celijakijaCelijakija ili gluten senzitivna enteropatija (GSE) je bolest koju karakteriše trajna nepodnošljivost organizma na gluten iz pšenice, ječma, raži, ovsa. To je doživotna hronična bolest. Oboleli imaju trajnu, doživotnu nepodnošljivost prema glutenu koja iziskuje trajnu doživotnu dijetu bez glutena.
O celijakiji – netoleranciji na gluten

Jedini lek je posebna striktna ishrana koja zahteva znanje i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gde ga ne bismo očekivali.

Kod obolelih postoji različit stepen oštećenja sluzokože tankog creva i različit spektar kliničkih simptoma.

Mnogi oboleli ne znaju da su bolesni,a ako se bolest ne leči mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Poremećaj se ispoljava kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest,a učestalost oboljevanja se povećava zadnjih godina ,tako da u Evropi sada iznosi 1do3% u opštoj populaciji. Iako sve više znamo o ovom poremećaju ipak na 1 prepoznatog dolazi 7 neprepoznatih bolesnika. Prosečno vreme od nastanka simptoma do postavljanja dijagnoze iznosi 11 godina.

Najčešće manifestacije celijačne bolesti su bol ili nelagodnost u stomaku,učestalo crevno pražnjenje (prolivi), gubitak u telesnoj težini, osteoporoza, anemija, opšta slabost, iscrpljenost.

Postoje 2 klinička tipa bolesti: simptomatski ili klasični tip koji se odlikuje tipičnim simptomima i tipično se javlja u najranijem detinjstvu. Kliničke manifestacije su brojne: od nenapredovanja i gubljenja telesne mase, nadutosti, čestih stolica, povraćanja, do bledila kože, anemije, edema, osteomalacije, artritisa, itd.

Atipična forma bolesti je danas sve više u porastu i javlja se kod odraslih osoba kod kojih su digestivni simptomi slabije izraženi,ali su sistemski veoma izraženi:anemija usled gubitka gvoždja, osteoporoza,rana menopauza, sterilitet, neurološki poremećaji, migrena,depresija…

Zajedničko za oba tipa obolelih od celijakije je nutritivni deficit (nedostatak gradivnih i hranjivih materija)koji nastaje zbog atrofije (gubitka, smanjenja, oštećenja )crevnih resica koja se otkriva endoskopijom i biopsijom tankog creva.

I najmanja prisutnost glutena u hrani (više od 0,002 ppm) velika je opasnost za zdravlje obolelih. Iz tih razloga poželjno je da maloletna osoba bude stalno pod kontrolom lekara i odraslih.

Oboleli od celijakije ne samo da treba da vodi računa o namirnicama već i o načinu čuvanja i spremanja namirnica, da se one ne bi kontaminirale u dodiru sa namirnicama koje sadrže gluten.

Održavanje zdravlja obolelih od celijakije zahteva uvećane troškove ishrane. U mnogim zemljama sveta zbog specijalne ishrane prisutna je podrška obolelim i društva i državnih institucija.

DOZVOLJENA HRANA

Sve vrste voća i povrća i pečurke
Žitarice: pirinač, kukuruz,proso, heljda, kinoa
Sve vrste mahunarki :sočivo, pasulj, soja…
Sve vrste mesa, ribe i jaja
Šećer, med, domaći džemovi i pekmezi,skrob, domaci sladoled, čokolada
Sve vrste kafe i čaja
Ulje, sirće, biber,kvasac ,i svi drugi čisti začiniMleko i mlečni proizvodi ,ali treba istaći da kod nekih obolelih od celijakije može da zbog oštećenja creva dođe i do netolerantnosti na laktozu. U tom slučaju mora da se isključi i mleko i mlečni proizvodi.

ZABRANJENA HRANA

Pšenica, raž, ječam, ovas i svi proizvodi od istih
Pivo i viski,
Gotova hrana, supe, sosovi, kremovi ,pudinzi,instant proizvodi, kečap, suhomesnati proizvodi.
Gluten se često nalazi kao dodatni sastojak prehrambenih proizvoda i iz tih razloga treba biti posebno oprezan i strogo čitati deklaraciju.

DEKLARISANJE NAMIRNICA

Namirnice specijalno proizvedene za obolele od celijakije prepoznaju se pod natpisom “Bez glutena”. U EU od 2005 godine po zakonu o deklarisanju namirnica gluten mora da se navede u spisku sastojaka.

ZAKLJUČAK

Budući da je celijakija doživotni poremećaj najefikasnija terapija je doživotna striktna dijeta uz nadzor lekara. S obzirom da gluten nije neophodan za život, prelazak na bezglutensku ishranu nema negativnih posledica na zdravlje.
Dr Slobodanka Babić