metar-vaga

Želite da trajno izgubite višak kilograma i zadržite željenju težinu, ali vam to ne polazi za rukom? Već vam je poznato da je potrebno da regulišete svoju ishranu i budete fizički aktivni ukoliko želite da smršate, a mi vam u nastavku teksta predlažemo nekoliko malih trikova i saveta kako da se što zdravije i efikasnije rešite viška koji vas muči.

Ubrzajte i olakšajte proces mršavljenja

Kao što smo već napomenuli, u procesu mršavljenja ključna je zdrava ishrana i fizička aktivnost. Međutim, kako biste bili što produktivniji važno je da obratite pažnju i na neke propratne i naizgled manje važne stvari. 

Za početak, najvažnije je da pratite svoj progres, kako biste sve vreme bili u toku i imali u vidu koliko brzo napredujete. U tome će vam svakako naviše pomoći moderne vage za merenje telesne težine – prilično su tačne, pokazuju kilažu i gramažu

Kada pratite svoj napredak i imate uvid u razvoj situacije, možete da organizujete i plan ishrane, treninga, ali i svakodnevnih zdravih navika.

#1 Hidratacija je ključna

Telo čoveka se sastoji od otprilike 70% vode, te je hidratacija vrlo važna za zdravo funkcionisanje organizma, a još je važnija ukoliko imate u planu da se rešite viška kilograma i smršate na zdrav način

Hidriranje bi trebalo da bude prva stvar koju ćete uraditi svakog jutra kada se probudite. Svakog jutra započnite dan uz jednu čašu obične vode. 

Vodu nipošto ne treba da zamenjujete sokovima ili nekim drugim pićima. Gazirani sokovi, energetska pića i veštački voćni sokovi su prepuni šećera i vrlo nezdravi za svakodnevnu upotrebu, a naročito je loše koristiti ih u cilju hidratacije. 

Ukoliko pijete dovoljno vode u toku dana, vaš metabolizam će funkcionisati kako treba, pa ćete na taj način sagorevati kalorije čak i dok ništa drugo ne radite. 

#2 Izbacite jutarnju kafu iz svoje rutine

Jutarnja kafa je česta praksa i ljudi je često piju čak i pre doručka, na prazan želudac. Takav početak dana je vrlo nezdrav i donosi vam više štete nego koristi. 

Kada ustanete vaše telo je već dehidrirano, a jutarnja kafa će vas još dodatno dehidrirati. Sve što vam je potrebno ujutru je obična voda i zdrav izbalansiran doručak. 

Najbolje bi bilo da kofein i slične napitke ostavite za ostatak dana i da, naravno, ne pretujete sa dnevnim unosom istih. 

zdrav-dorucak-voce

#3 Nipošto ne preskačite doručak!

Ukoliko želite da smršate zdravo nikako ne biste smeli da izostavite doručak. 

Doručak je možda i najvažniji obrok u toku dana i vrlo je važno da bude hranljiv i zdrav. Za doručak vam je potrebno nešto što nije obrađeno i bez dodataka. 

Idealan doručak bi trebalo da bude mešavina ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti. Iako su moderne i popularne, žitarice kao doručak su loš izbor, pa ne bi trebalo da ih praktikujete na taj način. 

Nemojte da žurite – jedite polako. Stručnjaci ističu da sporiji unos hrane i uživanje u jelu mogu da podstaknu nivo hormona koji će učiniti da se osećate sitijim.

#4 Ukinite šećere, ali ne i masti

Moderni nutricionisti savetuju da smanjite unos šećera, ali to nije slučaj sa mastima. Kada unosite šećere uz hranu poput testa ili hleba, taložiće se u vidu sala. Sa mastima nije ista situacija. Uravnotežen unos masti obezbediće vam osećaj sitosti što je jako dobro za vaš organizam. 

Nedostatak masti u ishrani ne samo da će vam odmoći u procesu mršavljenja, nego će učiniti da se osećate umorno, gladno i bez energije. 

#5 Unosite proteine i budite aktivni

Jedna od navika koje će vam pomoći u mršavljenju i zadržavanju željene kilaže je unos proteina. Unošenje umereno visokog nivoa proteina je svakodnevna rutina koja će vam pomoći da duplo brže izgubite kilograme koji vam smetaju, a da se pritom taj isti višak kasnije ne vrati. 

Ukoliko ne trenirate svakog dana, to ne predstavlja problem vašim kilogramima. Ono što je potrebno vašem telu je aktivnost. Važno je da se svakog dana krećete i šetate. U slučaju da nemate svakog dana vremena za trening, odlazak na posao peške ne bi bio loša zamena. 

#6 Izbegavajte alkohol 

Sem što na više različitih načina loše utiče na vaše zdravlje, previše često konzumiranje alkohola će značajno otežati proces skidanja kilograma. 

Alokoholna pića su visokokalorična, pa ćete uz njih samo postići domino efekat. Nakon konzumacije jednog pića javlja se potreba za još jednim, što će povećati apetit.

Međutim, kada u potpunosti izbacite alkohol iz svoje upotrebe, vrlo brzo ćete primetiti napredak i dobre rezultate. 

Proces mršavljenja ne mora uvek da bude naporan i težak. Stvar je navike i dobre organizacije zdravog života. Sigurni smo da će vam naši saveti biti od koristi i da ćete uz dobru disciplini ubrzo postići željene rezultate