zelena glina za lice

Bentonit glinu, ili zelenu glinu, koristile su još Kleopatra i Nefertiti. I vi možete koristiti zelenu glinu za lice. Tokom poslednjih nekoliko godina, zelena glina za lice je postala veoma popularna. Zelena glina odlično podmlađuje i hrani kožu tako što uklanja mrtve kožne ćelije, suvišan loj i nečistoće sa kože lica.

Bentonit glina ima dobra apsorbujuća svojstva i može se koristiti i kao piling za lice i telo, jer odlično izvlači sve nečistoće iz kože.

U drugom delu teksta saznajte koje su najbolje maske od zelene gline a evo i na koje je sve načine zelena glina dobra za kožu:

Detoksikacija

Verovatno već znate da se skoro sve vrste gline koriste kao maske za lice jer uspešno izvlače nečistoće iz kože. Zelena glina nije izuzetak, i vekovima se koristi kao detoksikujući tretman za lice.

Zašto je zelena glina tako dobra za lice u čemu je tajna? Molekuli u zelenoj glini su negativno naelektrisani. Pošto je većina nečistoća koja se skuplja na koži pozitivno naelektrisana, glina privlači te toksine kao magnet. Kada uklonite sa lica masku od gline, istovremeno ispirate i sve nečistoće i koža ostaje svežija i čista.

zelena glina za lice

Piling

Zelena glina čisti lice i deluje kao nežan piling. Neki ljudi sumnjaju u ovaj efekat gline, ali je jasno da glina uspešno izvlači nečistoće iz kože. Tokom tog procesa, izvlače se i mrtve ćelije sa kože koje su ostale tu. Uklanjanje mrtvih ćelija kože je piling. Mada ne može u potpunosti da zameni neke druge, jače pilinge, zelena glina ima blago dejstvo kao piling, i kožu ostavlja svetlijom.

Čišćenje

Jedno od najboljih svojstava bentonit gline je velika moć apsorpcije. Zapravo, glina i jeste jedan od kozmetičkih proizvoda sa najvećom moći upijanja. Zelena glina ostaje konzistentna u vodi, tako da i kada je pomešate sa vodom, može da privlači nečistoće. Zato je odličan tretman za masnu kožu, punu zapušenih pora i kožu sklonu aknama.Najviše se i koristi glina za lice protiv bubuljica.Sa druge strane, dovoljno je blaga da je može koristiti svako i to kao redovan tretman.

Domaće maske za kožu i lice od gline

U nastavku ćemo opisati nekoliko vrlo efikasnih maski za lice od gline. Već je napomenuto da je glina izvrsna za masnu kožu lica. Pored toga, puna je mnogih minerala i njihovih oksida – magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, dolomita, silicijuma, mangana, fosfora, silikona, bakra i selena. U glini se nalazi i organska materija (od biljaka) i vulkanski pepeo. Takva glina može da apsorbuje sve nečistoće sa kože i pomogne u prirodnom procesu obnavljanja kože. Glina odlično zateže pore, deluje kao piling i ublažava upale kože. Glina navodno ima i antibakterijska svojsva, što znači da uništava akne i bubuljice. Zelena glina uspešno podmlađuje kožu i ubrzava stvaranje novih kožnih ćelija.

Gde nanositi glinu i koliko često je koristiti? Kada koristite masku za lice od gline, obilno je namažite po obrazima, čelu, nosu i bradi, a trudite se da ne dođe u kontakt sa očima i usnama. Ako imate masnu kožu, koristite maske od gline dva ili tri puta nedeljno.

Da li zelena glina može iritirati lice? Ne. Maske od bentonit gline ne izazivaju nikakve probleme sa kožom – baš naprotiv, glina se koristi kao tretman za akne. Maske od gline uvek pravite sa mineralnom vodom. Nikako ne koristite mleko, jer može izazvati probleme sa kožom. Tekstura maske za lice od gline je takva da ne propušta vodu, pa ako previše trljate ovu masku na kožu, može izazvati crvenilo.

Mogu li muškarci koristiti masku za lice od gline? Naravno, jer i muškarci treba da regulišu preveliko lučenje loja na koži i da pore drže otvorenim. Maske od gline su poznate po tome da dubinski čiste i detoksikuju kožu, tako da su dobre i za žene i za muškarce. Kad je reč o muškarcima, najbolje je masku od gline koristiti nakon brijanja, ali pre stavljanja kreme za posle brijanja.

Kako napraviti masku od gline kod kuće?

Zelena glina je prirodna namirnica i možete je kupiti u prahu. Maska od zelene gline je odlična za masnu i kožu sklonu aknama, jer zelena glina uspešno uklanja mrtve ćelije sa kože i održava kožu zdravom i mladom.

Jednostavna, a efikasna maska od zelene gline

Šta vam je potrebno:

 • Tri kafene kašičice zelene gline
 • Malo mineralne vode (uzmite mineralnu vodu, jer voda iz česme sadrži hlor koji može poništiti pozitivna dejstva gline, pa čak i iritirati kožu ako imate osetljivu kožu)
 • Neko esencijalno ulje, par kapi (najbolje je uzeti bademovo, arganovo ili ulje jojobe, jer su ova ulja dobra protiv akni)

Postupak:

 • Stavite u staklenu činiju tri kafene kašičice gline. Količina zavisi od toga koliki deo kože želite da pokrijete maskom. Ako ćete masku koristiti za lice, dovoljno je tri kašičice gline. Ako želite da masku namažete i po vratu, uzmite više gline.
 • Pošto se ova glina uvek kupuje u prahu, lako se razlaže u vodi. Zato dodajte vodu jako polako i mešajte dok ne dobijete homogenu, kašastu smesu, koja nije ni previše vodenasta ni previše tvrda. Kada sipate vodu i mešate glinu, pratite uputstva sa pakovanja.
 • Na kraju ubacite par kapi esencijalnog ulja po izboru kako bi maska imala i hidratantno dejstvo. Jedna od stvari koja se postiže korišćenjem maske za lice od zelene gline je i balans prirodnih ulja (loja) na koži i lučenje loja. Ako želite da maska ima i hidrirajuć efekat i da vam koža bude meka i nežna, ubacite i par kapi bademovog, jojobinog ili arganovog ulja.

Važno: nemojte koristiti metalnu ili plastičnu kašiku ili štapić kada sipate i mešate glinu, kako biste sprečili hemijsku reakciju između metala i sastojaka iz gline. Metal i plastika će uništiti lekovita svojstva gline.

Kako naneti masku od gline na lice:

 • Prvo, potopite neku čistu, pamučnu tkaninu u toplu vodu. Stavite je na lice i ostavite da stoji tako nekoliko minuta, kako bi vam se lice naparilo i pore otvorile. Nakon toga, nežno osušite lice mekim, čistim peškirom.
 • Za nanošenje maske od gline najbolje je koristiti samo prste. Na taj način ćete naneti više maske i dopreti do svih delova kože koje želite da pokrijete maskom (posebno na vratu). Dok nanosite ovu masku, dobro obratite pažnju da vam ne dospe u usta ili oči.
 • Kada nanesete ovu masku na lice, lezite i opustite se. Pustite masku da učini magiju. Možete se opustiti samo ležeći na krevetu, čitajući neku zanimljivu knjigu ili raditi bilo šta što vam odvlači misli sa svakodnevnih stresnih situacija i obaveza.
 • Dok vam je maska na licu, brzo ćete osetiti kako se suši na koži. Tada ćete osetiti kako vam se koža zateže, ali nema razloga za brigu – ovo je sasvim normalna pojava. Ostavite masku na licu najmanje 15 minuta, ili dok se potpuno ne osuši.
 • Za uklanjanje osušene maske sa lica, najbolje je koristiti rukavicu za piling koju ste namočili u toplu vodu. Na taj način ćete lako očistiti kožu, a piling će biti mnogo bolji. Na kraju samo isperite lice hladnom vodom i osušite kožu.
 • Završite tretman tako što ćete na lice naneti neko hidrirajuće prirodno ulje, ili uzmite svoju omiljenu hidratantnu kremu za lice.

Maska za lice od zelene gline za kožu sklonu aknama

Ako često imate akne i bubuljice, možete napraviti i bolju masku, koja će ukloniti akne.

Šta vam je potrebno:

 • Gel od aloje, najbolje sveže isceđen iz listova. Potrebno je tri kašike gela.
 • Pola kafene kašičice praha od sušene kore narandže.
 • Par kapi nekog esencijalnog ulja (najbolje od lavande ili čajnog drveta)
 • Bentonit glina u prahu, količina po potrebi.

Ova maska sa zelenom glinom se pravi tako što izmešate sve sastojke u staklenoj ili glinenoj činiji tako da napravite homogenu pastu koja se lako nanosi na lice.

Maska se nanosi na lice isto kao i prethodno opisana maska.