Crvene fleke na licu

Crvene fleke na koži mogu nastati iz više razloga kao što su rozacea, telangiektazija, i alergija. Saznajte više o uzrocima koji mogu da izazovu pojavu crvenih mrlja po licu i telu u ovom članku.

Crvene mrlje koje se pojavljuju na licu mogu biti povezane sa nekoliko uzroka. Najčešće su bezopasne i nestaju same od sebe u roku od nekoliko dana. Ali ponekad, mogu da traju dugo i postanu kozmetički problem.

Neke crvene mrlje ili bubuljice s druge strane, mogu se ponavljati. One mogu da se povuku neko vreme, a onda da se vrate. U principu, crvene mrlje koje se pojavljuju na licu ne zahtevaju nikakvo lečenje, osim ako ne izazivaju neke neprijatne simptome.

crvene mrlje na licu

Međutim, neke crvene mrlje ili tragovi po licu i telu mogu biti pokazatelj određenih medicinskih poremećaja, koje treba pravilno proceniti uz pomoć stručnog lekara. Hajde da saznamo više o takvim mrljama na licu i uslovima koji mogu da izazovu njihov razvoj.

crvene fleke na licu

Uslovi koji mogu izazvati crvene mrlje na licu

Rozacea

Rozacea je hronično stanje kože gde je koža dobija zajapuren izgled zahvaljujući razvoju crvenih fleka i bubuljica na licu, naročito na obrazima, nosu i čelu. Ovo stanje kože može da pogorša nekoliko faktora, uključujući prekomerno izlaganje suncu, stres, vruće kupke, konzumiranje alkohola, pojedine namirnice (posebno začinjena hrana), i neki lekovi, kao što su kortikosteroidi i lekovi koji se koriste za lečenje hipertenzije. Rozacea može proizvesti sledeće simptome:

✦crvenilo lica
✦ male, crvene neravnine na nosu, obrazima, čelu, i bradi
✦ vidljive male krvne sudove na nosu
✦ veliki, crveni, i okrugao nos

Lečenje: Rozacea se dijagnostikuje uz pomoć fizičkog pregleda. Trenutno ne postoji lek za ovo stanje kože. Lekari obično preporučuju kombinaciju aktuelnih lekova, blagih sredstava za čišćenje i krema, kao i pojedinih oralnih antibiotika u cilju kontrole crvenila i upale. Akutan ili izotretinoin se ponekad koriste za lečenje teških slučajeva inflamatorne rozacee.

Petehije

Petehije su još jedan poremećaj gde se male crvene ili ljubičaste tačke pojavljuju na licu, zbog manjeg krvarenja izazvanog popucalim kapilarima ispod kože. Aktivnosti kao što su povraćanje, prekomeran kašalj, ili plač može da dovede do pojave petehija na licu. Generalno, takve crvene mrlje nestaju same u roku od nekoliko dana. Ponekad, petehije mogu biti simptom niskog nivoa trombocita ili trombocitopenije.

Lečenje: Lečenje petehija je određeno njihovim osnovnim uzrokom. Ako je povezano sa određenim zdravstvenim stanjem, onda je tretman usmeren na olakšavanje tog konkretnog oboljenja. S druge strane, ako su petehije prouzrokovane povredom ili traumom, onda se povuku same bez potrebe za terapijom. Neki jednostavni domaći melemi poput primene hladnih obloga ili leda mogu pomoći u ublažavanju pojave petehija koje su se javile nakon povrede ili traume.

Atopijski dermatitis ili ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis se karakteriše zapaljenjem i iritacijom kože. To je hronično stanje kože koje uglavnom pogađa decu, ali ponekad može da se nastavi u odraslom dobu. Osip ili bubuljice na koži uzrokovane ekcemom mogu nestati nakon nekoliko dana, a potom mogu ponovo da se pojave.

crvene fleke po kozi

Ne zna sa sigurnošću šta izaziva ekcem. Ali, veruje se da određene nasledne predispozicije ka razvoju preosetljivosti, kao i poremećaji u imunom sistemu, mogu biti povezani sa ovim stanjem. Ekcem ili atopični dermatitis može izazvati sledeće simptome:

✦ Male, crvene ili braon bubuljice ili izbočine
✦ Svrab i suvoća kože
✦ Providna tečnost curi iz lezija
✦ Čvrsta i perutava koža
✦ Stvaranje krasta

Lečenje: Ekcem se obično leči steroidnim mastima. Ponekad oralni kortikosteroidi, antihistaminici i imunomodulatori mogu biti potrebni za lečenje ovog poremećaja kože u  zavisnosti od prirode i ozbiljnosti oboljenja. Antibiotici se takođe propisaju ako se razvije bakterijska infekcija.

Alergija na sunce

Ako se jave crvene mrlje ili svrab i crveni osip na licu i drugim delovima kože koji su izloženi suncu, onda to može biti znak alergije na sunce. Termin ‘alergija na sunce’ se koristi za nekoliko poremećaja, od kojih je trovanje suncem ili polimorfna svetlosna erupcija je najčešći. Češće se javlja kod pripadnika bele rase. Alergija na sunce može biti nasledno oboljenje, iako određeni lekovi, hemikalije i zdravstvena stanja mogu da učine kožu osetljivom na sunce. Najčešći simptomi alergije na sunce su:

✦ crvenilo, plikovi, ili koprivnjača na delovima kože izloženim suncu
✦ svrab i bol
✦ perutanje kože, krvarenje, i stvaranje krasta na ugroženom području

Lečenje: Alergija na sunce se obično dijagnostikuje uz pomoć testiranja ultraljubičastom svetlošću, foto-testiranja, analiza krvi, i biopsije. Tretman za alergiju na sunce zavisi od težine simptoma. Blaga epizoda alergije na sunce se obično rešava sama ako izbegavate sunce nekoliko dana.

Ali, ako su simptomi ozbiljniji, onda steroidne kreme i pilule mogu biti potrebne za tretiranje ovog stanja. Ako imate ozbiljnu alergiju na sunce, onda bi trebalo da ograničite izloženost sunčevoj svetlosti, i nosite zaštitnu odeću.

Bubuljice

Akne su jedna od najčešćih kožnih oboljenja koje mogu izazvati pojavu crvenih fleka. Akne se javljaju uglavnom zbog prekomerne aktivnosti lojnih žlezde. Često iza sebe ostavljaju crvene ili tamno braon ožiljke ili flekr. Akne se mogu pojaviti kao ne-inflamatorne lezije kao komedoni (miteseri i bubuljice) ili kao inflamatorne lezije poput papula, pustule, cisti, i nodula.

Komedoni se razvijaju kada se folikuli zapuše zbog prekomerne proizvodnje sebuma. Komedoni mogu biti otvoreni (mitiseri) ili zatvoreni (bubuljice). S druge strane, papule su samo male, crvene izbočine koje se pojavljuju na površini kože, a pustule se pojavljuju kao crvene i osetljive lezije sa belim gnojem na vrhu. Noduli su obično veći od papula i pustule. One su čvrste i bolne i razvijaju se pod kožom. Ciste, s druge strane, su gnojne zatvorene vrećice koje se razvijaju ispod kože.

Lečenje: Akne se obično leče mastima koje se mogu nabaviti u apoteci koje sadrže benzoil peroksid, sumpor, resorcinol i salicilnu kiselinu. Antibiotici mogu biti potrebni za tretiranje umerenih do ozbiljnih akni koje ne reaguju na kreme za lokalnu primenu kojih ima u slobodnoj prodaji. Teške cistične akne, s druge strane, se tretiraju akutanom ili izotretinoinom.

Alergije

Pored akni, alergija je još jedan čest uzrok crvenih fleka i osipa koji se razvijaju na licu i drugim delovima tela. Alergijska reakcija može biti izazvana alergenima iz životne sredine, kao i prašinom, polenom, grinjama, dlakama i ubodima insekata, ili konzumiranjem određene vrste hrane, kao što su soja, mlečni proizvodi, jaja, kikiriki, itd.

crvene mrlje po kozi

Ponekad, šminka ili kozmetički proizvodi takođe mogu da sadrže određene hemikalije koje mogu izazvati alergijsku reakciju. Osip kože izazvan alergijskom reakcijom može trajati nekoliko sati do nekoliko dana. Osim crvenog osipa, alergijske reakcije mogu proizvesti i nekoliko drugih simptoma, kao što su:

✦ Svrab i koprivnjaču
✦ Oticanje usana, jezika, i lica
✦ Nedostatak daha i šištanje
✦ Curenje nosa

Lečenje: Dijagnoza alergije može obuhvatiti detaljnu procenu znakova i simptoma, fizikalni pregled, testova kože i analize krvi. Alergije i alergijske reakcije mogu se sprečiti u velikoj meri identifikacijom i izbegavanjem potencijalnih alergena.

U zavisnosti od prirode i ozbiljnosti simptoma, lekari mogu prepisati antihistaminike, kortikosteroide i dekongestante za lečenje alergijske reakcije. Za teške alergijske reakcije (anafilaksa), se koriste injekcije adrenalina. Ponekad, imunoterapija se takođe koristi za lečenje alergije, naročito ako druge opcije lečenja ne deluju.

Telangiektazija

Telangiektazija se odnosi na male, proširene površinske krvne sudove ili kapilare na koži i sluzokoži. Takvi prošireni krvni sudovi mogu da izazovu crvenilo na licu, naročito na obrazima, nosu i bradi. Međutim, telangiektazija se može javiti i na drugim delovima tela, naročito ispod zgloba kolena i gornjeg dela butine. Ovo stanje kože može biti povezana sa rozaceom, trudnoćom, izlaganjem suncu, i nekim naslednim poremećajima. Žene imaju veće šanse da dobiju telangiektaziju u odnosu na muškarce.

Lečenje: Skleroterapija je konvencionalns opcija lečenja telangiektazije ili malih vena koje se pojavljuju na nogama. S druge strane, laserska terapija se koristi za lečenje telangiektazije na licu.

Male boginje

Male boginje su zarazna virusna bolest koja skoro uvek izaziva pojavu malih crvenih mrlja ili osipa kože. Takve fleke ili ospice mogu da se razviju po celom telu, uključujući i lice, a obično traju oko nedelju dana. Uz osip na koži, male boginje mogu da izazovu i nekoliko drugih simptoma kao što su:

✦ curenje nosa
✦ groznica
✦ upaljene oči ili konjuktivitis
✦ bol u grlu
✦ osetljivost
✦ razvoj malih belih mrlja sa plavo-belim središtem unutar usta

Lečenje: Male boginje se mogulako dijagnostikovati na osnovu karakterističnog osipa koji izaziva. Ponekad, anaize krvi mogu biti potrebne za dijagnozu ovog oboljenja. Boginje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Međutim, ne postoji lek za već razvijenu infekciju. Lekari obično preporučuju lekove za ublažavanje simptoma, kao što su groznica, izazvana ovom virusnom bolešću. Ponekad, injekcije imunog seruma globulina se daju trudnicama, novorođenčadima i ljudima sa ugroženim imunim sistemom koji su izloženi virusu. Ovo sprečava i smanjuje ozbiljnost simptoma.

Lupus

Ako se na licu primećuje osip u obliku leptira preko obraza i nosa, onda to može biti znak lupusa. Lupus je autoimuni poremećaj i njegovi znaci i simptomi (uključujući i karakteristični osip) mogu da se pogoršaju, a zatim potpuno nestanu na neko vreme. Simptomi lupusa mogu značajno varirati od jedne osobe do druge. Ipak, neki od najčešćih simptoma su:

✦ bol u zglobovima i ukočenost
✦ umor i groznica
✦ osip na licu u obliku leptira
✦ osip po koži ili lezije koje se mogu pogoršati kada su izložene suncu
✦ glavobolja

Lečenje: Dijagnoza lupusa je veoma teška i često zahteva veliki broj testova, kao što je kompletna krvna slika, sedimentacija eritrocita, urina, test antinuklearnog antitela, radiogram, ehokardiogram, i biopsija. Lekari preporučuju razne lekove za kontrolu znaka i simptoma lupusa. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kortikosteroidi, antimalarični lekovi (hidroksihlorokin) i lekovi koji potiskuju imunološki sistem se obično koriste za ublažavanje simptoma ovog autoimmunog stanja.

Senilni angiom

Senilni angiom je jedan od najčešćih oblika angioma koji izaziva male, svetle, crvene fleke ili papule na grudima, stomaku i licu. Ove papule se mogu uvećati tokom vremena i postati ljubičaste boje. Ovakve fleke se razvijaju na koži uglavnom zbog formiranja klastera sitnih kapilara na površini kože. Senilni angiom može biti gladak, ili izdignut i zaobljen i u obliku podseća na kupolu.

Lečenje: Senilni angiomi su bezopasni i obično ne zahtevaju nikakvo lečenje. Ali, ako krvare ili postanu kozmetička briga, onda se kriohirurgija, krioterapija, ili laserska terapija može primeniti za njihovo uklanjanje.

Pored navedenih uzroka, ponekad crvene fleke ili mrlje mogu biti izazvane bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, takođe. Obično, fleke ili ospice koje se pojavljuju na licu i drugim delovima tela će se povući same u roku od nekoliko dana. Ali, ako traju duže vreme, i postanu izvor anksioznosti, onda se obratite dermatologu. On ili ona može pravilno proceniti stanje, saznati uzroke i sprečiti buduće recidive.