zena-bikini-voda

Bliži nam se leto i svi polako počinjemo da razmišljamo o tome gde ćemo provesti svoje letovanje, a ranoranioci su se već i odlučili za željenu destinaciju i počeli da uplaćuju svoje aranžmane.

Međutim, tek kada je proleće uveliko odmaklo, a datum putovanja je sve bliži, mi počinjemo da razmišljamo o svojoj figuri i prečicama koje će nas za čas dovesti u top formu.

Ukoliko ste već sada počeli da razmišljate o tome kako da se zategnete do leta, na vreme ste počeli! Pročitajte naš tekst i saznajte na koji način možete postati fit do leta.

Postavite svoje ciljeve i budite svesni promena koje vas očekuju

Promene koje je potrebno uvesti u svoju svakodnevicu kako biste svoje telo doveli u željenu formu za predstojeće leto zapravo su mnogo više od puke dijete i odlaska u teretanu. Ukoliko želite stvarne i vidljive promene, potrebno je u svoj životni stil uvesti niz zdravih navika, koje će uticati na celokupno bolje zdravlje i raspoloženje, a na kraju i na figuru.

Pre svega, postavite svoje ciljeve. Šta je ono što želite da postignete? Želite li da izgubite ono malo viška oko stomaka, zategnete zadnjicu, ili izgradite veću mišićnu masu? Ni za jedan od ovih ciljeva ne postoji prečica, ali je od ključne važnosti da znate šta želite, kako biste znali i koje korake treba da preduzmete radi ostvarenja željenih rezutlata.

Odlučite koji je vaš glavni cilj i dosledno pratite naše savete koji slede, a kada dođu letnji meseci, provedite uzbudljivo leto na ostrvu Zakintos, ili bilo kojoj drugoj destinaciji za koju se odlučite!

Fizička aktivnost – koju vrstu treninga odabrati?

Kako biste dostigli svoju željenu figuru, potrebno je da počnete da budete fizički aktivni. Međutim, glavno pitanje koje se postavlja jeste koju vrstu fizičke aktivnosti odabrati.

Postoje dve vrste fizičke aktivnosti ‒ aerobna i anaerobna. Aerobna fizička aktivnost se još naziva i kardio trening, niskog je do umerenog intenziteta, i obično se smatra najboljom za sagorevanje masti i smanjenje telesne težine. Ona uključuje hodanje, trčanje, plivanje, vožnju bicikla i planinarenje, kao i bavljenje različtim vrstama sportova i plesa.

Anaerobna fizička aktivnost je, sa druge strane, visokog intenziteta, i cilja na određenu grupu mišića. To je takozvani trening sa opterećenjem – vežbe koje se rade u serijama, sa kratkim odmorima između svakog seta. One uključuju dizanje tegova, kao i vežbe sa sopstvenim telom kao opterećenjem, i smatraju se najboljim za izgradnju mišićne mase.

Međutim, koji god vaš cilj bio, najbolje rezultate dobićete kombinovanjem aerobnih i anaerobnih vežbi. Kretanje je takođe vrlo bitno za opšte dobro stanje organizma i celokupno zdravlje. Stoga, bez obzira da li želite da skinete kilograme viška, ili da zategnete noge i zadnjicu, počnite više da se krećete, kombinujte različite vrste fizičke aktivnosti, i rezultati neće izostati!

ovsena-kasa-dijeta

Koliko je ishrana bitna za dobru liniju?

Redovna fizička aktivnosti i zdrav način ishrane ključni su za postizanje svih fitnes ciljeva. Bez odgovarajuće fizičke aktivnosti, nijedna dijeta neće imati dugoročne rezultate. S druge strane, koliko god naporno trenirali, bez pravilne ishrane ne možemo ih ni očekivati. Zašto je to tako?

Fizička aktivnosti i količina kalorija koju unesemo na dnevnom nivou zajedno utiču na postizanje ili pak sputavanje naših ciljeva. Ukoliko želite da smršate, potrebno je da unesete manje kalorija nego što potrošite. Ovo stanje se naziva kalorijski deficit i ključno je kako biste gubili na telesnoj masi.

Naime, kada ne unosite dovoljno kalorija, vaše telo počinje da troši zalihe koje je vremenom stvorilo, a koje se nalaze u masnim naslagama.

Međutim, to ne znači da treba da se izgladnjujete i iscrpljujte!

Pametan plan ishrane, u kome ćete unositi manje energije nego što potrošite, ali idalje dovoljno kako ne biste iscrpeli svoj organizam, doneće vam najbolje estetske rezultate, a ujedno i poboljšati vaše zdravlje.

S druge strane, ukoliko želite da dobijete na masi i izgradite mišiće, biće vam potrebno da unesete više kalorija nego što ćete ih potrošiti, odnosno da budete u stanju tzv. kalorijskog suficita.

Međutim, taj kalorijski višak ne sme dolaziti iz nezdravih namirnica poput slatkiša, peciva, masne i pržene hrane. To treba da budu proteini, zdrave masti i složeni ugljeni hidrati, koji će vaše telo snabdeti energijom, ali i neophodnim nutrijentima za pravilno funkcionisanje organizma.

San, relaksacija i i pravilna nega kao završnica

Odmor je vrlo bitan kako za zdravlje, tako iza postizanje fitnes rezultata. Naime, mišići se ne grade dok izvodimo iscrpljujuće vežbe, već dok se odmaraju, i to tokom sna. Redovan san od 7-8 sati, tokom noći, kada je to predviđeno, ubrzaće vreme potrebno da vidite svoje rezultate.

Odmor je takođe bitan i za vaše psihičko zdravlje. Upražnjavajte opuštajuće aktivnosti kao što su meditacija ili odlazak na masažu, ili priredite sebi spa doživljaj kod svoje kuće! On će pomoći da se oslobodite stresa, a njegovim redovnim praktikovanjem do leta ćete imati negovanu kožu u kojoj ćete se osećati puni samopouzdanja.

Ne zaboravite, samo kombinacija pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i odmora i relaksacije može vas najbrže dovesti do željenog cilja, ali i obezbediti da se rezultati zadrže na duge staze. Budite istrajni u svojim odlukama i radujte se fit figuri koju ćete ovog leta pokazati na plaži!