Proliv je ubrzano pražnjenje creva sa tečnim stolicama. Kod lažnih proliva stolice jesu tečne, ali creva se ne prazne brzo, već naprotiv, prolaz sadržaja je usporen…

Proliv se javlja kod raznih oboljenja, kao uzročna pojava ili glavna smetnja.Rezultat takvog poremećaja je da se izbaci stolica koja ima potpuno izgled normalnog crevnog sadržaja za taj deo creva čija je motorika ubrzana. Obično je ovaj motorni poremećaj udružen sa pojačanim lučenjem crevne sluzokože i abnormalnim razvojem bakterija. Pojačano lučenje se obično dešava u debelom crevu.Ono doprinosi da stolice budu tečne.

Psihogeni i refleksni proliv
Izazivaju ih emotivni momenti, psihički poremećaji, hladnoća, duvan, upotreba hladnih jela. Kod bolesnika s ovim prolivom nema drugog poremećaja sem abnormalno povećane osetljivosti debelog creva. Slični su prolivi endokrinog porekla: za vreme menstruacije, kod povećane funkcije štitne žlezde, kod insuficijencije nadbubrežnih žlezda.

proliv

Procesi na crevima
Razni procesi koji zahvataju zid creva najčešće su uzroci proliva i ovi onda najduže traju. Tu pripadaju crevna zarazna oboljenja.Ima bolesti s promenama lokalizovanim, ali dubljim.Sem zaraznih oboljenja, lokalne promene mogu stvarati tumori, kao rak debelog creva, limfosarkoma tankog creva, polipi i druga oboljenja.

Poremećaji varenja
Vrlo banalni uzroci mogu prouzrokovati poremećaje varenja i proliv. Od najčešćih su brzo i nedovoljno žvakanje i pretovarivanje želuca. Hrana nedovoljno isitnjena i nenatopljena pljuvačkom predstavlja za želudac i creva veliko opterećenje i organizam se brani bilo povraćanjem, bilo prolivom.Poremećaji pražnjenja žučnog mehura često izazovu proliv bilo refleksnim putem, bilo naglim pražnjenjem žučnog mehura.
Sličnog su porekla prolivi zbog prekida priliva žuči u crevo, što se događa pri zapušenju žučnog kanala i drugih bolesti.

Prolivi usled infekcije
Prouzrokovači su najčešće bakterije iz grupe salmonela, od kojih je do danas izolovano više od 350 različitih loza. Akutna trovanja hranom su često prouzrokovana zaražavanjem mesa ili mesnatih prerađevina, nedovoljno kuvanim ili trošenim dugo posle njihovog pripremanja. Ako se hrana kuva dovoljno dugo, salmonele mogu biti uništene jer one ginu na 60°C. Ako se, međutim, meso inficira u toku prerađivanja (kobasice i druge prerađevine), bakterije mogu da se neometano razmnožavaju, pogotovu ako se ne utroše odmah i ako se ne čuvaju na ledu. Dizenterični bacili naseljavaju isključivo završni deo debelog creva, a prouzrokuju grizlično oboljenje većeg dela debelog creva.

Prolivi usled trovanja

Trovanja mogu biti prouzrokovana spoljnim faktorima, obično lekovima , pokvarenom hranom ili vodom, ili unutrašnjim faktorima, kao kod nekih bolesti (uremija, giht). Naročito su čest uzrok tzv. trovanja hranom.
Obično proliv počne naglo; potreba za pražnjenjem creva je neodoljiva. Stolice prvo sadrže izmeta, a posle se sastoje skoro isključivo od tečnosti mrke boje manje ili više smrdljive,sa dosta sluzi.U početku mogu da sadrže delove hrane koji se odlično raspoznaju golim okom.Proliv je obično praćen bolovima trbuha koji ponekad bude olakšan posle pražnjenja creva.
Kod težih trovanja pridruže se i znaci od strane želuca kao što su povraćanje,nepodnošenje hrane ili tečnosti,oblivanje hladnim znojem i opšta iznurenost.Zbog vode tečnosti koji se ne popunjava,nastaju veliki gubitci telesnih tečnosti što se ispoljava suvim jezikom i ustima,mlitavošću kože,upalim očima,naglim smanjenjem izlučivanja mokraće.Tada može doći i do nedovoljne funkcije bubrega i srca.
Pogledajte > > > KAKO ZAUSTAVITI PROLIV          Prirodni lekovi za proliv

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *