Vežbanje joge višestruko je korisno i za svaku trudnicu, i za bebu, joga predstavlja odličnu fizičku i mentalnu pripremu za porođaj, uravnotežuje raspoloženje, doprinosi unutrašnjoj harmoniji i produbljenju veze između majke i bebe.

Da li trudnice mogu da praktikuju jogu?
U trudnoći, koja se s razlogom naziva drugim stanjem, joga doprinosi fizičkom i mentalnom blagostanju. Promene kojima su telo i psiha izloženi tokom trudnoće predstavljaju izazov za svaku ženu, pa je u tom osetljivom periodu praktikovanje joga vežbi od velike koristi i za majku i za bebu.

joga u trudnoci

Kada je preporučljvo započeti vežbanje joge u trudnoći?
Trudnica može da se obrati sertifikovanom instruktoru kad uđe u šesnaestu nedelju trudnoće.
Sveobuhvatni pristup koji karakteriše jogu pomaže prihvatanje i razumevanje brojnih fizičkih i pihičkih pramena, redukuje stres i anksioznost. Uz to, reguliše san, hormonski balans, cirkulaciju, krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da ublažava mučninu, glavobolju, bol u leđima, ramenima, karlici, kukovima i nogama, smanjuje tegobe izazvane sindromom karpalnog tunela. Praktikovanjem joge u trudnoći disanje postaje pravilnije, stoje, zajedno s tehnikama relaksacije, od velike pomoći tokom porođaja. Joga je i fizička i mentalna priprema za porođaj – trudnica se osnažuje, postaje fleksibilnija i izdržljivija, optimizuju joj se energetski nivoi, a to umnogome doprinosi bolje, n raspoloženju i harmoniji između majke i novog bića. Pored toga, pozitivno utiče na postpartalni oporavak.

Da li je bezbedno praktikovati jogu tokom svih devet meseci?
Iskustva pokazuju da se vežbanje može započeti od 16. nedelje trudnoće, pa sve dok se trudnica oseća sposobnom za praktikovanje joge.

Koje vežbe bi trebalo da se izbegavaju, a koje su preporučljive?
Svaki trimestar zahteva specifičan pristup, a naša preporuka jeste da se vežbe na stomaku, intenzivne torzije i obrnuti položaji izbegavaju tokom trudnoće. Naravno, naglasak je na individualnom pristupu.

Da li svaka trudnica može da praktikuje jogu?
Neophodan uslov da trudnica praktikuje jogu jeste pisano odobrenje ginekologa koji prati trudnoću. To je neophodan korak i trudnici se mora predočiti da je to važno radi njenog i bebinog zdravlja.

Da li je bezbedno samostalno vežbanje joge kod kuće ili je neophodan nadzor instruktora?
S obzirom na specifičnost stanja i na odgovornost koju žena ima prema sebi i bebi, savetuje se rad sa sertifikovanim instruktorom joge, koji je prošao dodatnu edukaciju za rad sa trudnicama i medicinske je struke.

Šta se savetuje trudnicama koje su počele da vežbaju?
Upravo u trudnoći dolazi do izražaja jedan od osnovnih postulata joge, a to je da vežbamo u granicama sopstvenih mogućnosti! Princip svesnog vežbanja, uz budno praćenje svakog pokreta, disanja, senzacije koja pristiže iz određene regije tela apsolutni je imperativ tokom praktikovanja joge u trudnoći. Takav pristup godi i budućoj majci i bebi jer se postiže topla atmosfera međusobnog upoznavanja, prihvatanja i ljubavi.

Koliko puta nedeljno se može vežbati joga u trudnoći?
Preporučuje se da to bude dva do tri puta nedeljno, od 45 do maksimalnih 60 minuta. Joga se često povezuje sa asanama – joga položajima, zaboravljajući da ona obuhvata i relaksaciju, obnavljanje, tehnike disanja, vežbe sabiranja pažnje, jačanje samopouzdanja i usvajanje zdravog životnog stila (zdrava ishrana, kontakt s prirodom, negovanje humanih vrednosti i dobrog raspoloženja). Sa trudnicama se radi na vitalizaciji i pripremi za porođaj, a radost i dobro raspoloženje mogu samo biti od pomoći.

Da li je za vežbanje joge potrebna posebna oprema?
Prostor za vežbanje mora da bude čist, topao, provetren. Potrebna je odgovarajuća prostirka i udobna garderoba koja ne sputava i ne ograničava pokrete. Takođe, poželjno pri sebi imati i neki manji jastuk, kako bi pojedini položaji trudnici bili udobniji.

Šta je to prenatalna joga?
Prenatalna joga je osmišljena tako da se može praktikovati za vreme trudnoće i ima za cilj pripremu trudnice za psihofizičke promene, za sam čin porođaja, ali i za dane nakon rođenja deteta.

Benefiti od vežbanja joge u trudnoći su višestruki kako na fizičkom tako i na psihičkom i energetskom nivou. Stres povezan sa novonastalim, intenzivnim promenama može doprineti anksioznosti i depresiji koja se sa majke direktno prenosi na bebu. Poznato je da je stres u trudnoći povezan sa porođajem pre termina, težinom bebe ispod prošeka, češćim razvojnim anomalijama, kao i bihevioralnim problemima kod dece. Jogom se balansira raspoloženje i postiže unutrašnja harmonija, a na taj način produbljuje se i veza sa bebom. Na času prenatalne joge velika pažnja se posvećuje relaksaciji i energetskom obnavljanju: polazi se od postulata da relaksiranost trudnice doprinosi lakšem dopremanju ključnih nutrijenata bebi. Svakako, i um postaje smireniji i otvoreniji, fokusiran na bebu, trudnica je emotivno stabilnija i sposobnija da se poveže sa detetom i uskladi se sa njegovom energijom. Takođe, joga doprinosi većoj spremnosti za porođaj. Stiču se snaga, fleksibilnost i poboljšava usmerenost i držanje pažnje na disanje koje je ključno tokom porođaja. A nakon što beba dođe na svet, ono što se nauči na časovima joge za trudnice, biće od velike koristi i u borbi sa novim izazovima.