osetljivost intolerancija na glutenVeoma često oko sebe čujete da neko pominje gluten. Polemiše se o tome koje ga namirnice sadrže, a koje ga ne sadrže? Da li može ili ne može štetno da utiče na zdravlje?
Na ova i još mnoga druga pitanja vezana za gluten, odgovorićemo vam u ovom tekstu.

U osnovi, gluten je vrsta proteina. Ono što ga jasnije definiše jesu njegove osobine po kojima je različit u odnosu na druge vrste proteina.
Osnovna osobina koja razlikuje gluten od ostalih proteina, jeste lepljivost, na šta se direktno nadovezuje njegova sklonost da se kada je unet u organizam, lepi za zidove tankog creva.

Koliko je gluten štetan po zdravlje?

Odgovor na ovo pitanje, nije jasno definisan i uslovljen je činjenicom na koju grupu populacije se odnosi.
Konkretno, sam po sebi, gluten nije štetan ukoliko se u organizam unosi u normalnim količinama. Ali, njegova štetnost ipak postoji i potvrđena je u okviru brojnih medicinskih istraživanja.
Štetnost glutena, manifestuje se onda kada kod osobe koja konzumira namirnice sa glutenom postoji izražena osetljivost na gluten.

Šta je i kako se ispoljava osetljivost na gluten?

Stručno, osetljivost na gluten, naziva se celijakija, odnosno glutenska enteropatija ili sindrom malapsorpcije.
Ovaj zdravstveni problem, ispoljava se alergijskom reakcijom na gluten, istog trenutka kada ovaj protein dospe u unutrašnjost tankog creva.
Tada, usled osetljivosti, organizam proizvodi antitela kojima pokušava da postigne odbranu od glutena, koji definiše kao strano telo u organizmu. Međutim, ta antitela, ne uništavaju samo gluten, već i resice koje se nalaze na unutrašnjosti zida tankog creva.
Resice na unutrašnjosti tankog creva, služe da apsorbuju vodu, vitamine i minerale unutar creva i usled njihovog oštećenja dolazi do niza drugih zdravstvenih komplikacija.

Simptomi osetljivosti na gluten

Ono po čemu prvo možete prepoznati osetljivost na gluten, jesu sledeći simptomi: bolovi i nadutost stomaka, dijareja, osećaj nelagodnosti i uznemirenosti koji se može razviti do granice anksioznosti, povraćanje, bledilo, bolovi u kostima i pojava osipa i crvenila na koži.

Kod koga se javlja osetljivost na gluten?

Osetljivosti na gluten mogu biti podložni svi, bez obzira na pol ili starosnu dob.
U pojedinim slučajevima, ova vrsta osetljivosti javlja se odmah po rođenju, dakle kao urođena, ali se može javiti i u bilo kom drugom uzrastu odnosno periodu života.
I u jednom i u drugom slučaju osetljivost na gluten predstavlja trajan zdravstveni poremećaj, sa kojim se normalno može živeti, isključivo uz korigovanu ishranu.

Koje namirnice sadrže gluten?

Uglavnom, gluten je sadržan u određenim vrstama žitarica, kao što su: pšenica, ovas, ječam i raž. Međutim, kako su pomenute žitarice uključene u sastav brojnih prerađenih namirnica, tako i prisustvo glutena postaje šire.
Zato, treba znati, da je gluten sadržan i u: hlebu, brašnu, pitama, kolačima, tortama, proizvodima od brašna i žitarica, u pivu, u krekerima i brojnim vrstama keksa, u umacima i sosevima za salate i glavna jela.

Koje namirnice ne sadrže gluten:

Gluten ne sadrže sledeće namirnice: sveže voće i povrće, jaja, riblje meso i meso živine (piletina, ćuretina, pačetina i slično), zatim kukuruz, heljda, soja, pirinač i gotovo svi mlečni proizvodi.