noge-masaža-krema

Ko ne bi pred leto i odlaske na plažu ili bazen poželeo savršeno zategnute i lepe noge? Dobre noge su vredan adut svake žene, na njima lepše stoje farmerice, haljine, šorcevi i kupaći kostim. Kako onda ostvariti ovaj ideal?

Postoji nekoliko metoda koje pomažu da se noge dovedu u top formu i žena ostvari privlačan izgled. Od dijeta, do treninga, preko raznih preparata, vitke, negovane i atraktivne noge više neće biti nedostižan san.

Ne morate biti sportski tip – ovo može svako!

Da biste imali noge kakve želite i zaslužujete, a ako niste baš ljubitelj teretane, zahtevnih i napornih treninga evo šta treba da radite.

Šetnje su nešto za šta u toku dana uvek možete izdvojiti 30-45 minuta. Još ako to bude brzo hodanje noge će vrlo brzo početi drastično da se menjaju. Potrebno je oko mesec dana svakodnevno samo pola sata brzog hoda i noge će izgledati potpuno drugačije.

Ne morate ići striktno u šetnju, jednostavno smanjite vožnju kolima. Na primer, prošetajte do pekare, prodavnice ili drugarice. Ako se vraćate gradskim prevozom sa posla izadjite dve stanice ranije i prošetajte.

Vožnja biciklom je odličan izbor za zatezanje nogu bez velikog zamaranja. Ne samo da ćete izbeći saobraćajnu gužvu i stići brzo gde god poželite, već uraditi puno za svoju liniju. Vožnja rolera, skejta i čega god što ne radi na baterije ili na dugme, može da dođe u obzir takođe.

Kod razgradnje masti, mršavljenja i vraćanja tela u formu hidriranje je jako važno. Zato treba da unosite dosta tečnosti, pogotovo vode. Mnogi fitnes treneri kažu da jepotrebno piti tri litre vode minimum dnevno, posebno u letnjem periodu kada se pojačano znojimo. Dakle, flašicu vode i  pravac u šetnju, vožnju biciklom ili rolerima. Odaberite ono što najviše odgovara vašem senzibilitetu.

Postoje i oni kojima vežbanje ne predstavlja problem i veliko odricanje, ali nikako da oblikuju noge onako kako oni žele. Naša preporuka je da isprobate vežbe koje su prilagođene upravo mišićima nogu i skoncetrišu svu energiju tela upravo na noge.

čučanj-teg-devojka-zeleni-duks

Top vežbe za noge

Kada je vežbanje u pitanju, tu nekih posebnih trikova i nema. Pravila su jasna ako budete dosledni i vredni, rezultati će bez ikakve sumnje biti vidljivi.

Sa druge strane, ako trenirate povremeno i bez plana, nemojte očekivati rezultate i vitke noge. Tako će ceo proces biti sporiji, pa ćete potpuno opravdano vremenom izgubiti volju i želju za treninzima.

Čučnjevi

Svaki fitnes trener ili bilo ko ko se duže bavi teretanom i vežbanjem zna da su čučnjevi zakon za mišiće nogu i pravilno oblikovanje istih. Postoji nekoliko vrsta čučnjeva, od običnog, do čučnja sa šipkom, plitkog čučnja. Duboki čučanj je broj jedan za noge, a delovaće i na mišiće zadnjice, tako da je to dva u jedan varijanta.

Potrebno je da se stane u raskoračni stav, stopala da budu u širini kukova odnosno ramena. Ruke mogu da se drže ispružene, a mogu i na struku. Za veću stabilnost i ravnotežu ispružite ruke.

Spuštate se kao da ćete da sednete, kolena su u mirovanju, gornji deo tela se po inerciji pomera unapred. Spuštanje treba da bude dotle dok se ne oseti tremor, odnosno podrhtavanje u nogama, a zatim se polako vraćate nazad. Za početak uradite deset ponavljanja po dva puta. Vežba jeste zahtevna, ali je izuzetno delotvorna.

Podizanje na nožne prste

Vežba podizanja na nožne prste je odlična za listove. Zauzmite raskoračni stav kao u prethodnoj vežbi i krenite. Možete stati na prag za bolji i stabilniji otpor. Lagano se podižete na prste, maksimalno koliko možete.

Osetićete kako listovi “bride”, prolaze ih trnci i kao da peckaju. To je znak da radite vežbu kako treba. Možete da uradite dve serije po petnaest ponavljanja. Između serija primenite takozvane izdržaje za listove. Podignite se na prste i brojte do petnaest. Tu ćete videti koliko su ove vežbe dobre i mada deluju lagano apsolutno nije tako. Efekat nakon ovih vežbi je više nego vidljiv.

Iskoraci

Iskoraci su veoma  popularni kada je formiranje mišića nogu u pitanju. Stanete u raskoračni stav i lagano krećete. Prvo krenite desnom nogom, pravite dubok iskorak prema napred, koleno i peta treba da budu u istoj ravni, leđa moraju biti ispravljena. Ako gubite ravnotežu, oslonite šake na kukove. Ponovite za svaku nogu dve serije po petnaest iskoraka.

Ovo su tri najpopularnije i najefektivnije vežbe kada su u pitanju mišići nogu. Radite ih redovno i već za mesec dana primetićete koliko vam noge izgledaju bolje.

Nakon dobrog treninga i tuširanja, odlično bi bilo da se ismasirate.

Masaža za lepe, vitke i privlačne noge

Treningom ćete pospešiti cirkulaciju, a samim tim će i masti koje su u  dubokom sloju kože krenuti da se razgrađuju. Ako ne idete u salon na masažu, nema razloga da sebe ne počastite jednom dobrom kućnom masažom. Kakve god pokrete da prilikom masaže izvodite uvek neka to bude od stopala prema kukovima, dakle od dole ka gore.

Tako se krvotok i cirkulacija ubrzavaju, i to potpuno prirodnim putem. Kao i kod vežbi i kod masaže je potrebno zagrevanje. Laganim kružnim pokretima od listova pa preko čitavih butina zagrejte mišiće nogu.

Kružni pokreti treba da budu uvek suprotno od smera kazaljke na satu. Nakon toga sledi tzv. “gnječenje”, otvorenim šakama nauzmenično bukvalno kao da mesite testo gnječite mišiće nogu. Naravno, masaža ne treba da boli već da prija i opušta mišiće uz ubrzavanje cirkulacije.

Pri svakoj masaži koristite neku kremu ili gel. Pošto puno žena ima problem sa celulitom, a masažom se celulit razgrađuje u tu svrhu anticelulit gel je najbolji kao podrška prilikom bilo koje masaže nogu. Utrljavanjem gela se u najdublje pore kože mogu ubaciti potpuno prirodne materije koje će ujedno i razgraditi celulit.

Vežbanje, masaže, sve je to nega nogu, nakon završene masaže ili nakon svakog tuširanja, obevezno nekom hranljivom kremom hidrirajte svoje noge. Pre izlaganja suncu, zaštitni faktor je obavezan.

Još par trikova i saveta za zategnute noge

Ono što je odlična navika jeste ishrana bogata vitaminima, mineralima i pravilan unos tečnosti. “Vlaknasta hrana”, odnosno hrana bogata vlaknima je odlična za pokretanje metabolizma, izvor je zdrave energije i sve je popularnija među nutricionistima i ljudima koji se bave zdravom ishranom.

Pravilan unos tečnosti i dovoljna količina tečnosti je ključna za razgradnju masti u telu i generalno za pokretanje cirkulacije.  Voda, zeleni čaj, ceđeni sokovi bez zaslađivača, sve je to odlično za organizam. Posebno u letnjem periodu, nigde ne krećite bez flašice sa vodom.

Postoje mnogi kalkulatori koji pomažu da se tačno odredi koliko je potrebno vode na dnevnom nivou da se unese naspram kilaže. Pravilnim unosom vode koža će postati elastičnija, mekša na dodir i mnogo, mnogo zdravija.

Premda nije lako pridržavati se svih ovih pravila i striktno voditi računa o svemu, treba imati u vdu da je  zdravlje na prvom mestu. Zdrava osoba je srećna, zadovoljna, lepa i zrači samopouzdanjem.

Neka ovo bude motiv da se pokrenete, probate i uverite se da čak i uz minimalne korekcije na dnevnom nivou može mnogo toga da se postigne, a noge dovedu u red. Nema odustajanja, kada je cilj za ovo leto novi i lepši izgled nogu.