susam ulje semenkeSusam potiče iz Indije, ali se danas gaji i u mnogim drugim zemljama, pre svega zbog upotrebe u kulinarstvu. Semenke susama jedan su od najkorišćenijih dodataka ishrani, a ulje dobijeno iz njih veoma je kvalitetno, pa se često koristi kao zamena za maslinovo ulje.

Lekovita svojstva susama
Susam odlikuju brojna lekovita svojstva. Semenke sadrže oko 50-60% ulja, oligoelemente bakar i kalcijum,u manjim dozama mangan, gvožđe, vitamine E i B1, kao i biljne smole i gorke materije koje daju prepoznatljivu aromu ovom začinu. Susam sadrži i dve posebne vrste biljnih vlakana – sesamin i sesamolin, koje dokazano snižavaju nivo holesterola u krvi. Susam je veoma bogat fitosterolima – supstancama koje su sličnog hemijskog sastava kao holesterol – što ovu biljku čini idealnom za njegovo suzbijanje. Poznato je antikoagulativno svojstvo ovih blagotvornih semenki jer doprinose sprečavanju zgrušavanja krvi, što je posebno značajno za prevenciju pojave krvnog ugruška – tromba. Osobe u rizičnoj grupi, kojima preti stvaranje tromba, trebalo bi da koriste susamovo ulje u svakodnevnoj ishrani. Ulje od semenki susama pokazuje i izuzetna laksativna svojstva, pa se upotrebljava u slučaju dugotrajnog zatvora i neredovne stolice, za eliminaciju crevnih parazita i “čišćenje” creva.Susamovo ulje koristile i za lečenje hemoroida (praćenih krvarenjem i bolovima) kao i za saniranje povreda i promena na koži kao što su bradavice, čirevi, bubuljice i opekotine. U slučaju jakih migrena i upornih glavobolja sa vrtoglavicom, preporučuje se držanje toplih obloga od susamovog ulja. Susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. U državama u kojima se gaji, na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju.

Susamovo seme protiv hemoroida
Samleti kašiku susamovog semena, dodati 2 kašike vode, mešati dok ne nastane pasta. Dodati kašičicu putera i dobro umutiti. Namazati na parče tosta i pojesti. Pomaći lečenju hemoroida.

Za opekotine
Skuvati 2 kašike susamovog semena u čaši vode, da ključa nekoliko procediti. Kada se ohladi namočiti vatu i prela upalnih promena i opekotina na koži više puta dnevno

Susamovo ulje protiv migrene
Dve kašike ulja susama pomešati sa 10 kapi etarskog ulja od bora i eukaliptusa.
Zagrejati i dobro promešati da se sastojci rastvore. Ovim uljem natopiti krpu i priviti na glavu. Mirovati 30 minuta.

Protiv zatvora
Pomešati kašičicu semenki od bundeva samlevenih u prah i 3 kašičice mlakog susamovog ulja. Mešati dok se sastojci ne sjedine. Konzumirati odmah na prazan stomak, maksimalno 2 puta dnevno, jer preparat ima veoma snažan laksativni efekat.

Susam za jačanje potencije
Pomešati seme sušama i maka u istim količinama, dodati manju količinu semena koprive, luka i šargarepe, i kašiku šećera. Sastojke samleti u prah i promešati. Rastvoriti kašičicu smese u čaši vina i polako piti.

Za krvne sudove
Istucati kašičicu susamovog semena i preliti ga čašom crnog vina. Ostaviti da odstoji preko noći i ujutro procediti kroz gazu. Piti u toku celog dana, u manjim gutljajima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *