saunaIako za blagotvoran uticaj finske saune na naš organizam godišnje doba ne igra bitnu ulogu, ona se pogotovo preporučuje u zimskim mesecima jer dokazano sprečava tipične “zimske bolesti” poput gripa i prehlade, a pošto ubrzava metabolizam, uz pomoć saune brže ćete sagorevati hranu smršati.

Finska sauna je mala, dobro zagrejana prostorija od drveta ili obložena drvetom namenjena za zagrevanje tela. Finci u njoj uživaju već hiljadu godina, još otkako su otkrili da – zahvaljujući boravku u toj prostoriji, u kojoj su do tada konzervisali meso i ribu – mogu da postanu zdraviji, lepši i zadovoljniji. U kabini tradicionalno napravljenoj od drveta omorike, prekaljeni vikinzi, želeći da ostanu u dobroj formi za ratne pohode, dobro bi se preznojili, a onda se tako zagrejani bacali u hladno more ili valjali po snegu. Tako su jačali organizam. Posle Drugog svetskog rata, saune su počele sve više da se koriste i u ostalim zemljama Evrope, pa su postale sastavni deo velikogbroja medicinskih, sportskih i ugostiteljskih ustanova.

Zašto je sauna zdrava?

Pošto se temperatura u finskoj sauni kreće između 85 i 88°C (pri dnu kabine iznosi oko 40°C, a na vrhu dostiže i 100°C), naš organizam mora da se prilagodi novim uslovima i da aktivira funkciju sistema za termoregulaciju. Pore na koži se šire da bi lakše propuštale toplotu, a telo počinje da se znoji, jer isparavanje vode snižava telesnu temperaturu i organizam dovodi u toplotnu ravnotežu. Posle izlaska iz saune, prelaskom u hladniji ambijent i tuširanjem, organizam je primoran da se ponovo prilagodi u kratkom periodu, pa se kapilari sužavaju da bi se izbegao gubitak telesne toplote. Prelazi iz toplog u hladno i obrnuto predstavljaju osnovne koristi od saune, jer time dolazi do pravilnog aktiviranja metabolizma, jačanja sistema termoregulacije i efikasnog pročišćavanja organizma, odnosno detoksikacije. Zato sauna podstiče rad krvotoka, potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutrašnjih organa, čisti sve pore, jača i učvršćuje kožu.

Sauna čak sedam puta poboljšava prokrvljenost disajnih puteva i tako doprinosi i kvalitetu sluzokože, čineći je sposobnom za odbranu od različitih “napadača” koji vrebaju iz vazduha – zato predstavlja izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv kijavice, prehlada i gripa.Čak i vrlo povoljno deluje na psihu! Stara finska poslovica glasi: “U sauni ljutnja isparava, a bes se isušuje.”

Kako koristiti saunu?

Pod modernom saunom podrazumeva se drvena kabina s klupama u koju vazduh ulazi kroz peć punu zagrejanog granitnog kamenja. Vazduh u sauni je vruć i suv. Uz zidove su ugradene drvene klupe, koje mogu da budu u jednom ili više nivoa, a služe za sedenje i ležanje. Kada ih ima više, boravak na različitim visinama omogućava izlaganje vazduhu različitog stepena zagrejanosti. Obično se prvo sedne ili legne na najniži nivo, pa se posle par minuta penje na gornje klupe. Preporučuje se ležeći ili sedeći položaj u slučaju hipertenzije, dok kod hipotenzije, posle nekoliko minuta u ležećem položaju, treba zauzeti sedeći. Da bi se pospešio blagotvoran učinak na zdravlje, posebno na disajne puteve, uglavnom na kraju seanse se vrelo kamenje u sauni poliva vodom i aromatičnim esencijama mentola i eukaliptusa. Posle boravka u sauni u optimalnom trajanju od 8 do 15 minuta, sledi faza hlađenja pod hladnim tušem ili kupanja u bazenu s hladnom vodom. Ciklus delovanja vrućeg vazduha može se ponoviti maksimalno tri puta u jednom danu. Da bi se postigli optimalni efekti, preporučuju se tri odlaska u saunu nedeljno. Ta tri odlaska se, prema sopstvenim željama i mogućnostima, mogu kombinovati tako da se sva tri “odrade” u jednom danu ili da se rasporede u dva, odnosno tri dana.

Sauna i mršavljenje

Za vreme korišćenja saune, znojenjem se gubi odredena količina vode, što se odražava na telesnu težinu, ali je reč o trenutnom gubitku kilaže koji se brzo nadoknadi. Ipak, sauna se odlično uklapa u detoksikacioni program za mršavljenje, jer ubrzava metabolizam i predstavlja odlično pomoćno sredstvo za držanje redukcione dijete i održavanje sportske
kondicije. U programu za mršavlje-nje neće vam pomoći samo toplota; od velike pomoći biće i hladnoća, pogotovo za ubrzavanje metaboliz-ma i njegovu bolju efikasnost, pa će se brže sagorevati hrana i jastučići na stomaku i butinama. Sauna po-zitivno utiče i na smanjenje celulita. Smenjivanjem vrućeg i hladnog jača se vezivno tkivo i podstiče izlučivanje suvišnih tečnosti i štetnih materija iz tkiva, glavnih uzročnika ružnih naslaga celulita. Uz to, pošto se posle saune (u koju je najbolje otići u večernjim satima) čovek oseća vrlo opušteno i nekako umorno, pa zato nema ni apetita, sauna može da po-mogne da bez problema preskočimo večeru, što svakako pomaže u postizanju ili očuvanju vitke linije.

Pošto sauna, uz svu dobrobit za zdravlje, predstavlja i svojevrsno opterećenje za celokupni organizam, koji sve svoje funkcije mora da prilagodi vrlo specifičnim uslovima, telo kroz određeno razdoblje mora da se utrenira i stekne kondiciju. Za vreme boravka u sauni u trajanju od 10 minuta, organizam u proseku izluči od 0,6 do 1,2 litra znoja. Zahvaljujući tome, čiste se sve pore i izlučuju štetne materije iz organizma.

Kod lekara po savet
Osobe koje imaju bilo kakvih problema sa zdravljem obavezno moraju pre odlaska u saunu da se konsultuju sa svojim lekarom.
Na primer, iako sauna uopšte pozitivno utiče na disajne puteve, pa osobama koje boluju od astme može da olakša disanje, u slučaju akutnih astmatičnih problema ona se ne preporučuje.
Slično je i sa oslabljenim i proširenim venama. Iako smena vrućeg i hladnog jača zidove vena, u težim slučajevima u saunu se može samo uz dozvolu lekara. Kako redovni odlasci u saunu mogu da spreče pojavu prehlade i gripa, ako se bolest već pojavila s odlaskom u saunu treba pričekati toliko dugo dok simptomi ne iščeznu ili osetno oslabe.
I u slučaju različitih bolesti i problema sa srcem i cirkulacijom važno je posavetovati se sa lekarom.
Po pravilu, sauna pozitivno deluje na visok krvni pritisak, ali zbog njega treba, recimo, izbegavati hladjenje ulaskom u bazen s hladnom vodom.
Sauna je vrlo efikasna kod problema s kožom. Pošto čisti pore i podstiče prokrvljenost, može da bude od velike pomoći u borbi protiv akni i nečiste kože. Medutim, kod različitih upalnih procesa na koži saunu treba izbegavati.

UPUTSTVA ZA UPOTREBU SAUNE
-U sauni morate da budete goli, pa pre ulaska skinite kupaći kostim. Ponesite što veći peškir i njime se po želji ogrnite.
-Ako se pre saune bavite sportskim aktivnostima, sačekajte da vam se puls vrati u normalu i trudite se da do početka znojenja prođe oko sat vremena.
-U saunu nemojte ulaziti gladni niti punog želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok.
-U sauni ostanite 8 do 12 minuta (profesionalci i 15 minuta), a ako osećate da vam je dovoljno i manje, uvažite signale koje vam telo šalje i kabinu napustite ranije.
-Posle faze znojenja nemojte da propustite hlađenje, koje po pravilu treba da traje koliko i boravak u sauni: od 8 do 15 minuta.
-Nakon izlaska iz saune najpre se rashladite na hladnom vazduhu, zatim pod hladnim tušem i na kraju postepenim uranjanjem u bazen s hladnom vodom. Ulazak u hladan bazen bez prethodnog boravka na hladnom vazduhu i pod hladnim tušem, nikome se ne preporučuje.
-Isto tako nije preporučljivo ni plivanje, koje previše opterećuje krvotok.
-Za vreme znojenja i hlađenja nemojte piti, jer prevremenom nadoknadom izgubljene tečnosti remetite tok i učinak saune na organizam.
-Po završetku rashlađivanja, posle bazena s hladnom vodom, ponovo se tuširajte, ali nipošto toplom ili vrućom vodom, i nemojte upotrebljavati sredstvo za pranje tela. Telo i lice zatim dobro namažite mlekom ili kremom za vlaženje kože.
-Posle saune izbegavajte sportske i rekreacione aktivnosti, jer biste mogli ozbiljno da opteretite krvotok.