U ovom članku čitajte:
– Mleveni lan kao lek
– upotreba
– Mleveni lan za mršavljenje
– Lan i med
– Čišćenje organizma lanenim semenom
– Lan za probavu i protiv zatvora
– Jogurt i lan
– Mleveno laneno seme u trudnoći

Iako je u savremenoj kulturi do nedavno lan ( lat. Linum usitasissimum ) bio poznat samo kao materijal od koga se pravi vrlo udobna odeća, srećom te su sprovedena opsežna istraživanja o njegovoj lekovitosti za ljudsku ishranu, pa je postao jedna od omiljenih i izuzetno korisnih namirnica. Zato i ne čudi podatak da se lan vekovima koristio u ishrani starih naroda, kao odlično sredstvo za jačanje imuniteta, poboljšanje probave, ali i kao zaštita od raznih oboljenja.

mleveni lan

Mleveni lan kao lek

Tek su relativno skoro sprovedena istraživanja pokazala koliko je lan koristan za zdravlje. U lanu se nalaze brojni vitamini i minerali, a između ostalih : folna kiselina, bakar, magnezijum, tiamin, mangan i mnogi drugi.
Takođe, utvrđeno je i da lan sadrži alfa – linolensku kiselinu, te vlakna.
Zahvaljujući ovako kvalitetnim sastojcima, lan se preporučuje kao lek protiv mnogih oboljenja, a prvenstveno je preporučljiv za održavanje balansa u organizmu, te jačanje odbrambenog mehanizma, kao i regulisanje probave.

Povezano>>>Laneno seme i zdravlje

Mleveni lan upotreba

Lan se može koristiti u vidu ulja i semenki, koje možete samleti. Od celih semenki se priprema čaj, dok se mleveni lan najčešće koristi kao dodatak jelima, umesto brašna ili u kombinaciji sa medom i jogurtom, odnosno kefirom.
Na prvom mestu, lan pokazuje izuzetno blagotvorno dejstvo na čitav organizam, jačajući njegove odbrambene snage, te dajući mu sve sastojke koji su mu neophodni.

Pored toga, mleveni lan snižava nivo holesterola u krvi, uspešno reguliše povišen krvni pritisak, te čisti arterije, a pomaže i protiv opstipacije, regulišući varenje. Redovnim unošenjem mlevenog lana se stabilizuje nivo šećera u krvi, a istraživanja pokazuju i da je odlična prevencija protiv raznih vrsta tumora, i to na prvom mestu tumora dojke i prostate. Takođe, pomaže kod valunga, smanjuje ili otklanja upalne procese u organizmu, a zahvaljujući prisustvu omega 3 masnih kiselina, mogu ga konzumirati i deca, ali i starije osobe, kako bi predupredile pojavu Alchajmerove bolesti. Uopšteno, mleveni lan pomaže i kod čišćenja kože, te se smatra da leči ekcem, ali i psorijazu, kao i da sprečava pojavu akni i suve kože.

Povezano>>>Upotreba lanenog ulja

Mleveni lan za mršavljenje

Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, mleveni lan se često preporučuje kao izvrstan dodatak ishrani koji pospešuje mršavljenje. Dokazano poboljšava rad organa za varenje, a naročito je koristan kod opstipacije.
Uz to, iskustva pokazuju da mleveni lan stvara duži osećaj sitosti.

Lan i med

Kombinacija lanenog semena i meda je odličan prirodni lek protiv mioma. Terapija treba da traje ukupno 14 dana u kontinuitetu, bez prekidanja. Koriste se dve velike plastične kašike lanenog semena pomešane sa dve velike plastične kašike domaćeg meda, dok se druge nedelje napitak priprema od iste količine lanenog semena i meda, ali je mera kafena kašičica.

Jednostavno se laneno seme i med preliju sa 200 ml vode i izmešaju dok se med ne rastopi. Potom ovako pripremljen napitak treba da odstoji 36 sati, pa obratite pažnju na kontinuitet, jer terapija ima efekta samo ukoliko se ne preskoči nijedan dan. Zato je najbolje da nakon pripreme, prvi put konzumirate ovaj napitak drugog jutra, a da ga pripremate svako veče. Neposredno pre konzumiranja, neophodno je procediti ga kroz cediljku.
Nakon što sporvedete terapiju u trajanju od 14 dana u kontinuitetu, treba napraviti pauzu od najmanje sedam dana, pa po potrebi ponoviti.

Čišćenje oragnizma lanenim semenom

Za čišćenje nagomilanog otpada u crevima, koje posredno dovodi i do regulisanja telesne težine se preporučuje kombinacija mlevenog lana i kefira. Ova kura bi trebalo da traje ukupno tri nedelje, s tim što se prve nedelje koristi jedna kafena kašičica mlevenog lana razmućena u 100 ml kefira, druge nedelje 2 kašičice i treće nedelje 3. Preporuka je da se mleveni lan pomešan sa kefirom uzima na prazan želudac svakog jutra, te da se obavezno pravi pauza nakon sprovedenog tretmana i to u trajanju od najmanje 7 dana.
Ukoliko imate problem sa osetljivošću creva, onda je preporuka da se koristi laneno ulje umesto mlevenog lana. Takođe, prilikom konzumiranja mlevenog lana u bilo koju svrhu, a ne samo za mršavljenje važno je da unosite dovoljno tečnosti, u vidu obične vode ili blagih, nezaslađenih biljnih čajeva.

Mleveni lan za probavu i protiv zatvora

Mleveni lan dokazano uspešno reguliše probavu, te otklanja opstipaciju ( zatvor ) i to najpre zahvaljujući biljnoj sluzi i vlaknima, koji se u njemu nalaze. Prisustvo omega 3 masnih kiselina i vlakana pomaže kod omekšavanja nagomilanog otpada, koji se potom lakše izbacuje.

Povezano>>>Laneno seme najbolje sredstvo protiv zatvora

Lan i jogurt

Kao odlično sredstvo za regulisanje varenja se preporučuje korišćenje mlevenog lana u kombinaciji sa jogurtom. Smatra se da ovaj napitak, ukoliko se konzumira svako jutro pomaže u ubrzavanju metabolizma, te poboljšava rad organa za varenje, čime posredno utiče na poboljšanje probave i njeno regulisanje.
Najbolje je svako jutro pomešati mleveni lan i to veliku supenu kašiku sa oko 200 ml jogurta, te piti na prazan želudac, a najbolje pola sata pre jela. Ovaj napitak se koristi tri nedelje, a onda je neophodno napraviti pauzu od najmanje nedelju dana.

Povezano>>>Laneno brašno

Mleveni lan u trudnoći

Iako mnogi smatraju da se mleveni lan sme koristiti u trudnoći protiv zatvora, preporuka je svakako da se pre toga posavetujete sa lekarom koji vodi vašu trudnoću, kako biste izbegli moguće neprijatnosti.

Čaj koji se, u principu sme davati i trudnicama i deci protiv opstipacije se priprema od 100 gr lanenog semena i iste količine neoljuštenog anisa, uz dodatak suvih šljiva. Priprema se vrlo jednostavno : 4 kašike ove biljne mešavine i 5 suvih šljiva se naliju litrom hladne vode, a zatim greju dok ne proključa. Potom se ostavi da virucka još par minuta i nakon pola sata kada se prohladi, čaj se procedi i pije se po jedna šolja ujutru pre jela i tokom dana, 30 minuta pre obroka, a suve šljive treba pojesti.
Saznoj više>>>Laneno ulje za probavu, kosu, kožu, lice…