Seme lana je bogat izvor ugljenih hidrata, ulja i fitohemikalija koje mogu biti korisne za vaše zdravlje. Laneno brašno, napravljeno od samlevenog celog semena, se mnogo lakše vari nego celo, neobrađeno seme. Konzumacija lenenog brašna pruža mnogo više prednosti u odnosu na ulje ekstrahovano iz ovog semena, jer čvrste materije semena imaju značajnu ulogu u nutritivnoj vrednosti lana. Ako uključite laneno brašno u svoju svakodnevnu ishranu, obogatićete je vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i lignanima.

 

Vlakna

Vlakna su vrsta ugljenih hidrata biljnog porekla, koje vaše telo ne može da svari, ali i pored toga doprinose vašem gastrointestinalnom zdravlju. Laneno brašno sadrži vlakna koja mogu delovati kao laksativ i mogu pomoći u smanjivanju rizika od opstipacije i hemoroida. Dodavanje vlakana u vašu ishranu može smanjiti šanse za obolevanje od srčanih bolesti ili raka probavnih organa i, zbog toga što vam daje osećaj sitosti nakon jela, može vam pomoći da regulišete svoju težinu. Prilikom primene lanenog brašna u ishrani poželjno je da krenete od manje količine, otprilike pola kašičice dnevno, i postepeno dodajete dok ne dođete do jedne supene kašike na dan. Ovaj progresivni pristup, uz ispijanje veće količine sveže vode, će vam pomoći da izbegnete opterećenje digestivnih organa i blokadu creva do kojih može doći usled naglog porasta dijetetskih vlakana u vašem organizmu.

laneno brasno

Esencijalne masne kiseline

Masti su od suštinske važnosti u vašoj ishrani, jer vam pružaju esencijalne masne kiseline, molekule masti koje vaš organizam ne može samostalno da sintetiše. Ove omega-6 i omega-3 masne kiseline ulaze u sastav ćelijskih membrana, očnog tkiva, nerava i hemijskih glasnika, pa je samim tim održavanje optimalne ravnoteže esencijalnih masnih kiselina u vašoj ishrani važno za dobro zdravlje. Većina Amerikanaca koristi mnogo više omega-6 nego omega-3 masti, a ulje lanenog brašna sadrži alfa-linoleinsku kiselinu, prekursor omega-3 masnih kiselina. Samim tim, laneno brašno vam može pomoći da povratite ravnotežu ovih hranljivih sastojaka u vašem organizmu. Pored toga, omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upala, pa smanjuju i rizik od hroničnih upala i kardiovaskularnih bolesti.

 

Lignani

Fitohemikalije su jedinjenja na biljnoj bazi koja mogu ojačati vaše zdravlje i pomoći u odbrani od bolesti. Laneno brašno je bogato fitohemikalijama koje se zovu lignani. Oni imaju antioksidativnu aktivnost koja pomaže u zaštiti ćelija od štete koju mogu naneti spoljašnji uticaji i potencijalno pruža odbranu od raka. Slično vlaknima, lignani se nalaze u čvrstim materijama lanenog semena, pa je mnogo bolje koristiti laneno brašno od ulja lana.

 

Šta treba uzeti u obzir

Možete kupiti celo laneno seme, a možete i sami napraviti laneno brašno tako što ćete seme samleti u mlinu za kafu ili u mlinu za začine. Zbog bogatog sadržaja ulja lan može veoma brzo da užegne, pa je poželjno da se laneno brašno drži u frižideru ili zamrzivaču, kako bi se izbegao ovaj problem. Jedna kašika ovog brašna vam pruža preporučenu dnevnu dozu od 1.6 g omega-3 masnih kiselina, kako navodi Katarina Zeratski, nutricionista klinike Mayo. Možete ga pomešati sa cerealijama za doručak, posuti po jogurtu ili ga ubaciti u razne vrste peciva. To su samo neki od jednostavnih načina da ubacite laneno brašno u svoju ishranu, a još jednostavnije je da uzmete po jednu supenu kašiku svakog dana.