med u trudnoci

Med je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica na svetu i svakako najzdraviji zaslađivač, ali se neke žene ipak pitaju smeju li u trunoći jesti med. Trudnoća je veoma važna faza u životu žene i jedenje pravih namirnica je najbolji način da i majka i beba ostanu zdravi. Ovde ćemo reći sve što je potrebno da znate o upotrebi meda u ishrani tokom trudnoće, kako bi se razbili stari mitovi.

Mogu li trudnice da jedu med ?

Neke žene se plaše da tokom trudnoće jedu med, jer može da sadrži botulinski toksin, zbog bakterija prisutnih u medu. Spore bakterija mogu biti prisutne u medu, ali toksini neće dospeti u vaš krvotok, jer naš organizam na vreme uništi bakterije. Odrasli, kao i starija deca, već imaju „sazreo“ probavni trakt koji ubija ove spore. Ako trudnica pojede med, bakterije neće stići do bebe u materici, tako da nema šanse da se bebi naškodi. Prema tome, odgovor je „da“ – možete jesti med u trudnoći.

med u trudnoci

Ipak, za svaki slučaj, stručnjaci savetuju da se tokom trudnoće jede pasterizovani med. Pasterizacija je proces koji uništava štetne mikrobe iz namirnica kao što su mleko i med.

Trudnice kod kojih se javio gestacioni dijabetes (visok nivo šećera u krvi tokom trudnoće) takođe mogu da jedu med sve dok paze na ukupan unos kalorija. Pošto sadrži fruktozu, med će povećati nivo šećera u krvi, tako da je važno da ne preterate sa medom.

Zašto je med dobar?

Ojačava imuni sistem

Med je supstanca koja se sastoji od glukoze, fruktoze i drugih vrsta šećera. Ojačava imuni sistem, pomaže u zarastanju rana i manjih opekotina i neutrališe stomačnu kiselinu koja uzrokuje gorušicu. Ima antioksidantna i antibakterijska svojstva koja potiču od njegovih komponenti – minerala, vitamina, enzima i aminokiselina.

Olakšava nesanicu Pred spavanje pojedite kašiku meda i popijte šolju toplog mleka
Sprečava prehlade i kašalj Redovno jedite med tokom trudnoće kako biste sprečili prehladu
Olakšava simptome suvog grla Da biste se lakše izborili sa suvim grlom, pijte biljni čaj sa limunom i medom

Koliko meda smete da jedete u trudnoći ?

Nije preporučljivo jesti bilo šta u preteranim količinama, bez obzira na to da li ste trudni ili ne. Med je odličan zaslađivač, za razliku od drugih zaslađivača (npr. običnog šećera) koji su puni „praznih“ kalorija. Koristite ovaj hranljivi zaslađivač umesto šećera da zasladite čaj ili ga mažite na hleb umesto džema.

Druga stvar oko koje se trudnice često brinu, vezano za med, jeste da će se ugojiti. Samo imajte na umu da se gojite onda kada unosite u sebe više kalorija nego što trošite, bez obzira na to odakle te kalorije dolaze. Vaše telo skladišti neiskorišćene kalorije u vidu masnoća, što dovodi do suvišnih kilotrama. Možete izbeći konzumaciju „praznih“ kalorija iz rafinisanih šećera i veštačkih zaslađivača tako što ćete jesti med, koji je neuporedivo hranljiviji.

Dnevno pojedite najviše 3-5 kašika meda. Ova količina je više nego dovoljna u trudnoći. Jednu ili dve kašike meda pojedite ujutru uz voće, žitarice ili jogurt. Još jednu kašiku pojedite pred spavanje. Kad su u pitanju užine tokom dana, pojedite po jednu ili dve kašike uz voće, peciva ili neko drugo jelo. Jedna kašika meda sadrži oko 60 kalorija. Kalorije koje dobijate iz prostih šećera ne bi trebalo da iznose više od 10% dnevnog unosa kalorija. Zato je 180-300 kalorija na dan iz meda sasvim dovoljno, osim ako niste izuzetno fizički aktivni.

Naučite više o medu

Kako da znate koji med je najkvalitetniji?

Med se proizvodi tokom cele godine, ali je najkvalitetniji med onaj koji se dobija u jesen. Pčele proizvode najkvalitetniji med tokom ovog godišnjeg doba.

Koje mere opreza treba preduzeti ako jedete med?

Postoji više načina da pripremite hranu sa medom ili ga možete jesti zasebno. Međutim, postoji i nekoliko načina konzumacije meda koji se smatraju nezdravim:

Šta izbegavati?  
Mešanje meda u toplom piću ili vodi Toplota će uništiti sve hranljive sastojke u medu
Mešanje meda sa namirnicama bogatim vitaminima C ili D Minerali u medu mogu uništiti ove vitamine
Med i fermentisani tofu Ova kombinacija će „potreti“ hranljive sastojke u ovim namirnicama i izazvati probleme sa varenjem

Ako i dalje niste sigurni da li smete da jedete med u trudnoći, pričajte sa svojim lekarom. Raspitajte se i oko toga koliko je dobro koristiti med sa drugim biljkama za rešavanje zdravstvenih problema.