laneno seme zaLaneno seme sadrži čitav arsenal veoma važnih, korisnih i raznovrsnih hemijskih materija. Njegova dragocena svojstva pripisuju se esencijalnim masnim kiselinama, linolnoj i linolenskoj…

Lan je jednogodišnja zeljasta biljaka i jedna od najstarijih kultivisanih. Postoji više vrsta lana, ali najhitnije su dve: dugački – koji se koristi u tekstilnoj industriji zbog finog, jakog i dugačkog vlakna, i niski – odličan izvor jestivog semena iz kojeg se cedi kvalitetno ulje. Lan se danas koristi i u proizvodnji boja, lakova i podnih obloga, a od starih lanenih krpa proizvodi se papir.

Seme lana je sjajno, mrko, glatko, jajasto, spljošteno, a na obodu je tanje i ima malo udubljenje. Ljuska je tanka, krta i prevučena pokožicom u kojoj ima sluzi, zbog čega u vodi omekša i postane sklisko i sluzavo. Upravo iz te sluzi potiče njegovo glavno lekovito svojstvo. Jezgro je beličasto ili zelenkasto i sadrži ulje. Dragocena svojstva ovog semena pripisuju se esencijalnim masnim kiselinama, linolnoj i linolenskoj i drugim. To su višestruko nezasićene masne kiseline neophodne telu, a koje samo ne može da proizvede. Te kiseline veoma su bitne za organizam jer se od njih izgrađuju ćelijski hormoni, prostaglandini, osnovni elementi našeg imunološkog sistema. Laneno seme sadrži i omega-3 nezasićene masne kiseline, neopodne za snižavanje nivoa triglicerida u krvi, a sposobne i da spreče proces ateroskleroze i slepljivanje krvih sudova i da umanje opasnost od komplikacija u slučaju šećerne bolesti. Ovo seme je bogato celulozom, polucelulozom, proteinima, belančevinama, vitaminom F, ima veliku hranljivu vrednost.

Da biste se rešili zatvora, svako jutro, na prazan želudac, pojedite kašičicu sirovog semena. Iako, možda, ne zvuči ukusno (nećemo lagati – i nije), žvaćite ga što duže možete. Lakše će vam možda biti kada potopite kašiku lanenog semena u šolji mlake vode, ostavite da odstoji šest sati i to seme jedete pre spavanja. (Naravno, vodu prospete). Inače, seme lana u vodi postane sluzavo, ali, upravo u toj sluzi se nalaze sva njegova lekovita svojstva. Ona obolelu sluzokožu želuca oblaže, štiti i ublažava upale.