Mnogi mobilni telefoni imaju mogućnosti i pristup aplikacijama koje ih čine odličnim pomagačem uodržavanju dobrobiti tela i zdravlja – a mogu vam pomoći da zadovoljite i vaše medicinske potrebe. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pokazati na koji način možete da koristite svoj mobilni telefon u svrhu očuvanja zdravlja!

Ne zaboravite, vaš mobilni telefon pametan je onoliko koliko mu vi dopustite. Kada budete birali svoj novi mobilni, dobro pregledajte i sve mobilne aplikacije koje su vam dostupne – brojne su besplatne, ali neke se ipak isplati i kupiti.

Proverite kako vam mobilni može da pomogne očuvati vaše zdravlje!

Mobilni telefon kao zdravstveni karton

Mobilni često mogu da posluže kao mobilni zdravstveni kartoni. Na primer, kod nekih modela iPhone ili Samsung telefona na raspolaganju su vam već integrisane aplikacije za zdravlje sa kojima možete meriti i pratiti nivo fizičke aktivnosti ali i različita medicinska stanja poput alergija, kontakta u hitnim slučajevima ili krvne grupe. U slučaju nesreće ili hitne medicinske intervencije, doktori mogu da pogledaju osnovne informacije o vašem zdravlju direktno na vašem mobilnom telefonu (i to čak ako je zaključan).

Smartfon kao merač fitnesa

Prenosiva tehnologija je jedan od najpopularnijih načina na koji možete da pratite i merite svoju fizičku aktivnost, kvalitet sna, hidrataciju tokom dana, i druge važne zdravstvene parametre. Ono što možda ne znate je da skoro sve to možete da merite i pratite uz pomoć svog mobilnog telefona (bez dodatne kupovine pametnog sata ili druge prenosive tehnologije). Većina modela današnjih smartfona već ima ugrađene različite senzore kretanja koji mogu meriti broj koraka koje ste napravili, razdaljinu koju ste prešli pa čak i visinu na koju ste se popeli (ili broj stepenica koje ste prešli). Podatke vam pokazuju na dnevnom, nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou, a najbolje od svega je što nije potrebna nikakva dodatna instalacija.

Smartfon kao merač otkucaja srca

Možda mislite da je prenosiva tehnologija poput fitnes sata u prednosti kada je reč o merenju otkucaja srca, ali to nije uvek slučaj. Različiti modeli mobilnih telefona danas imaju ugrađene merače otkucaja srca, a neki modeli vam omogućavaju da merite i pratite sve svoje zdravstvene trendove i navike. Ipak, uzmite ovo sa dozom opreza. Nijedan smartfon kao ni fitnes sat ili drugi oblik prenosive tehnologije ne može da zameni precizne medicinske preglede i kontrole, ali vam može dati okvirni uvid.

Mobilni telefon kao asistent u hitnim slučajevima

Neki mobilni telefoni svojim korisnicima omogućavaju aktivaciju glasovnog upravljanja što vam može spasiti život u trenutku kada trebate da pozovete hitnu pomoć. Na nekim modelima smartfona i na skoro svim modelima mobilnih telefona namenjenih starijim osobama postoji i takozvano SOS dugme uz pomoć kojeg samo dodirom i bez otključavanja možete da pozovete hitnu pomoć.

Smartfon kao asistent u planiranju ishrane

Zahvaljujući brojnim aplikacijama koje su danas dostupne za Android i iOS pametne telefone možete da imate različite asistente i pomoć u svakoj situaciji, tako na primer možete da skinete neku od aplikacija koja će vam pomoći da isplanirate zdrave obroke i pravilan režim ishrane. Neke od tih aplikacija omogućavaju vam da skenirate barkod prehrambenog proizvoda i daga dodate u vaš lični dnevnik ishrane. Ovakvi nutricionistički alati nisu samo korisni već i informativni i pomažu vam da donesete zdrave i održive odluke koje se tiču vaše svakodnevne ishrane. Čak i onda kada vam telefon nije pri ruci.

Mobilni telefon kao vodič kroz zdrav san

Ako vas muči nesanica ili imate problema sa disanjem u snu onda dobro znate koliko takve situacije mogu da budu zabrinjavajuće i iscrpljujuće. Međutim, neke aplikacije za pametne telefone mogu da vam pomognu da prevladate ili kontrolišete probleme koji uzrokuju nesanicu i da vam omogući da se napokon naspavate. Uz pomoć nekih aplikacija možete pratiti pokrete u snu, zvučno snimati vreme koje provodite spavajući i namestiti različite pametne alarme. Takomobilni telefoni mogu da vam pomognu daotkrijete i snimite pričanje u snu, probleme sa hrkanjem i druge faktore koji nepovoljno utiču na kvalitet vašeg sna.

Mobilni telefon kao zdravstveni podsetnik

Broj dostupnih aplikacija može da pomogne vama i članovima vaše porodice da nadgledate i pratite sve rutine vezane za vaše zdravlje – podsetnik za uzimanje lekova, za redovne medicinske preglede pa čak i podsetnik za odlazak u apoteku po novu dozu propisanog leka.

Smartfon kao zdravstveni asistent cele porodice

Organizacione sposobnosti vašeg pametnog telefona mogu biti od ogromne pomoći u nadgledanju ne samo vašeg zdravlja već i zdravlja cele vaše porodice. Kalendar može da vam olakša praćenje svih dogovorenih i naručenih pregleda i drugih obaveza, a brojne druge aplikacije olakšaće vam brigu i nadgledanje zdravlja svih članova vaše porodice. Iskoristite to i olakšajte sebi život!