U ovom članku čitajte:
– Đumbir i med kao lek
– Đumbir i med recept
– Med i djumbir za imunitet
– Djumbir sa medom protiv tumora
– Za mršavljenje
– Med sa djumbirom za trudnice
– Iskustva

Svi znamo za lekovita svojstva meda, kojih ima na pretek. Ali, med u kombinaciji sa pojedinim namirnicama može vrlo povoljno da utiče na brojna oboljenja, te da ih i izleči.

Jedna od kombinacija koja se pokazala odličnom svakako je med i đumbir, koji dokazano poboljšavaju opšte stanje organizma, ali i pomažu u lečenju brojnih oboljenja.

med i djumbir

Đumbir i med kao lek

Kao jedna od boljih kombinacija, med i đumbir se koriste kao lek za podizanje odbrambenih snaga organizma, pomažu protiv bolova u grlu, smanjuju nadutost stomaka, te smiriju nervozu u želucu. Posebno je zanimljiv podatak da đumbir i med pomažu u lečenju tumora, kada se kombinuju sa adekvatnom prirodnom terapijom, Takođe su se dobro pokazali i za gubitak viška kilograma, te imaju protivupalno dejstvo, a povoljno utiču i na nepravilan rad srca.

Povezano>>> Djumbir i med sve što treba da znate

Dejstvo koje imaju đumbir i med na organizam je izuzetno blagotvorno u svakom smislu, a oboljenja i stanja kod kojih deluje su zaista brojna. Pored već pomenutih, đumbir i med pomažu, između ostalih i u umanjivanju, pa i u otklanjanju bolova, te utiču na regulaciju povišenog krvnog pritiska, ali poboljšavaju i kvalitet sna i opšte stanje organizma.

Đumbir i med recept

Recept za pripremu đumbira i meda se razlikuje u zavisnosti od toga za šta se koristi. Međutim, valja imati na umu da đumbir ima potpuno iste hranljive vrednosti ukoliko se koristi u svežem stanju, kao i u sušenom. Mada je, naravno uvek je bolje koristiti ga u svežem stanju.

Povezano>>>Djumbir lekovitost recepti

Često se priprema i čaj od đumbira, u koji se dodaje med. A čaj se priprema isključivo od svežeg korena đumbira, koji se najpre očisti i secka na tanje kolutove. Zatim se u proključalu vodu ubaci ovako pripremljen đumbir i kuva se 10 – 15 minuta.

Đumbir i med za imunitet

Kao osnovno sredstvo za jačanje imuniteta, med i djumbir se pripremaju vrlo jednostavno u ovom slučaju : dva veća korena đumbira se izrendaju na sitno rende, nakon što se očiste. Zatim se izrendani đumbir prelije sa 500 gr domaćeg meda.
Ova smesa se koristi svakodnevno i to tako što se pre svakog glavnog obroka uzima po jedna kašičica.

Povezano>>>Za šta je dobar djumbir

Đumbir i med protiv tumora

Kada je u pitanju korišćenje đumbira i meda protiv tumora on se priprema istovetno kao i za jačanje imuniteta. No, u ovom slučaju se preporučuje konzumiranje 3 do 4 puta na dan.

Đumbir i med za mršavljenje

Za mršavljenje se priprema čaj od đumbira, u koji se dodajte domaći med. Koren đumbira za pripremu ovog čaja bi trebalo da bude manji. Nakon što ga oljuštite, iseckajte ga na kolutove, pa nalijte sa dva litra vode. Kuvajte čaj narednih 25 minuta.

Kada se čaj prohladi, procedite ga, pa dodajte med i limun, po želji.
Postoje podaci da ukoliko se đumbir i med pripremljeni na ovaj način piju u količini od po pola šolje pre i posle jela, skida nagomilano salo na stomaku vrlo uspešno.

Povezano>>>Djumbir za mršavljenje

Đumbir i med za kašalj

Kada se med i djumbir koriste protiv kašlja, onda se priprema čaj od đumbira kao što je navedeno u osnovnom receptu i u njega se doda domaći med po ukusu. Takođe, u čaj od đumbira možete, po želji dodati i sok od limuna.
Iako nije ograničeno konzumiranje ovog napitka, najbolje je ne preterivati i ukoliko kašalj ne umine relativno brzo potražiti ili pomoć lekara ili neki drugi narodni lek.

Povezano>>>Limun i djumbir protiv prehlade

Đumbir i med za trudnice

Često se može čuti pitanje da li je đumbir dobro koristiti u trudnoći ili ne ? Zagovornici prirodne medicine su saglasni da je odgovor potvrdan, međutim ipak treba biti obazriv. Ukoliko želite da koristite đumbir tokom trudnoće svakako je najbolje da počnete sa manjim dozama, ako ga niste koristili ranije, kako biste videli da li pozitivno deluje na vaš organizam ili ne, uzevši u obzir da je ovo zaista drugo stanje.

Ukoliko želite da pripremite čaj od đumbira za trudnice, on se priprema od pola kafene kašičice struganog korena đumbira. Ovu količinu prelijte ključalom vodom, kao kada pripremate običan čaj. Nakon što odstoji 10 – ak minuta, procedite ga, začinite medom i pijte u manjim gutljajima.

Svakako je dobro da se posavetujete sa lekarom koji prati vašu trudnoću oko toga da li treba da konzumirate ovaj čaj. U principu, ne bi trebalo da vam škodi ako ne preterujete u količini, odnosno ne pijete više od šolje dnevno, ali svakako treba biti oprezan.

Povezano>>>Čaj od djumbira

Đumbir i med iskustva

Iskustva osoba koje su koristile đumbir i med su mahom dobra. No, imajte na umu da je ovo prirodan lek i da mu treba vremena da deluje, te ne očekujte da se išta dogodi preko noći.
Povezano>>>Djumbir više lek nego začin