Delotvornost dijete za mršavljenje možete da povećate ako jedete raznovrsne semenke. Zbog njihovog sadržaja vlakana i aminokiselina, one odlično utiču na metabolizam.

Postoje brojne vrste semenki koje će vam pomoći tokom držanja dijete za mršavljenje. Mada one nisu namirnice sa čudotvornim dejstvom niti bilo šta slično tome, konzumiranje ovih semenki je savršeno za poboljšanje delovanja namirnica kada se borite sa viškom kilograma.

Za brojne ovakve semenke se kaže da su „sagorevači masti“, jer stimulišu metaboličke funkcije koje doprinose smanjenju telesne težine. Druge, međutim, sadrže vlakna i esencijalne hranljive materije, koji na pozitivan način utiču na proces gubitka težine.

A najbolje od svega je to što one imaju veoma prijatan ukus, pa mogu da se kombinuju sa drugim sastojcima vaše dijete. Stoga, osim što možete da ih konzumirate samostalno, one lako mogu da se dodaju i u brojne recepte za dijetalna jela.

Želite da znate koje su semenke najbolje? Pročitajte ovaj članak, pa ćete otkriti!

Semenke za mršavljenje koje dopunjuju vašu dijetu

Različite vrste semena i semenki sastavni su deo ljudske ishrane od praiskona. Vekovima su bili na ceni zbog energetske i hranljive vrednosti, pošto su izvori makronutrijenata i mikronutrijenata.

U skorije vreme semenke su postale popularne i predviđa ih skoro svaka dijeta za mršavljenje, jer neka njihova svojstva pospešuju smanjenje telesne težine, piše dijetaifitnes.com. U stvari, preporučuju se zbog zdravlja, jer one takođe kontrolišu visok nivo holesterola i sprečavaju dijabetes.

 1. Čia semenke

Čia semenke su jedna od više vrsta semenki koje ubrzavaju proces mršavljenja. Poznate su po visokom sadržaju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kao i antioksidanata. Pošto sadrže i omega 3 masne kiseline i esencijalne aminokiseline, one su svrstane u „superhranu“.

 • Redovni unos čia semenki je dobar u borbi protiv sporog varenja i konstipacije. Pored toga, one ubrzavaju metabolizam i smanjuju nakupljanje sala na stomaku.
 • Zahvaljujući tome što sadrže nezasićene masti, ne samo da sužavaju struk, dobre su protiv povišenog nivoa lošeg holesterola i triglicerida.
 • Sadrže malo kalorija, a dovoljno proteina i ugljenih hidrata za održavanje optimalnog nivoa energije.
 1. Semenke suncokreta

Bilo je i onih koji su mislili da su semenke suncokreta dobre samo za ptice. Međutim, danas su one deo redovne ishrane brojnih ljudi, jer su odlične protiv anksioznosti i za smanjenje telesne težine.

 • Sadrže veliku količinu vitamina E, antioksidanta koji se pokazao odličnim u borbi protiv dejstva slobodnih radikala na kožu.
 • Sadržaj minerala i vitamina B grupe jača mišiće i smanjuje umor.
 • One su dobre i za održavanje pravilnog metaboličkog ritma, jer sadrže izvesnu količinu aminokiselina i ugljenih hidrata.
 • Sadržaj nezasićenih masnih kiselina stimuliše čišćenje arterija i smanjuju prisustvo štetnih lipida u krvi.
 1. Seme korijandera

Seme korijandera, poznato i samo kao korijander, zapravo su sitni, smeđi orašasti plodovi karakteristični po blago citrusnom ukusu. Mada upotreba korijandera nije široko rasprostranjena kao prethodno pomenute semenke, on spada u semenke za mršavljenje sa brojnim lekovitom svojstvima.

 • Fitonutrijenti stimulišu metaboličku aktivnost i regulišu nivo glukoze u krvi.
 • Sadrži eterična ulja koja poboljšavaju lučenje insulina, koji je presudan za pretvaranje šećera u izvor energije.
 • Ublažava tegobe sa varenjem i ima depurativno dejstvo (čisti krv) koje pospešuje eliminaciju zaostalih toksina.
 1. Seme susama

Ova vrsta semena potiče od jednogodišnje biljke koja se na latinskom zove Sesamum indicum, a pripada porodici sezamovki (lat. Pedaliaceae). Širom sveta je seme susama poznato po svojoj prehrambenoj i medicinskoj primeni, pošto pomaže kod mršavljenja i sprečavanja bolesti.

 • Mali sadržaj niacina (vitamin B3) pomaže kod smanjenja osećaja anksioznosti i zaustavlja neutaživu želju za hranom.
 • Sadržaj aminokiselina pospešuje formiranje mišićne mase i poboljšava fizičku kondiciju.
 • Ono je i zanimljiv izvor dijetalnih vlakana i preporučuje se za poboljšanje varenja i kontrolu holesterola.
 • Antioksidanti koje sadrži, štite ćelije od oksidativnog stresa i deluju blagotvorno na organe za izlučivanje, u cilju odstranjivanja otpadnih materija iz organizma.
 1. Seme lana

Potrošnja semena lana u prehrambene svrhe, u poslednjim decenijama je naglo skočila, mada je to veoma stara namirnica. Popularnost semena lana je porasla zahvaljujući preporukama nekih poznatih ličnosti i stručnjaka za fitnes, koji ga hvale kao dobro sredstvo za mršavljenje.

 • Ova namirnica sadrži znatne količine vlakana, polifenola i esencijalnih masnih kiselina, korisnih za metabolizam.
 • Manji sadržaj omega 3 masnih kiselina jača osećaj vitalnosti i poboljšava kardiovaskularno zdravlje, posebno zato što snižava nivo holesterola.
 • Lako je za sistem za varenje, a njegov prirodni gel podmazuje debelo crevo i olakšava pražnjenje.
 • Seme lana izaziva i produženi osećaj sitosti, usled čega smanjuje želju za džank hranom.

Želite li da probate neke od navedenih semenki? Kao što možete da vidite, sve doprinose vašoj dijeti. Izaberite onu vrstu za koju smatrate da najviše odgovara vašem organizmu i ne ustežite se da ih dodate u omiljene salate i smutije.