laneno uljeLaneno ulje i lanene semenke u poslednje vreme su prepoznati kao zaista zdrava hrana. U celom Rimskom carstvu lan je bio cenjen zbog isceljujućih svojstava, a koristio ga je i Hipokrat. Jedan od razloga što je laneno ulje prestalo da bude popularno jeste to što su proizvođači otkrili da na hranljivim uljima manje zarađuju.

Baš one hranljive materije koje lan čine zdravim – esencijalne masne kiseline – imaju kraći rok trajanja, što znači da je takvo ulje skuplje za proizvodnju, prevoz i skladištenje. Zbog poplave naučnih istraživanja koja potvrđuju blagotvoran uticaj omega-3 masnih kiselina na zdravlje, došlo je do promene položaja ove cenjene namirnice, koju danas stručnjaci svima preporučuju. Osim što je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina (45-60%), laneno ulje je i dobar izvor omega-6 masne kiseline, odnosno linolne kiseline.

Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje to ulje sadrži:
-pomažu zdravlju srca i krvnih sudova
-pomažu zdravlju debelog creva (imaju antikancerogena svojstva, smanjuje se mogućnost pojave zatvora)
-jačaju imunitet
-sadrže masti koje su temelj za izgradnju mozga (posebno važno u prenatalnom periodu i u ranom detinjstvu); majke bi tokom trudnoće i dojenja trebalo da uzimaju 1 kašiku lanenog ulja dnevno
-pomažu zdravlju kože (uzimati kao dodatak ishrani)
-mogu smanjiti tegobe kod dijabetesa
-mogu da pomognu u mršavljenju (ubrzavaju metabolizam pomažući razgradnju suvišnih, nezdravih masti u telu).

Laneno ulje upotreba

Ne koristite laneno ulje za kuvanje. Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama nisu dobra za kuvanje. Visoka temperatura čak može te zdrave masnoće da pretvori u štetne.

Laneno ulje dodajte hrani posle kuvanja ili prilikom posluživanja. Lan ima mnogo vrlina, ali ima i jednu manu: brzo užegne. Zdrave masti se po pravilu brzo kvare, a jedini izuzetak je maslinovo ulje. (Ulja sa dugim rokom trajanja su u stvari hidrogenizovane masti koje su, naravno, štetne). Da biste sprečili kvarenje, kupujte samo laneno ulje koje je stajalo u frižideru i koje se prodaje u crnim flašama. Držite ga u frižideru, u čvrsto zatvorenoj flaši. Maksimalno smanjite izloženost ulja toploti, svetlosti i vazduhu. Pošto će ulje postati užeglo otprilike šest nedelja posle cedenja, kupujte ga u manjim flašama, zavisno od toga koliko ga brzo trošite.

Ako laneno ulje uzimate s hranom, možete da povećate hranljivu vrednost drugih namirnica. Istraživanja pokazuju da dodavanje lanenog ulja fermentisanim mlečnim proizvodima (jogurt), povrću iz porodice kupusnjača, proteinima životinjskog porekla, morskim plodovima i soji, pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u ćelijske membrane. Pomešano s jogurtom, laneno ulje postaje emulzija, pa telo može bolje da ga svari i iskoristi.
POVEZANO >>>Laneno ulje za kosu kožu lice probavu