Šargarepa je korensko povrće, svetlo narandžaste boje od koga se dobija ukusan, sladak sok. Ako imate sokovnik, možete ga sami napraviti kod kuće, a možete ga i kupiti u barovima koji nude sokove od sveže ceđenog voća i povrća ili u pojedinim prodavnicama. Sok od šargarepe je veoma zdrav i ima odličnu nutritivnu vrednost.

Činjenice o nutritivnoj vrednosti soka od šargarepe

1. Kalorije
Jedna porcija ili jedna čaša soka od šargarepe ima oko 80 kalorija. Za one koji se pridržavaju tipičnog unosa kalorija od 2000 na dan, to znači da jedna čaša ovog soka čini oko 4 procenta dnevnog unosa kalorija. Zbog toga je ovaj sok odlična alternativa za vodu, kao i bilo koji drugi prirodan sok. U poređenju sa sokom od šargarepe, sok od pomorandže ima 113, dok sok od paradajza ima 50 kalorija.

2. Vitamini i minerali

Jedna čaša soka od šargarepe sadrži veliku količinu vitamina i minerala koji su neophodni vašem organizmu svakoga dana.

Vitamin A –Ako popijete čašu soka od šargarepe, konzumiraćete 340 procenata dnevno preporučene doze vitamina A.
Kalijum – Pored ovog vitamina, unećete i 18 posto od preporučene dnevne doze kalijuma, uz sedam posto preporučene dnevne doze gvožđa.
Vitamin C – Samo 100 g soka od šargarepe sarži čak 3 mg vitamina C, koji je neophodan za naš imuni sistem.
Vitamin E – Takođe ćete uneti 0.3 mg vitamina E na 100 g ovog soka, a ovaj vitamin je neophodan za sintezu hormona i održavanje zdravlja ćelija.
B vitamini – Ovaj sok je i odličan izvor nekoliko vitamina B. Na 100 g svežeg soka od šargarepe ima 0.01 mg vitamina B1, koji je neophodan za naš nervni sistem i ispravno funkcionisanje mozga. Takođe sadrži 0.02 mg vitamina B2 , koji je neophodan za zdrav vid i metabolizam.

3. Makronutrijenti

Sok od šargarepe je takođe odličan izvor makronutrijenata u zdravim količinama.

Masti – Masti spadaju u makronutrijente sa kojima često i lako možemo preterati, pa je zato dobro što sok od šargarepe sadrži samo 0.7 g masti po jednoj porciji ili jednoj čaši.
Proteini – Klinika Mayo predlaže da između 10 i 35 posto od ukupnog dnevnog unosa kalorija budu proteini u različitim kombinacijama koje mogu biti individualne. Sa sadržajem od 1.3 g proteina po porciji, sok od šargarepe pruža odgovarajuću nisku količinu proteina.
Ugljeni hidrati – Većina dnevnih planova ishrane uključuje između 225 i 325 g ugljenih hidrata, a jedna čaša soka od šargarepe pruža 18 g.

sok od sargarepe recept

Prednosti soka od šargarepe

Najveći benefit koji nam pruža sok od šargarepe u stvari dolazi od njegovog visokog sadržaja karotena.

1. Stimuliše apetit i poboljšava varenje

Kada popijete sok od šargarepe oko 20 minuta pre obroka, on će stimulisati vaš organizam da luči digestivne sokove, što ga čini odličnim aperitivom.
Rastvorljiva vlakna u šargarepi pomažu vašim digestivnim organima na više načina, pa samim tim poboljšavaju varenje.

2. Poboljšava vid
Većina ljudi već zna da sok od šargarepe poboljšava vid, ali ne zna kako do toga dolazi. To je zato što šargarepa sadrži i beta-karoten i lutein, a oba ova jedinjenja se nalaze koncentrisana u našoj mrežnjači. Ova jedinjenja štite vid, naročito noćni vid. Jetra pretvara beta-karoten u vitamin A i zatim ovo jedinjenje ide u mrežnjaču i postaje rodopsin, supstanca koja je neophodna za noćni vid.

3. Sprečava kancer
Sok od šargarepe sadrži visok nivo karotena za koje se vezuje smanjenje raka dojke za 20 % u postmenopauzi. Neke studije u vezi prednosti soka od šargarepe su takođe pokazale smanjenu pojavu za 50 % sledećih kancera: grkljana, debelog creva, prostate, grlića materice i bešike. Druga izučavanja su pokazala slične rezultate u vezi raka pluća. Istraživači smatraju da šargarepa ima ovakav uticaj na naše zdravlje zbog visokog nivoa ksantofila, gama-karotena, likopena, luteina i alfa-karotena.

4. Reguliše šećer u krvi
Istraživači smatraju da šargarepa može da nam pomogne i u regulisanju nivoa šećera u krvi i to zbog visokog sadržaja karotena, koji su inverzno povezani sa visokim nivoom šećera u krvi.

5. Poboljšava zdravlje pluća
Sok od šargarepe odlično utiče na zdravlje pluća, štiti respiratorni sistem od rizika infekcija i smanjuje loše dejstvo pušenja. To je zato što je sok od šargarepe bogat vitaminom A, koji smanjuje rizik od pojave emfizema pluća, jedne od najčešćih bolesti pušača.

6. Odličan je za vašu kožu
Kada imate nedostatak vitamina A, to uzrokuje oštećenja i suvoću kose, noktiju i kože. Zbog svog visokog sadržaja vitamina A, sok od šargarepe pomaže protiv psorijaze i drugih problema sa suvom kožom.

7. Obogaćuje laktaciju
Majke koje doje bi takođe trebale da uzmu u obzir prednosti soka od šargarepe, jer on može obogatiti njihovo mleko. Takođe može biti i dodatni izvor kalcijuma tokom trudnoće. Sok od šargarepe je i odličan način da se uverite da dete koje dojite uzima dovoljnu količinu vitamina A.

8. Poboljšava funkciju jetre
Jedna od najkorisnijih metoda detoksikacije jetre je ispijanje između 1 i 1.5 l soka od šargarepe dnevno. Ova količina soka može uzrokovati da vaša koža dobije narandžastu nijansu zbog toksične žuči koja se izbacuje iz vaše jetre.

9. Ostale prednosti
Sok od šargarepe takođe može pomoći da iznivelišete krvnu kiselost, da očistite kožu od akni, da se izborite sa anemijom, aterosklerozom, astmom, holesterolom, kongestijom, konstipacijom, čirevima i retencijom (zadržavanjem) vode.

Kako napraviti sok od šargarepe – recept

Sastojci:

kilogram šargarepe
300 gr šećera
5 kesica limontusa
4 litra vode

Šargarepu očišćenu i isečenu na kolutiće skuvajte u 2 litre vode.Kada omekša prvo je ispasirajte pa dodajte limontus, šećer i preostala 2 litra vode.Sve sastojke zajedno kuvajte još 30 minuta.Sok sipajte u zagrejane boce, pokrijte tkaninom i ostavite da se ohlade.

Recept 2

3 kilograma jabuka
2 kilograma šargarepe
1,5 kilograma šećera
2 kesice limuntusa

Jabuke i šargarepu sitno iseckati i kuvati u odvojeno u dve posude dok ne omekšaju.Kada se malo prohlade sjediniti i izmiksati zajedno.Dodati limontus,šećer i 10 litara vode pa kuvati još dvadesetak minuta.Zagrejati flaše pa vruć sok sipati u vruće flaše.Flaše prekriti tkaninom i ostaviti da se lagano hlade.