Da li ste u potrazi za prirodnim rešenjima za jačanje zdravlja? Želite da se osećate i izgledate dobro? Da li ste ikada isprobali crnu rotkvu? Ako niste, pravo je vreme da pokušate. Sama boja ovog povrća možda ne deluje obećavajuće, ali, kada upoznate šta ono sve nudi, zaljubićete se u ovu malu, crnu magiju.

Crna rotkva za zdravlje

Belo meso ovog tamnoputog povrća je izuzetno dobro za zdravlje. Pročitajte za šta ga sve možete koristiti.crna rotkva

Crna rotkva pospešuje rad jetre

Naša jetra je najvitalniji organ koji imamo u organizmu i crna rotkva joj može pomoći da još bolje fukncioniše. U mesu crne rotkve nalazi se nekoliko vitamina (vitamini iz B kompleksa, uključujući B1, vitamin C i tako dalje) i minerala (kalcijum, magnezijum i druge), koji pospešuju protok sokova za varenje i u isto vreme, održavaju zdravlje našeg digestivnog sistema. Zbog toga, ubacite crnu rotkvu u svoju ishranu u što većoj količini, i tako aktivno radite na zdravlju svoje jetre.

Poboljšajte zdravlje svoje kože

Da biste imali lepu kožu, morate biti zdravi i iznutra. Ako vam je krv puna nečistoća, odraziće se na koži. Crna rotkva pomaže u problemima sa kožom. Obzirom da je crna rotkva puna vitamina iz B kompleksa, cinkom, fosforom i slično, deluje kao prečišćivač krvi i eliminiše toksine, kao i druge štetne materijale iz našeg tela. Rezultat je- vidno poboljšanje izgleda i zdravlja kože.

Rešite se prehlade i kašlja

Moćna crna rotkva se može koristiti i za lečenje hronične prehlade i kašlja. Isecite parče gornjeg dela rotkve, pospite malo šećera, vratite kapicu na mesto i ostavite preko noći. Sok crne rotkve koji ćete ujutru pokupiti, je odličan lek protiv infekcija respiratornog sistema.

Leči hipertiroidizam (Gravova bolest)

Preterano lučenje štitne žlezde, hipertiroidizam ili Gravovu bolest, možete izlečiti uz pomoć crne rotkve. Sumporno jedinjenje koji se nalazi u ovom povrću, rafanin, igra ključnu ulogu u regulaciji lučenja štitne žlezde. Dakle, redovnim konzumiranjem crne rotkve sprečavate preteran rad štitne žlezde i pojavu hipertiroidizma.

Reguliše nivo holesterola

Jedno od najboljih lekovitih svojstava crne rotkve je njeno aktivno učešće u cirkulaciji i metabolisanju masti u telu. Crna rotkva, u isto vreme pospešuje rad jetre, što pokreće cirkulisanje i metabolisanje masti. Jetra absorbuje holesterol pre nego što se nađe u adipoznim tkivima i zidovima arterija. Ovako se filtriraju nečistoće i masti se dalje obrađuju. Ovaj proces se stalno ponavlja, što sprečava taloženje masti. Tako da crna rotkva sprečava taloženje holesterola, i smanjuju se šanse od srčanog udara.

Poboljšava varenje

Kao što je već pomenuto, crna rotkva je izuzetan agent za detoksikaciju organizma. Osim što pročišćava krv, ovo povrće izbacuje toksine iz stomaka, čime se održava njegov pH balans. Crna rotkva sadrži puno vlakana, koja pospešuju proces varenja. I kao što je već pomenuto, poboljšava protok žuči, što samo po sebi olakšava rad digestivnog trakta. Rezultat ovih udruženih svojstava je- mnogo učinkovitije i bolje varenje.

Leči nadimanje i gorušicu

Crna rotkva sadrži puno antioksidanata, koji neutrališu negativan uticaj slobodnih radikala. Zbog toga se nakon konzumiranja crne rotkve, prirodnim putem iz želuca, creva i stomaka izbacuju toksini. Pozitivna posledica ovog procesa je smanjenje kiselosti u organizmu, što proređuje nadimanje i ostale probleme koji se javljaju sa poremećenim pH nivoom.

Crna rotkva leči prehladu

Crna rotkva zaista ima veliku dozu antioksidanata u sebi, koji imaju protivupalni efekat. Moćna crna rotkva pročišćava disajne puteve i olakšava prolaz sluzi kroz nos i grlo. Zbog toga je odličan saveznik u borbi protiv prehlade.

Crna rotkva pomaže kod izbacivanja kamenja

Crna rotkva je prirodan lek protiv kamena u bubregu i žuči. Ona pospešuje mokrenje i olakšava bol koju nanose kamenčići. Diuretska svojstva crne rotkve ovde igraju najveću ulogu, jer češće mokrenje čisti bubrege od kamenčića i peska.crna rotkva za izbacivanje kamena

Crna rotkva leči skorbut

Skorbut je stručan naziv za manjak vitamina C u organizmu. Crna rotkva je bogat izvor C vitamina i sa lakoćom leči ovu deficijenciju, bez ikakvih nuspojava. Takođe, ovo povrće jača kosti, a poznato je i njegovo antiupalno dejstvo koje posebno dobro deluje na zglobove.

Povećava budnost

Crna rotkva je dobar izvor magnezijuma i kalijuma. Ova dva minerala su neophodna za održavanje hemijskog balansa u mozgu, pošto se nalaze u sastavu elektrolitskog rastvora. Zato, crvu rotkvu možete posmatrati kao suplement ovih esencijalnih minerala u telu i mozgu. Kada  konzumirate crnu rotkvu, obnavljate elektrohemijski balans mozga, pojačavate budnost i oprez, a pošto su magnezijum i kalijum poznati kao minerali za pamćenje, poboljšavate i koncentraciju.

Crna rotkva kontroliše i reguliše rad štitne žlezde

Ovo je jedna od najboljih upotreba crne rotkve. Štitna žlezda može napraviti doživotne probleme ukoliko ne radi dobro, pa se za regulisanje njenog lučenja moraju uzimati lekovi. Crna rotkva sadrži rafanin. Rafanin je prirodan enzim koji reguliše lučenje i proizvodnju hormona štitne žlezde. Ova čudesna crna rotkva se može koristiti kao preventiva protiv hipertiroidizma. I poznato je da pomaže pacijentima koji pate od hipertiroidizma.

Antikancerogena svojstva

Pošto je crna rotkva puna antioksidanata, to znači da ima antikancerogena svojstva. Antioksidanti ne dozvoljavaju taloženja slobodnih radikala u ćelijama i tkivima. Ovako se ćelijska deoba i funkcionisanje drži pod kontrolom, te se smanjuje rizik od raka.

Sve što treba da uradite jeste da počnete da pijete sok od crne rotkve svakog dana za doručak, ili da dodate par komadića rotkve u svaki obrok. Razlika će biti primetna već posle nekoliko dana. Budite lepi i zdravi!

Crna rotkva u kombinaciji sa medom, protiv suvog kašlja i bronhitisa

Kada su u pitanju bronhitis, hronični suv kašalj kod dece i odraslih, trebalo bi koristiti najbolji prirodni lek – med i crnu rotkvu. Zahvaljujući prirodnim sastojcima, ovaj lek je i ukusan i dobar za vas.crna rotkva protiv kaslja

Potrebni sastojci:

  • 1 velika crna rotkva (400-500 grama težine)
  • 1 manja tegla meda

Priprema:

Ovaj lek bi trebalo napraviti uveče i iskoristiti ga tokom sledećeg dana.

Operite i osušite rotkvu. Ako slučano nema ravan donji deo, isecite ga tako da sama može da stoji. Odstranite gornji deo ali ga nemojte baciti jer će vam trebati kasnije, izdubite je tako da „zidovi“ budu 2 centimetra debljine. Napunite šuplji deo rotkve medom (malo više od pola) i zatvorite je onim gornjim delom koj iste odsekli. Ostavite da odstoji preko noći.

U rotkvi će se, tokom noći, napraviti sirup, koji je savršen za lečenje kašlja. Možete početi da ga jedete već sledećeg jutra, čim se probudite. Konzumirajte ovaj „lek“ 3-4 puta dnevno, nekoliko minuta pre obroka. Odrasle osobe mogu da jedu po jednu supenu kašiku sirupa, a deca jednu kašičicu.

Pošto ćete sve potrošiti već u toku dana, uveče napravite još jednu dozu, koristeći istu rotkvu. Zamenite povrće nakon što ste ga iskoristili tri puta.

Salata sa crnom rotkvomsalata od crne rotkve

Sastojci:

  • 4 kašikice sveže ceđenog soka od limuna
  • pola kašikice dižon senfa (ili nekog sličnog)
  • 2 crne rotkve (svaka bi trebala da ima oko 250 grama), oljušćene i iseckane
  • mali vlašac, tanko isečen
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • sitnija morska so

Priprema:

  1. U činiji srednje veličine, umutite sok od limuna sa senfom, pa lagano dodajte maslinovo ulje, dok se potpuno ne sjedine.
  2. Izrendajte rotkvu na sitnom rendeu. Dodajte izrendanu rotkvu i vlašac u činiju, promešajte prstima (razbacajte), tako da se sve lepo prekrije prelivom. Začinite sa morskom soli i odmah poslužite.