Suncokretovo seme kalorije vitamini lekovitost—Zdravlje uz grickanje—
semenke suncokreta kalorije vitamini
Narodna medicina pridaje suncokretovom semenu veliki značaj za lečenje reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja. Savremena medicina to potvrđuje i smatra da je grickanje suncokreta korisno za funkcije nervnog sistema i da pomaže bolesnicima od multiple skleroze. Smatra se korisnim praksa u nekim zemljama (Kina i dr) da se na stolu uvek nalazi činija sa blago prženim suncokretom za grickanje. Kod Indusa i Indijanaca ova grickalica je još više prisutna.
Semenke ljuskanog suncokreta sadrže 584 kalorije i spadaju u visokokalorične namirnice.Ne preporučuju se tokom dijeta za mršavljenje jer vaš jelovnik tokom celog dana treba da ima od 1200 do 1500 kalorija što se upotpunjava sa 3oo grama  suncokretovih semenki.

Semenke suncokreta na 100 grama sadrže
584 kalorije
Ugljeni hidrati 20 g
Proteini 20.78 g
Masti 51.46 g
Dijetalna vlakna 8.6 g
Vitamin A 50 IU
Vitamin C 1.4
Vitamin E 35.17 mg što je 234% preporučene dnevne potrebe
Kalcijum 78 mg
Bakar 1.800 mg 200% preporučene dnevne potrebe
Gvoždje 5.25 mg 63% preporučene dnevne potrebe
Magnezijum 325 mg 81% preporučene dnevne potrebe
Fosfor 660 mg 94% preporučene dnevne potrebe
Selen 53 µg 96% preporučene dnevne potrebe
Cinc 5.00 mg 45% preporučene dnevne potrebe

Kao što vidite semenke suncokreta su odlične za zdravlje ali oi koji moraju da paze na suvišne kalorije ne bi trebalo da jedu više od dvadesetak grama dnevno.

Lekovita svojstva semenki suncokreta potiču od bogatstva vitaminima: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), D, F, linolna kiselina i naročito — vitamin E (tokoferol) kome se pridaje značaj zaštitnika organizma i obezbeđenja boljih funkcija kardiovaskularnog i nervnog sistema, zdravlja kože, popravljanja krvne slike i usporavanja procesa starenja (antioksidans).

Suncokret je i biološki vredna grickalica, jer sadrži oko 25% belančevina (kao junetina) i oko 30% korisnog i zdravog ulja.

Treba ga konzumirati blago prženog, jer ima prijatniji i izraženiji ukus i aromu, nego neprženi. Pre prženja treba ga dobro istrebiti i odstraniti sva defektna zrna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *