rak jednjaka

Jednjak je organ u obliku cevi čiji je ”zadatak” da prenosi hranu i tečnost od usne supljine do želuca. Zloćudni rak jednjaka razvija se iz tkiva jednjaka i relativno brzo daje udaljene metastaze pa samim tim ima prilično lošu prognozu… Međutim, ukoliko se otkrije na vreme, operacijom se postižu dobri rezultati. Ovoj teškoj bolesti podložniji su muškarci i osobe starije od 60 godina, a statistike pokazuju stalni porast broja obolelih od raka jednjaka.rak jednjaka

Faktori rizika za rak jednjaka
Planocelularni tumor nastaje od ćelija epitela jednjaka i najčešće je lokalizovan u gornjim i srednjim segmentima, dok se adenokarcinom formira iz žlezdanih ćelija i obično je lokalizovan u završnim delovima ovog organa. Iako nema pravila, većem riziku su izloženi pušači, alkoholičari, osobe sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, ljudi zaraženi humanim papiloma virusom (HPV), kao i oni koji često konzumiraju vrelu hranu i napitke. Važnu ulogu u razvoju raka jednjaka svakako ima i genetska predispozicija.

Simptomi raka jednjaka
Prvi simptom raka jednjaka jeste disfagija – otežano gutanje, u početku samo čvrste hrane, kasnije i tečnosti, a može biti prisutan i bol. Svaki drugi pacijent značajno gubi telesnu težinu usled smanjenog unošenja hrane što je posledica otežanog gutanja i gubitka apetita. Mogući su promuklost i otežano disanje, ponekad dolazi do povraćanja krvi i ne svarene hrane, dok su limfne žlezde na vratu uvećane zbog metastaza. Simptomi raka jednjaka ponekad liče na tegobe koje izazivaju neke druge bolesti pa je svakako neophodna detaljna dijagnostika.

Dijagnoza i lečenje raka jednjaka
Lekar na osnovu simptoma može da posumnja na postojanje tumora, a da bi se postavila precizna dijagnoza obavezni su analiza krvi, endoskopija (zlatni standard u postavljanju dijagnoze) i uzimanje isečka za patohistološki pregled, kao i CT ili magnetna rezonanca. Lečenje karcinoma jednjaka,kao i u slučaju drugih malignih bolesti, zavisi od stadijuma i nekih drugih specifičnosti tumora, a uključuje hiruršku intervenciju, hemoterapiju i zračenje.

Prevencija raka jednjaka
Alkohol i cigarete znatno povećavaju rizik od mnogih vrsta raka, uključujući i maligni tumor jednjaka, a trebalo bi voditi računa i o tome da se ne konzumiraju previše vruća hrana i napici. Pravilna ishrana ima važnu ulogu u prevenciji i lečenju karcinoma: dokazano je da previše životinjskih namirnica, mesnih prerađevina, suhomesnatih proizvoda, slanih i konzervisanih namirnica, slatkiša i gaziranih napitaka podstiču razvoj raka. Kada je reč o kanceru jednjaka, naročito treba izbegavati crveno meso (svinjetinu, junetinu) kao i mesne prerađevina (viršle, paštete, salame, kobasice…). Poželjno je da se hrana bari, kuva i dinsta na vodi, a da se prženje izbegava. U ishranu treba uključiti što više svežeg povrća i voća, integralnih žitarica, mahunarki, semenki, jezgrastih plodova, klica, hladnoceđena ulja, meda…

Gojaznost kao rizik
Postoje dokazi da osobe sa prekomernom telesnom težinom češće obolevaju od karcinoma jednjaka i drugih malignih tumora,naročito onih koji nastaju u digestivnom traktu. Da bi se regulisala telesna težina, potrebno je iz ishrane eliminisati šećer, belo brašno,masno meso, sireve, slane grickalice, gazirane sokove, alkohol, a neophodna je i redovna fizička aktivnost.

Prirodni lekovi
Blagotvorno bobičasto voće
Ovi plodovi sadrže fitonutrijente sa snažnim antikancerogenim dejstvom, što se posebno odnosi na crne maline u čijem sastavu ima mnogo antocijana – materija koje usporavaju rast premalignih ćelija i sprečavaju formiranje krvnih sudova zaduženih za ishranjivanje tumora. Crne maline naročito pomažu u slučaju raka debelog creva, jednjaka, grla i kože. Savetuje se konzumiranje pola šolje bobičastog voća dnevno.
Istraživanja su pokazala da žene koje u ishrani redovno koriste beli luk, obolevaju 50% ređe od karcinoma jednjaka nego one koje izbegavaju ovo povrće. Beli luk se pokazao veoma efikasnim u prevenciji karcinoma čitavog digestivnog trakta – želuca, debelog creva, jednjaka, ali i raka dojke.
Preporuka je da se svakog dana pojede nekoliko čenova belog luka.

Zeieni čaj i kvercetin -moćni tandem protiv raka jednjaka
Zeleni čaj je snažan antioksidans koji može izazvati smrt ćelija raka, dok se u kombinaciji sa kvercetinom njegovo dejstvo znatno pojačava – čak četiri puta. Dobri izvori kvercetina su crni luk, bobičasto voće, jabuke, grožđe i zeleno lisnato povrće. Zeleni čaj ne treba kupovati u filter vrećicama jer tako upakovan može biti sumnjivog kvaliteta, a prilikom pripreme, najvažnije je da voda nije proključala (optimalna temperatura je 80 °C). Kvercetin u prahu može se mešati sa čajem ili uzeti u vidu kapsule pre ispijanja napitka.
Ovo lekovito povrće sadrži materije i antioksidanse koji dokazano sprečavaju razvoj zloćudnih tumora. Između ostalog, sadrži sulfurafan koji stimtuliše prirodne odbrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka želuca i
debelog creva, pluća, jednjaka, pankreasa i dojke.

Protiv zapaljenja jednjaka
Za lečenje upalnih procesa u jednjaku treba koristiti kašu od pirinča, ovsa ili pšenice, seme dunje i lana (piti sluz), koren belog sleza, kamilicu, bokvicu i podbel.

Tajna je u začinu
Rezultati novijih studija pokazali su da kari – lekovita mešavina začinskog bilja, uništava ćelije raka efikasnije od hemoterapije, U zemljama u kojima se kari redovno koristi u ishrani, beleži se vrlo niska stopa obolevanja od karcinoma jednjaka. Smatra se da je za to zaslužan sastojak tumerik iz kurkume, biljke iz porodice đumbira. Ovaj začin preporučljivo je koristiti kao dodatak rižotu, belom mesu ili namazima.

Gorušica i rak jednjaka
Dugogodišnja borba sa gorušicom predstavlja faktor rizika za razvoj karcinoma jednjaka, pa je važno da se ovaj problem, sa kojim se suočava veliki broj ljudi, shvati veoma ozbiljno i na vreme započne lečenje. Osim što je neophodno uzimati manje i češče obroke, te pravilno kombinovati namirnice, treba izbegavati kafu, alkohol, šećer i masti, konzumirati tečnost tokom jela i tri sata nakon obroka, a preporučuju se i redovna fizička aktivnost i korišćenje prirodnih preparata, kao što su čajevi na bazi matičnjaka, nane, kamilice, hajdučke trave, nevena, kantariona… Korisno je povremeno čišćenje organizma od toksina pomoću gline za unutrašnju upotrebu, primenjivanje kantarionovog ulja za regeneraciju sluzokože želuca i konzumiranje napitka od kombuhe ili ekstrakta ove gljive.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *