pexels-mršavljenje-metar-struk

Aplikacije za mršavljenje: smanjite kilograme uz pomoć vašeg telefona

Ako ste ikada pokušali da smršate, znate koliko je to zahtevan zadatak i koliko je važno da stalno pratite svoj napredak. Danas vam u tome može pomoći moderna tehnologija. Kako biste znali da li ste na pravom putu, koristite neke od aplikacija za mobilne telefone koje možete lako pronaći u app store-u.

Pomoću nekih ćete moći samo da pratite svoje stanje sa kilogramima, dok će vam druge dati kompletniju sliku, pa čak i izračunavati broj kalorija koje ste uneli i/ili sagoreli vežbanjem. Neki programi čak mogu na osnovu vaših potreba preporučiti recepte za pripremanje zdravih obroka.

Ipak, nije jednostavno odabrati pravu aplikaciju, onu koja najviše odgovara vašim potrebama. Kada u Google play store-u ili App store-u ukucate termin za pretragu, na primer “mršavljenje”, izaćiće vam veliki broj rezultata. Međutim, rezultati izlaze u zavisnosti od toga koliko je kvalitetan ASO, app store optimizacija, a ne u zavisnosti od toga koliko je dobro dizajnirana sama aplikacija za mršavljenje. Evo onih aplikacija za mršavljenje koje smo odabrali za vas i za koje smatramo da vam mogu najbolje pomoći da ostvarite vaš cilj.

gubljenje-kilograma-plavi-tanjir-mršavljenje-unsplash

#1 MyNetDiary – detaljni pregled namirnica

Odlično optimizovana aplikacija koja pokazuje količinu kalorija, ugljenih hidrata i proteina koje pojedine namirnice sadrže. Praćenje kalorija je sasvim jednostavno zahvaljujući MyNetDiary. U bazi podataka ovog softvera nalazi se preko 937.000 namirnica. Ne samo da lako možete da pronađete namirnicu ili obrok i videti količinu kalorija koje sadrži, već vam aplikacija može pružiti i neke specifične informacije. Baza podataka sadrži informacije o 37 hranjivih sastojaka koji se nalaze u namirnicama i ona se stalno ažurira.

Praćenje količine kalorija, kao i masti koje unosite u vaš organizam preko hrane je od velike važnosti kada želite da smršate. Mnogi ljudi nisu ni svesni koliko puno hrane pojedu a koliko u isto vreme unose malo hranljivih materija. MyNetDiary vam omogućava da sve ove informacije imate na dlanu. Još jedna sjajna karakteristika ove aplikacije je što vam omogućava da podešavate dalji plan ishrane ukoliko ste dostigli željenu kilažu.

Aplikacija je besplatna ali možete se prijaviti i kao pretplatnik kako biste dobili premijum nalog što podrazumeva pristup većem broju usluga, funkcija i informacija, poput raznih izveštaja i recepata.

vežbanje-mršavljenje-devojka-vežba-unsplash

#2 Fitbit – fitnes i mršavljenje

Ovu aplikaciju možete upariti sa svojim Fitbit satom. Ako ga nemate, ni to nije problem, možete je koristiti i samostalno. Fitbit aplikacija nudi besplatne programe različitih vežbi, poput kardio sesija, treninga snage, različitih programa ishrane, pa čak i programe meditacije koji vam mogu pomoći da smršate.

Takođe vam može pokazati koliko ste koraka i kilometara prešli tokom šetnje i koliko ste kalorija za to vreme sagoreli. Pomoću nje možete da razmenjujete podatke koliko napredujete sa prijateljima koji je takođe koriste, što je čini još interesantnijom. Veliki broj profesionalnih trenera je smatra odličnom opcijom za one koji tek počinju sa fitnesom i mršavljenjem.

Besplatna verzija omogućava video i audio pristup osnovnim vežbama. Međutim, za još više funkcija i sjajnu bazu sa velikim brojem različitih vežbi moraćete da otvorite premium nalog koji se plaća.

#3 Noom – ubacite prave namirnice u vašu ishranu

Noom je program za mršavljenje sa pratećom aplikacijom, optimizovanom kako za iOS tako i za uređaje sa Android operativnim sistemom, i usmerenom na to da vam pomogne da promenite način ishrane tako što ćete hranu koja vam ne odgovara označiti određenom bojom. Slično kao na semaforu – zeleno, žuto, crveno.

Pored ocene o hrani koju konzumirate, ova aplikacija vam nudi i informacije kako da steknete zdrave navike ali i zašto su za vas neke namirnice bolje od drugih. Na primer, tako možete pronaći tekstove o benefitima jabukovog sirćeta ili o zdravom i lekovitom načininu ishrane ukoliko imate kandidu.

Profesionalni treneri i nutricionisti preporučuju je onim ljudima koji žele da biraju zdraviji način života. Odličan je primer aplikacije koja podstiče zdrave navike u ishrani. Takođe ima veliku zajednicu i mogućnost da pronađete osobu sa sličnim problemima kao što je vaš. Tu možete razmeniti mišljenja i iskustva koja ste stekli dok ste na dijeti ili pre nego što počnete sa njom. Njena cena je oko 59 dolara mesečno. Možete je skinuti i kao besplatnu verziju, ali sa znatno manje funkcija I informacija.

#4 SparkPeople – za one koji tek počinju sa programom mršavljenja

SparkPeople je tu da vam pomogne da napravite plan mršavljenja. Kada je pokrenete biće potrebno da unesete koju hranu preferirate ali i koji su vaši ciljevi kada je u pitanju gubitak težine. Što više preciznih podataka unesete, to će aplikacija dati bolji i prilagođeniji plan obroka kojeg se trebate pridržavati. Nutricionisti ističu da je odlična za one koji ne znaju odakle da počnu na svom putu ka idealnoj težini.

Ova aplikacija nudi i recepte ali i informacije o raznim vrstama dijeta. Za one koji žele da uz odgovarajuću ishranu uključe i neke aktivnosti, i to je moguće kod ove aplikacije. SparkPeople takođe nudi i veliki broj vežbi koje preporučuju profesionalni treneri.

Besplatna je za preuzimanje, ali ako želite premijum nalog i maksimalne mogućnosti moraćete da izdvojite oko 5 dolara mesečno. Optimizovana je za rad na uređajima koji imaju iOS i Android operativni sistem.

#5 Nike Training Club – vežbajte kod kuće i mršavite

Ukoliko želite da vežbate od kuće ovo je prava aplikacija za vas. Ovaj softver vam nudi više od 185 različitih vrsta besplatnih treninga sa kojima možete otpočeti vaš proces mršavljenja ali i podizanja kondicije. Vežbe se kreću od onih prilično teških pa do lakših, kao što je joga. Prilično je jednostavna za korišćenje a same vežbe su lepo kategorisane. Nike training club vam takođe može dati preporuke za vežbanje u zavisnosti od vaših interesovanja i vaše trenutne sposobnosti da ih uradite.

Iako putem ove aplikacije ne možete da pratite broj kalorija koje vaš organizam sagori tokom vežbi, ona nudi vodič za pravilnu i zdravu ishranu, uključujući informacije poput recepata ali i saveta za što brži oporavak posle treninga. Jedna od njenih najvećih prednosti je to što je potpuno besplatna.

#6 Oh She Glows – dodajte više zelenila vašoj ishrani

Ovo je jedan od omiljenih aplikacija početnika ali i profesionalaca koji žele da u svoju ishranu uvrste više hrane biljnog porekla koja može biti deo vaše dijete. Takođe je odlična i za one koji žele da baš na ovaj način izgube par kilograma. Poznato je da je hrana bogata vlaknima posebno zdrava i pomaže kada je u pitanju regulisanje telesne težine.

Oh She Glows obuhvata više od 160 recepata u kojima se koriste biljke, uključujući i 120 recepata za obroke bez gluten. Ono što još možemo napomenuti o ovoj aplikaciji jeste da sadrži fantastične fotografije obroka pripremljenih na bazi biljaka, koje vas dodatno mogu motivisati da probate nešto novo.

#7 Sleep Cycle – da li dovoljno spavate?

Ako se i pored izmenjene ishrane vaša telesna težina ne smanjuje, to bi možda moglo da znači da ne spavate dovoljno, odnosno da vaš san nije kvalitetan. Kako kažu stručnjaci, to je zato što se ne radi samo o izbacivanju kalorija, već su takođe u pitanju i hormoni, stres, kao i kvalitet sna.

Sleep Cycle je aplikacija koja prati vaše dnevne aktivnosti, ali i to koliko i kada spavate. Ona pravi obrasce po kojima ide vaš dnevni ritam i na osnovu njih nudi savete kako da poboljšate kvalitet sna. Osim toga, može biti i vaš budilnik i polako vas buditi kada ste u najlakšoj fazi sna, što je i najprirodnije vreme za buđenje.

Mnogo toga treba uzeti u obzir pri odabiru softvera za mršavljenje. Uz orgoman broj aplikacija koje su optimizovane za rad na iOS i Android operativnim sistemina može biti stvarno teško odlučiti se za onu koja vam najviše odgovara. Stoga se nadamo da smo vam ovim našim predlozima bar malo olakšali izbor.

I na kraju, ne zaboravite ono najvažnije: aplikacije ne “tope” kilograme, to morate uraditi vi, a one su tu da vam pomognu da lakše ostvaite svoj cilj i smršate.