laneno uljeDanas se laneno seme i ulje od lanenog semena mogu naći u većini supermarketa i prodavnicama zdrave hrane, a oni pružaju brojne zdravstvene beneficije.Lan je bogat esencijalnom malfa- linolenskom kiselinom , koja je veoma da korisna za srčane bolesti, zapaljenske bolesti creva i artritis.

Laneno ulje nutritivna vrednost i kalorije

Laneno ulje se dobija iz semena lana, a dostup je u tečnom i obliku kapsula. Može se koristiti kao ulje za kuvanje, jer ima slične osobine kao druga biljna ulja i sadrži oko 130 kalorija na jednu kašiku.Zbog sadržja polinezasićenih masnih kiselina, može da smanji zapaljenja kod reumatoidnog artritisa i može smanjiti loš holesterol.
Laneno ulje kalorije – 130 na jednu kašiku

Laneno ulje za probavu

Laneno ulje ne sadrži sluz i vlakana koja se nalaze u celim zrnima lanenog semena , tako da ne sadrži laksativna svojstva koja su od najveće važnosti za probavu.Sluz i laneno seme se šire kada dodju u kontakt sa vodom, poboljšavajući probavu i deluje kao laksativ za one koji pate od zatvora.Laneno ulje nije najbolje rešenje za bolju probavu ali konzumiranje lanenog semena može da pomogne u regulisanju probave i obezbedjivanju redovnog zdravog pražnjenja creva.

Kako se konzumira laneno ulje

Kako se pije laneno ulje
Ulje lanenog semena se često koristi u tečnom obliku i može se lako razbiti hemijski ako bude izloženo svetlosti , toploti ili vazduhu, tako da ga treba čuvati u frižideru u zatvorenoj boci.Univerzitet Mariland preporučuje da se piju 1 do 2 kašike ili 1 do 2 kapsule dnevno za odrasle.

Laneno ulje za kosu

Laneno ulje može se naći u tečnom obliku ili u obliku kapsule.Ono je izvor esencijalnih masnih kiselina, koje utiču na zdravlje kose.Ljudi koji žele da imaju jaku, zdravu, sjajnu kosu mogu da korise jednu do dve kašike dnevno u salati ili pomešano sa nekom namirnicom. Alternativno, mgu se piti dve kapsule dnevno.Laneno ulje je bogato Omega – 3 masnim kiselinama, koje mogu zaustaviti gubitak kose nastao zbog stresa.Omega – 3 je faktor u održavanju kose jakom i sjajnom.Jedan od glavnih simptoma omega – 3 nedostatka je suva kosa.Osoba sa kosom koja je slaba i opada lako može da ima koristi od korišćenja lanenog ulja kao dodatka ishrani ako je loše stanje kose uzrokovano nedostatkom omega -3 masnih kiselina.Tretman kose lanenim uljem treba da potraje i do šest nedelja pre nego što se vide rezultati.Oni koji imaju kosu koja je oštećena od prekomerne obrade i farbanja takodje mogu osetiti poboljšanje ako koriste laneno ulje.

Laneno ulje za kožu i lice

Laneno ulje takodje ima blagotvoran uticaj na kožu i posebna na kožu lica.Za održavanje zdrave kože neophodne su zdrave masti kao što je laneno ulje.Njegovo korisno dejstvo obuhvata niz simptoma, uključujući suvu, perutavu, upaljenu i kožu koja svrbi.Laneno ulje blagotvorno deluje na lice sa aknama smanjujući upalu kože, a za prave rezultate treba ga koristiti šest nedelja.

Laneno ulje za bebe

Laneno ulje se ponekad koristi kao prirodni lek za zatvor kod beba.Ako beba ima čvrstu stolicu, probleme sa pražnjenjem creva ili zatvor možete joj dati laneno ulje.Ovo važi za bebe starije od 6 meseci.
Dajte bebi jednu kašičicu lanenog ulja dnevno da bi imala mekše stolice.Najverovatnije ćete morati da mešate laneno ulje sa hranom jer teško je naterati bebu da ga konzumira svojevoljno.Dobar metod je mešanje sa kašicom ili kombinovanje sa mekom hranom, kao što su voće, pire, jogurt ili puding.

Laneno seme i laneno ulje kao lek

Laneno seme i laneno ulje su i bogati u esencijalnim masnim kiselinama alfa – linolenske kiseline , ili Ala. ALA je od ključnog značaja za održavanje uravnoteženog odnosa omega-3 i omega – 6 masnih kiselina u ishrani, koje rade zajedno na promociji zdravlja.Omega 6 masne kiseline imaju tendenciju da pojačavaju inflamacije , dok ih omega 3 smanjuju.ALA se mogu konvertovati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, koje su sastavljene od DHAs, ili dokosaheksaenske kiseline, i Epas ili Eicosapentaenoidne kiseline.Ove hranljive materije smanjuju upale u telu , reguliše ćelijsku aktivnost i održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Laneno ulje se takođe može zameniti ribljim uljem, koje je dobar izvor ove dve hranljive materije. Alfa – linolenska kiselina takođe može igrati ulogu u prevenciji i lečenju visokog holesterola i srčanih oboljenja, uključujući bolesti krvnih sudova i neregularne otkucaja srca .
Upotreba lanenog ulja