovodonika, virusnog hepatitisa, infekcije HlV-om… Bolest se manifestuje bledilom, povišenom temperaturom i krvarenjem, a teži oblici opasni su po život.

Blagi oblici lece se androgenima (muškim polnim hormonima), a teški zahtevaju presađivanje koštane srži.

4. Srpasta anemija

Ovu naslednu bolest uzrokuje abnormalnot hemoglobina, zbog čega normalne krvne ćelije poprimaju oblik srpa i otežano prolaze kroz kapilare, pa može doći do začepljenja krvnih sudova i ometanja dotoka krvi do tkiva.

Manifestuje se bolovima u kostima, zglobovima i stomaku, ali i znacima karakterističnim za druge vrste anemije.

Lek za ovu bolest ne postoji, ali se uspešno sprovode prevencija i simptomatska terapija.

primed5-kutija

Prirodni preparat na bazi meda, koprive i lekovitog bilja za borbu protiv Anemije.

 

Anemija i ozbiljne tegobe

Ukoliko simptomi anemije traju duže, umor i opšta slabost postaju hronični.

Dugotrajna anemija uzrokuje pojavu angine, jakih bolova u nogama i slabljenja imuniteta koje povećava rizik od brojnih infekcija. Na svu sreću, ukoliko se blagovremeno preduzmu prave mere, anemija je lako rešiv zdravstveni problem.

Dovoljan unos gvožđa putem hrane od presudnog je značaja, kako za eliminaciju bolesti, tako i za održavanje zdravlja.

Kako poboljšati apsorpciju gvožđa

Gvožđe iz namirnica životinjskog porekla bolje se apsorbuje od onog iz biljaka, što svakako ne znači , da biljne izvore gvozda treba potcenjivati.

Vegani i vegetarijanci ponekad bolje iskorišćavaju gvožđe iz hrane, jer su im organi za varenje manje opterećeni toksinima, te im probava bolje funkcioniše. U svakom slučaju, preporučljivo je da se biljne namirnice bogate gvožđem kombinuju s namirnicama koje sadrže dosta vitamina C kako bi se gvožđe bolje iskoristilo.

Količina od 100 mg vitamina C uzeta uz obrok može povećati apsorpciju gvozda i do 100%,a najpraktičnije je koristiti limun i peršun uz jela bogata gvožđem.

Osobama koje imaju želudačne tegobe – na primer, gastritis – takode je smanjena apsorpcija gvožđa, te je neophodno da što pre lece ovo oboljenje i da jedu namirnice koje neutrališu želudačnu kiselinu.

Korisno je izbegavati kombinovanje namirnica bogatih gvožđem s mlekom i mlečnim proizvodima odnosno namirnicama koje sadrže dosta kalcijuma, jer ovaj mineral ometa apsorpciju gvožđa.

namirnica-spanac-gvozdje

Namirnice za borbu protiv anemije bogate gvožđem

Dakle, gvožđe koje unosimo pravilno izbalansiranom hranom javlja se u dva oblika.

 • Prva forma jeste organsko gvožđe koje sadrže samo namirnice životinjskog porekla i lako se apsorbuje. Inače, organsko gvožđe je deo hemoglobina i mioglobina.
 • Druga forma, ili neorgansko gvožđe, nalazi se u povrću, voću i žitaricama i teže se apsorbuje. Mnogi lekari i nutricionisti preporučuju konzumiranje crvenog mesa, bar dva puta nedeljno, kao osnovnu meru prevencije nedostatka gvožđa.

Uz malo truda, neophodna količina ovog elementa može se obezbediti i ukoliko se ne jede meso.

Prvi korak jeste učestalije konzumiranje jaja koja su jedan od malobrojnih izvora organskog gvožđa u vegetarijanskoj ishrani. Dva jajeta obezbeđuju oko 15% dnevnih potreba za gvožđem.

Ne treba brinuti zbog holesterola – nekoliko jaja u toku nedelje neće povećati njegov nivo u krvi.

Žitarice obogaćene vitaminima i mineralima sadrže oko četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa.

Da bi se ostvario još bolji efekat, preporučljivo je kombinovati doručak od cerealija sa nekim izvorom vitamina C (ovaj vitamin povećava apsorpciju gvožđa).

Voćna salata ili prirodan sok od pomorandže dobri su izvori ovog vitamina.

jaja-cinija

Spisak namirnica bogatih gvožđem

Dnevna potreba je 10 mg

Namirnica – količina- sadrži gvožđa u mg

 • Pšenične klice 100g 8,5mg
 • Džigerica (jetra) 100g 8,0mg
 • Melasa crna 100g 8mg
 • Pistaći i žumance jajeta 100g 7.2mg
 • Suncokretovo seme 100g 7,1mg
 • Pasulj 100g 6,9mg
 • Sočivo 100g 6,7mg
 • Orah 100g 6,0mg
 • Badem 100g 4,7mg
 • Spanać, kuvani 100g 4,0mg
 • Čokolada 100g 2,4mg
 • Govedina 100g 2,0mg
 • Sušeno grožđe 100g 2mg
 • Hleb, beli (obogaćeni) 100g 1,8mg
 • Hleb od integralnog brašna 100g 2.5mg
 • Jaje 1 jaje 1,2mg
 • Riba 100g 0,8mg
 • Kupus 100g 0,5mg
 • Banana 100g 0,4mg
 • Jabuka 100g 0,3mg

Meso kao snabdevač organizma gvožđem pospešuje i apsorpciju gvožđa iz biljne hrane, koja je inače otežana zbog sadržaja fitata i tanina (mekinje, neke vrste povrća, čaj i kafa).

Najbolji biljni izvori gvožđa jesu proso, kakao, pivski kvasac, mahunarke, ovas, susam, cvekla, kopriva i klice.

Povećanjem potrošnje mesa i ribe, voća i povrća i obogaćivanjem belog brašna odnosno hleba preparatima gvožđa, stanje se može umnogome popraviti. Folne kiseline ima u svim namirnicama biijnog i životinjskog porekla, ali se preteranim kuvanjem i pečenjem njen sadržaj smanjuje.

Ako se pije suviše čaja (preko 2 litra dnevno), dolazi do preterane apsorpcije gvožđa iz biljne hrane, što može izazvati anemiju. Od ovoga naročito treba zaštititi decu kod kojih je anemija inače česta pojava.

cvekla-rotkva-kupus-kelj

Pravilna ishrana je lek protiv anemije

PROVERITE DA LI STE ANEMIČNI

Ukoliko osećate bilo koji od navedenih simptoma, obratite se lekaru da biste utvrdili da li ste anemični. Veoma je važno da dijagnozu ne uspostavljate sami!

 1. ISCRPLJENOST

Stalno ste umorni uprkos tome što ležete rano i spavate dovoljno. Ukoliko se umor javlja u kombinaciji sa nesvesticom, velike su šanse da patite od anemije.

 1. NEOBIČNA GLAD

Osećate snažnu želju da jedete nejestive supstance, kao što su hartija, prašina ili farba. Poznato pod nazivom “pika”, ovo stanje može da bude simptom teškog deficita gvožđa u organizmu i najčešće se javlja tokom trudnoće.

 1. BLED TEN

Koža vam je bleđa nego inače. Ako imate utisak da se uobičajena boja vaše kože “isprala”, to može da bude još jedan od tipičnih pokazatelja anemičnosti.

 1. ZABORAVNOST

Koncentracija vam je loša. Nedostatak gvožđa znatno utiče na moždane funkcije. Ukoliko ste postali zaboravni i ne možete da se koncentrišete ni na trenutak (a da vam misli ne 1 odlutaju), to takođe može da ukaže na anemiju.

 1. ISPUCALE VLASI

Kosa vam je lomljiva i tanji se. Nedostatak gvožđa predstavlja jedan od uzroka lomljenja noktiju i gubitka kose.

Nekoliko saveta protiv anemije:

 1. Jesti kuvani spanać u sopstvenom soku sa malo maslinovog ulja uz dodavanje kuvanog pirinča, malo limunovog soka i rendane rotkve;
 2. U toku dana piti sveže isceđeni sok mrkve i cvekle, uz dodatak soka kupusa;
 3. U dužem vremenskom periodu koristiti sveži zreli paradajz u vidu salata ili soka od paradajza;
 4. Ujutro pre doručka pojesti narendisanu jabuku prelivenu kašikom meda i sokom od polovine limuna;
 5. U trajanju oko dve nedelje piti po 2 decilitra kupinovog vina posle svakog obroka;
 6. Piti crno vino u umerenim količinama, uz odgovarajuća jela;
 7. Jesti sveže i zrele kajsije i breskve, piti sok od ovog voća ili jesti kompot, tri puta dnevno;
 8. Tri puta dnevno jesti sveže zrele maline, prerađevine od malina, ili piti sok. U toku zime koristiti zamrznute maline;
 9. U trajanju od nedelju dana jesti tri puta dnevno po 5—10 jezgara lešnika, sirovih ili prženih. Isti se efekat postiže i miečnom čokoladom sa jezgrima lešnika.

U većini slučajeva, cilj lečenja je da se stoje brže moguće koriguje anemija uzimanjem materija koje nedostaju organizmu, i to preko usta i probavnog sistema.

U anemiji izazvanoj nedostatkom gvozda uzimanje preparata preko usta u dovoljnoj količini i dovoljno dugo dovodi do poboljšanja.

Nažalost, unos gvozda u organizam preko hrane često nije dovoljan za lečenje, jer su potrebno višestruko veće količine, kojih ima samo u farmaceutskim prozvodima (tabletama ili kapsulama).

Zdrava ishrana može sprečiti nastanak anemije ili pomoći u lečenju, ali nije isključivi vid lečenja.

kopriva

Prirodni recepti protiv anemije

1.    Med, orasi i limun – moćni trio protiv anemije

Pomešati 1/2 kg livadskog meda, isto toliko i mlevenih oraha i sok od pola limuna.

Uzimati na svakih 3-4 sata po kašičicu smeše.

2.    Lekovite kuglice od semenki za anemiju

Samleti 200 g suvog grožđa i po 100 g suvih smokava, badema i susama, pa dodati po kašiku kakaoa i soka od limuna, a može i
meda po želji. Sve pomešati, napraviti kuglice i uvaljati ih u mlevene sirove bademe.

Jesti 2 kuglice dnevno.

3.    Čaj od koprive protiv anemije

Osam kašika sitno iseckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode, ostaviti da odstoji 2 sata, pa procediti.

Piti u toku dana.

4.    Moćna mešavina protiv anemije

Pomešati jednake količine trave ive, lincure, petrovca i šipka. Kašiku mešavine preliti sa 2,5 dl vruće vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti.

Piti 2-3 puta dnevno.

5.    Čaj od lista oraha protiv anemije

U litru vode 15 minuta kuvati 20 g svežih listova oraha, pa procediti.

Piti šoljicu dnevno pre ručka.

6.    Čaj od rena protiv anemije

U litar vode stavite 20g korena rena i kuvajte oko 20 minuta. Ostavite da odstoji preko noći, procedite,

Pijte dve šoljice čaja dnevno, najbolje između obroka.

7.   Smeša jabuke, cvekle i šargarepe za anemiju

Narendajte pola kilograma jabuka, pola kilograma cvekle i pola kilograma šargarepe. Kad odstoji preko noći, ocedite i dodajte pola kilograma meda.

Uzimajte po jednu supenu kašiku na dan.