Kako se što pre rešiti ekcema na nogama

Pojava ekcema na nogama ne samo da je ružna, nego može biti i prilično neprijatna. Zbog ekcema, morate da krijete noge odećom svaki put kad izađete napolje, kako ne biste privlačili neželjene poglede. Srećom, postoje jednostavne stvari koje možete uraditi kako bi se brzo rešili ekcema na nogama.

Iako stručnjaci još uvek ne znaju šta tačno izaziva ekcem, postoje dokazani načini za lečenje. Evo šta sve treba da radite ako želite da se ekcem sa nogu brzo povuče.ekcem na nogama

Nanesite kokosovo ulje na kožu

Kokosovo ulje je jedno od najboljih rešenja za pojavu ekcema na nogama. Kokosovo ulje je odlično jer ga koža lako upija. Kada ga nanesete, ovo ulje ulazi u međućelijski prostor u koži. Taj međućelijski prostor je odgovoran za gubitak hidratantnosti. Kada je on popunjen, koža ne gubi svoju prirodnu vlažnost. Nanosite kokosovo ulje svakog dana kako biste sprečili isušivanje i iritaciju kože.

Nanesite med na kožu zahvaćenu ekcemom

Med je veoma učinkovit u borbi protiv ekcema na nogama. Nanesite malo meda na nozi zahvaćenu ekcemom, ako želite da ga se rešite. Med ima antimikrobska i antiupalna svojstva, a pored toga, pomaže u procesu zaceljivanja. Jedina mana kod nanošenja meda na kožu je ta što ćete biti lepljivi. Med je najbolje koristititi kada znate da nećete izlaziti neko vreme, i to na manjim delovima kože. Nakon nanošenja sirovog meda, treba sačekati pola sata pre spiranja.

Nemojte češati kožu zahvaćenu ekcemom

Nelagodnost koju osećate i svrab vas mogu nagnati da se počešete. Ali, češanje nogu zahvaćenih ekcemom je nešto što nikako ne biste smeli da radite. Bez obzira na to koliki poriv imate da se počešete, oduprite se. Češanje ekcema na nogama može raskrvariti. A osim toga, možete zapatiti još neku infekciju, ako na primer, prenesete neke mikroorganizme koji se nalaze na noktima.

Koristite blagi sapun za kupanje

Kada perete noge zahvaćene ekcemom, izbegavajte proizvode koji sadrže štetne hemikalije. Koristite blagi sapun bez mirisa za kupanje. Korišćenjem blagog sapuna za kožu, izbegavate dalju iritaciju kože. I za pranje veša i posteljine treba da koristite blagi deterdžent. Obratite pažnju na sve što vam dodiruje kožu, pošto može uticati na razvoj ekcema na nogama.ekcem na nogama

Obratite pažnju na ishranu kako biste otkrili koje namirnice podstiču ekcem

Postoji hrana koja loše utiče i čak pogoršava stanje ekcema na nogama. Bilo bi dobro da otkrijete koje su to namirnice u vašoj ishrani i izbacite ih, kako biste ubrzali proces oporavka. Otkirćete koja hrana pogoršava ekcem na nogama tako što pazite na to šta jedete. Ako se ekcem pogorša nakon konzumiranja određenih namirnica, bez oklevanja ih izbacite iz ishrane. I, još je važno napomenuti da znate da namirnice koje kod nekog drugog utiču na ekcem na nogama, ne moraju imati uticaj i u vašem slučaju. Zato je važno da dobro obratite pažnju na sve što jedete kako biste otkrili šta su ‘okidači’ ekcema.

Klonite se štetnih uticaja iz okoline

Postoje određene stvari iz vaše neposredne okoline, koje podstiču nastanak ekcema na nogama. Dobar primer za to je recimo, visoka temperatura vazduha. Ako se stalno znojite zbog toplog okruženja, da biste se zaista rešili ekcema na nogama, potrebno je da promenite sredinu u kojoj ste. Ovde je slučaj sličan kao sa hranom, morate analizirati svoje okruženje kako biste znali šta pogoršava ili izaziva ekcem na nogama. Tako ćete znati šta treba da izbegavate kako biste se osećali bolje.

Nosite meke, pamučne pantalone

Ako imate ekcem na nogama, morate voditi računa o vrsti odeće koja ih pokriva. Trebalo bi nositi meke pantalone koje se ne trljaju o kožu i dodatno je iritiraju. Odeća koja nije mekana pogoršava stanje ekcema na nogama. Najbolje bi bilo da oblačite pantalone i suknje od organskog pamuka, jer je on izuzetno mekan. S tim u vezi, treba obratiti pažnju i na posteljinu u kojoj spavate. Potrudite se da obezbedite sebi najbolje uslove, za što brži oporavak.ekcem na nogama

Namažite hidratantnu kremu nakon kupanja

Kada operete noge blagim sapunom, mekim peškirom utapkajte kapljice vode i odmah nanesite hidratantnu kremu ili losion za telo. Ovakva krema sprečava isušivanje kože, što je vrlo važno kada patite od ekcema na nogama, jer on tada najbolje uspeva. Održavajte kožu hidriranom i simptomi ekcema će polako početi da se povlače.

Vodite računa o stresu

Stres može izazvati pojavu ekcema na nogama. Ako želite da se oporavite od ekcema, vodite računa o svom unutrašnjem miru. Stres je odgovoran za razvoj mnogih oboljenja, tako da ćete biti mnogo zdraviji i srećniji, ako uspete da ga iskontrolišete i ne dozvolite da vam diktira životni tempo.

Koristite lekove koji su vam dostupni

Ako soda bikarbona i druga prirodna rešenja nisu dovoljna za rešenje vašeg problema sa ekcemom na nogama, raspitajte se u apoteci koje opcije postoje. Obično se pacijentima preporučuje upotreba krema i losiona za koje nije potreban lekarski recept.

Šta još možete uraditi

  • Redovno perite posteljinu.
  • Koristite tkaninu napravljenu od prirodnih materijala.
  • Za negu kože, koristite isključivo one proizvode koji ne sadrže alkohol.
  • Ako sve ovo ne upali, zakažite pregled kod svog doktora.