Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja je odlična dijeta za mršavljenje – četiri ili više šolja zelenog čaja ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

Dijeta sa zelenim čajem pomaže da smršate tako što sprečava apsorpciju ugljenih hidrata i pomaže sagorevanju masnoća u telu. Kako je zeleni čaj jak antioksidans, takođe štiti od raznih bolesti. U kombinaciji sa umerenim vežbanjem, videćete kako kilaža nestaje.

Kako držati ovu dijetu?

Zeleni čaj možete kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane.Dijeta sa zelenim čajem je veoma laka za držanje i daje dobre rezultate.Kao i kod svake dijete za mršavljenje, posavetujte se sa svojim lekarom. Kada ste spremni da počnete sa dijetom, samo pratite ove jednostavne savete koji uključuju konzumaciju zelenog čaja svakog dana.

zeleni caj dijeta

1. Započnite dan sa šoljom zelenog čaja
Vruć ili hladan, zeleni čaj je najbolji način da započnete dan. Popijte šolju zelenog čaja čim se probudite kako biste „probudili“ metabolizam i proces bržeg sagorevanja masti – takođe, šolja puna napitka bogatog antioksidansima će „probuditi“ Vaš imuni sistem. Neka istraživanja su pokazala da je bolje piti hladan nego vruć čaj i da se tako sagoreva više kalorija, jer je organizmu potrebno više energije da „ohladi“ napitak dok prolazi kroz Vaš organizam.

2. Šolja čaja pre doručka
Pre doručka popijte još jednju šolju zelenog čaja. Ako želite bolji efekat i brže mršavljenje, popijte dve šolje jer ćete se osećati sitim i ješćete manje, ne samo tokom doručka već i tokom čitavog dana. Nikako nemojte preskakati doručak, jer je ovaj obrok najbolji za „buđenje“ i ubrzavanje metabolizma.

3. Šolja čaja pre ručka
Treću šolju zelenog čaja popijte pre ručka. Da ponovimo – ovako unosite sastojke koji sagorevaju masti i dodatnu tečnost koja će učiniti da se osećate sitijim, tako da ćete jesti manje i naravno topiti salo.

4. Šolja zelenog čaja pre večere
Na kraju, popijte šolju čaja pre večere. Princip je isti kao i sa ostalim obrocima. Da li ovo znači da treba da pijete samo četiri šolje zelenog čaja dnevno da bi uspešno smršali? Naravno da ne! Jedan od najboljih načina da više smršate jeste da povećate svakodnevni unos tečnosti. Ako tokom dana na dijeti sa zelenim čajem osetite glad, umesto užine popijte šolju čaja.

Još neki saveti za sprovodjenje dijete

– Zeleni čaj je prirodni diuretik i možete dehidrirati ako je to jedino piće koje pijete tokom dana. Pijte istu količinu vode koliko i zelenog čaja. Zdravim odraslim osobama se preporučuje da piju najmanje osam čaša vode dnevno.

– Pijte mnogo obične vode tokom dana. Iako je zeleni čaj veoma zdrav, organizmu je neophodna i obična voda

– Pokušajte da pijete više hladnog čaja kako biste sagoreli više kalorija. Ne zaboravite da je organizmu lakše da „svari“ hladan nego vruć napitak

– Ne zaboravite da zeleni čaj sadrži kofein, pa zato smanjite unos ovog čaja pre spavanja. Kofein i teanin (aminokiselina koju sadrži zeleni čaj) Vas mogu držati budnim tokom dana, ali i tokom noći

– Antioksidansi u zelenom čaju su ključni za uništavanje slobodnih radikala u Vašem telu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju mnogo zelenog čaja imaju manje šanse da dobiju karcinom

Kako zeleni čaj dijeta funkcioniše?

Postoje oprečna mišljenja o tome kako dijeta sa zelenim čajem pomaže u mršavljenju. Neki stručnjaci smatraju da je za gubitak telesne težine odgovoran kofein. Mnogo više njih smatra da drugi aktivni sastojak zelenog čaja, epigalokatehin galat (EGCg) potpomaže mršavljenje. EGCg je antioksidans koji neutrališe slobodne radikale, ubrzava metabolizam i snižava „loš“ holesterol. Takoće, smatra se da EGCg pomaže u održavanju nivoa glukoze u organizmu tako što kontroliše apsorpciju ugljenih hidrata. Upravo ovo pomaže u smanjivanju apetita, što dovodi do gubitka telesne težine.

Mere opreza

– Zeleni čaj može, ali i ne mora funkcionisati kada je u pitanju mršavljenje. Još uvek nije sprovedeno dovoljno istraživanja kako bi se bilo šta dokazalo. Međutim, bez obzira na to da li će pomoći u mršavljenju ili ne, svakako ga pijte jer ima drugih lekovitih svojstava.

– Stručnjaci se ne slažu oko toga da li zeleni čaj pomaže kod gubitka telesne težine. Čak i oni koji smatraju da pomaže nisu sigurni po kom principu funkcioniše. Neki misle da je sastojak koji topi masnoće kofein, dok drugi misle da je to EGCg. I ovde se mora sprovesti još istraživanja kako bi se dao tačan odgovor na ovo pitanje.

– Suplementi koji sadrže sastojke zelenog čaja nisu podložni kontroli, tako da svaki suplement sadrži različite količine različitih sastojaaka zelenog čaja. Imajte na umu da pilule na bazi zelenog čaja koje služe kao suplement ishrani možda neće dati očekivane rezultate.
POVEZANO >>> Zeleni čaj dijeta sa detaljnim jelovnikom i uputstvima