U poslednjih nekoliko decenija su se dogodile značajne promene kad je fizičko zdravlje i izgled u pitanju. Čak se dešava da i oni koji su podhranjeni imaju masti na butinama i zbog tga im je neprijatno da nose šortseve, kratke suknje i haljine.

Pravilnim vežbama i dobro odeđenom termogeničkom dijetom brzo ćete postići očaravajući izgled butina.

Vežbajte da biste smanjili obim butina

Vežbanje je najbolji metod dostizanja idealne telesne težine i bitniji je od ishrane iz više razloga. Uz vežbu možete regulisati svoj metabolizam ali i ojačati mišiće, dati tonus svom telu, popraviti svoje držanje, ojačati zglobove i ligamente.

U daljem tekstu je nekoliko upozorenja koja morate uzeti u obzir pre nego što počnete da se bavite fizičkom aktivnošću koja će vam pomoći da smršate u butinama :

-Pobrinite se da krenete laganim ritmom vežbi. Ako radite vežbe snage ili istezanja potrudite se da postepeno pojačavate trening. Izbegavajte da mišiće, tkivo i ligamente izlažete ekstremnom naporu da ne bi došlo do pucanja i oštećenja.

-Da biste dobili najbolji učinak vežbanja za mršavljenje butina potražite pomoć profesionalnog trenera.

-Ako osećate uporan bol ili nelagodu u mišićima, udovima i zglobovima potražite lekasku pomoć.

kako smrsati u butinama

Predlog vežbi namenjenih skidanju sala sa butina:

1. Radite kardio vežbe da biste smršali

Bavite se fizičkim aktivnostima kao što su vožnja bicikla, pešačenje, plivanje i slični sportovi koji aktiviraju mišiće celog tela. Ove aktivnosti će Vam pomoći da skinete suvišne kilograme sa celog tela, samim tim i sa butina i kukova a nećete preopteretiti kosti i zglobove. Ovakav režim je proporučljiv osobama koje imaju problema sa kostima i zglobovima i nisu u mogućnosti da se bave uobičajenim fizičkim aktivnostima.
Dosta ljudi se oslanja na jogu i meditaciju u cilju gubitka suvišnih kilograma, ali nažalost ovo nije pravi pristup. Tokom joge se gubi samo oko 200 kalorija na sat što je jako malo u odnosu na druge vidove rekreacije kao što su košarka, fudbal i plivanje gde se sagoreva više od 800 kalorija na sat.

2. Vežbe za tanje i čvršće butine

Ponekad kad izgubimo kilograme i imamo težinu čak i ispod prosečne za svoju građu ipak budemo u top formi. Bolje je upražnjavati aktivnosti koje će imati učinak na celo telo nego raditi samo određenu vrstu vežbi za jedan deo tela. A ako imate i punije butine radite vežbe za jačanje mišića butina tako da možete ponosno da prošetate u bilo kojoj haljini a da ne brinete .

3. Obezbedite sebi dovoljno odmora posle vežbanja

Vežbanje i fizička aktivnost stimulišu ćelije i ubrzavaju metabolizam.Ipak da biste uz redovno vežbanje na zdrav način izgubili kilograme, preporučuje se odmor posle fizičke aktivnosti kako bi se mišići i ligamenti opustili i oporavili.

Zdrava ishrana za skidanje masnih naslaga sa butina

Pored vežbanja, ishrana takođe igra bitnu ulogu u održavanju težine i normalnog funkcionisanja metabolizma. Evo nekoliko saveta za zdravu ishranu:

1. Smanjite unos šećera u pićima

Podaci istraživanja pokazuju da kad se smanji unos gaziranih i slatkih pića povećava se iskorišćenost kalorija za 20 do 40%. Umesto gaziranih pića, zdravije je povećati unos čiste vode. Ona ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Za aromu dodajte sok limuna u vodu koji takođe stimuliše topljenje masnoća.Koristite antioksidante kao što je vitamin C koji smanjuje trošenje slobonih radikala.Povećajte i unos zelenog čaja da stimulišete metabolizam a umesto šećera u čaj dodajte cimet ili med.

2. Dijeta sa smanjenim unosom ugljnih hidrata za mršavljenje butina

Ugljeni hidrati jesu glavni izvor energije i sve što unesete u sebe se brzo razgradi i šalje glukozu u ćelije, ali veći unos prostih ugljenih hidrata kao što su testa, slatkiši keksovi značajno utiču na metabolizam i on uzvraća lučenjem insulina.Potrudite se da naučite kako da se zdravo hranite a da Vam dnevni unos ugljenih hidrata ne bude veći od 170-240 grama (to je otprilike 45% do 65% ukupnog unosa kalorija). Takođe masti ne treba da prelaze 20% do 35% unosa kalorija odnosno 35 do 60g dnevno.
Povećajte unos proteina iz mršavog mesa (ćuretina ili piletina) umesto masnih šnicli. Koristite zaslađivač bez šećera umesto konzumnog šećera , ili još bolje koristite med. Konzumirajte sveže voće i povrće umesto deserata ili peciva.

3. Držite se niskokalorične dijete

Kalorije su energetska vrednost vašeg tela. Ako unosite previše kalorija telo će zadržavati masti i masne ćelije će Vas oterati u gojaznost. Zdravstveni radnici preporučuju niskokaloričnu ishranu kao i onu hranu kojoj treba više vremena da se svari. Ovo podrazumeva zeleno lisnato povrće koje je niskokalorično ali zbog dužeg perioda varenja ujedno iziskuje trošenje kalorija .
Izbegavajte industrijski obrađenu hranu koja je bogata kalorijama a skoro da nema vlakana. Ona dovodi do toga da budete gladni i da pojedete više porcija i samim time unesete više kalorija. Da biste brzo bili siti preporučuje da popijete čašu vode ili čaja neposredno pre obroka tako ćete pokrenuti metabolizam i smanjiti osećaj gladi i nećete se prejesti. Sračunajte tačno koliko Vam je dnevno neophodno kalorija shodno Vašoj građi i fizičkoj aktivnosti.

4. Probajte ketogensku – Keto dijetu

Keto dijeta je u poređenju sa Atkinsonovom dijetom, uprincipu veći unos masti tako da lipidi i proteini zamenjuju ugljene hidrate. Jer veći unos proteina zamenjuje unos ugljenih hidrata, to jest delovanjem enzima će se proteini pretvoriti u ugljene hidrate.
Po ketogenoj dijeti, dnevni unos kalorija treba da bude 70% do 75% preko masti, 10% do 15% ugljenih hidrata a ostatak unosa su proteini. Unosite zdrave masti kao što su koštunjavo voće, masti i organske masti umesto mlečnih proizvoda.