debljanje u menopauzi

Debljanje u menopauzi je veoma česta pojava. Postoji mnogo faktora koji utiču na to, uključujući hormonalne promene, starenje, životne navike i genetiku. Međutim, menopauza je vrlo individualno iskustvo i razlikuje se od jedne do druge žene.

U daljem tekstu ćemo objasniti zašto se neke žene debljaju tokom i nakon menopauze.

Ženski životni ciklus

Postoje četiri perioda hormonalnih promena koje se odvijaju u ženskom telu tokom života.

  1. Predmenopauza

Predmenopauza je termin za period plodnosti. On počinje u pubertetu, sa prvom menstruacijom, i završava se sa poslednjom menstruacijom. Obično traje 30-40 godina.

  1. Perimenopauza

„Perimenopauza“ bukvalno znači „oko menopauze“. Tokom ovog perioda nivo progesterona i estrogena znatno opada. Kod žena perimenopauza može početi u periodu od srednjih tridesetih do ranih pedesetih godina, ali se najčešće dešava u četrdesetim i traje od četiri do jedanaest godina. Simptomi perimenopauze uključuju:

– toplotne napade i netoleranciju na toplotu

– probleme sa spavanjem

– promene u menstrualnom ciklusu

– glavobolje

– promene raspoloženja, uključujući i depresiju, anksioznost i iritabilnost

– dobijanje na težini

  1. Menopauza

Menopauza, bar zvanično, počinje onda kada žena nije dobila menstrualno krvarenje više od 12 meseci.U proseku, ovo se dešava u 51. godini. Do tada, smatra se da je žena u perimenopauzi.

Kod mnogih žena, najgori simptomi javljaju se tokom perimenopauze, ali se kod nekih intenziviraju tokom prvih par godina menopauze.

  1. Postmenopauza

Postmenopauza počinje nakon 12 meseci bez menstrualnog ciklusa. Termini menopauza i postmenopauza se često brkaju.

Zaključak: žena tokom celog svog života prolazi kroz hormonalne promene koje mogu izazvati različite simptome, uključujući i promene u telesnoj težini.

debljanje u menopauzi

Kako hormonalne promene utiču na metabolizam ?

Tokom perimenopauze, nivo progesterona se sporo i stabilno snižava, dok nivo estrogena u velikoj meri oscilira iz dana u dan, čak i u toku istog dana.

Tokom rane perimenopauze, jajnici obično luče jako mnogo estrogena. To se dešava zbog neodgovarajućih signala između samih jajnika, hipotalamusa i hipofize.

Kasnije tokom menopauze, kada menstruacije postanu neredovne, jajnici luče vrlo malo estrogena, a još manje tokom menopauze. Organizam estrogen dobija iz androgenih hirmona kao što je testosteron. Taj proces se odvija u drugim tkivima – grudima i moždanom tkivu. Ipak, količina estrogena u krvi je vrlo niska.

Neka istraživanja su pokazala da visok nivo estrogena može iyayvati debljanje. Zaključak je izveden na osnovu toga što je visok nivo estrogena povezan sa gojenjem i više masnoća tokom reproduktivnog perioda.

Od puberteta do perimenopauze, kod žena se masnoće talože na butinama i kukovima u vidu potkožnih masnoća. Iako je ove masnoće teško skinuti, ovakve masnoće ne povećavaju rizik od različitih oboljenja.

Međutim, tokom menopauze debljanje nije isto, zbog niskog nivoa estrogena masti se talože u predelu stomaka u vidu visceralnih masnoća, koje su povezane sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, srčanim oboljenjima i drugim zdravstvenim problemima.

Zaključak: promene u nivou hormona tokom menopauze mogu uzrokovati debljanje i povećava se rizik od nekih bolesti.

debljanje i menopauza

Promene u težini tokom perimenopauze

Žene, se u proseku, debljaju za 1-2 kilograma tokom perimenopauze. Međutim, neke žene dobiju i više kolograma. To se obično dešava ženama koje su već gojazne ili imaju prekomeran broj kilograma. Gojenje se javlja i kao deo starenja, nevezano za hormonalne promene.

Urađeno je jedno istraživanje, koje je pratilo gojenje i hormonalne promene kod žena starih 42 do 50 godina u toku tri godine. Nije bilo promene u prosečnom dobijanju suvišnih kilograma kod onih koje su i dalje imale menstruaciju i kod onih koje su ušle u menopauzu.

Drugo istraživanje je potvrdilo da žene u perimenopauzi dobijaju masnoće na stomaku i gube mišićnu masu.

Još jedan faktor koji izaziva debljanje u perimenopauzi jeste povećan apetit i unos kalorija, koji se javlja kao odgovor na hormonalne promene. Jedno istraživanje je pokazalo da je „hormon gladi“, grelin, znatno povišen kod žena u perimenopauzi u poređenju sa ženama u predmenopauzi i postmenopauzi.

Nizak nivo estrogena u kasnijim fazama menopauze može loše uticati na funkciju leptina i neuropeptida Y, hormona koji kontrolišu sitost i apetit. To znači da žene koje su u kasnijim fazama perimenopauze i imaju nizak nivo estrogena mogu jesti više kalorija i skladištiti više masnoća.

Efekat progesterona na gojenje u menopauzi nije ispitivan toliko. Ipak, neki stručnjaci smatraju da je kombinacija niskih nivoa estrogena i progesterona faktor rizika za gojaznost.

Zaključak: oscilacije u nivoima estrogena, progesterona i drugih hormona mogu dovesti do povećanog apetita i debljanja tokom perimenopauze.

Promene u težini tokom i nakon menopauze

 

Hormonalne promene i gojenje se mogu nastaviti i kada žena izađe iz perimenopauze i uđe u menopauzu. Jedan faktor koji pomaže u predviđanju da li će se javiti suvišni kilogrami jeste i koliko godina žena ima kada uđe u menopauzu. Istraživanje koje je obuhvatalo više od 1900 žena je potvrdilo da su žene koje su ušle u menopauzu pre pedeset prve godine imale mnogo manje suvišnih kilograma.

Osim toga, tu je i nekoliko drugih faktora koji mogu izazvati debljanje nakon menopauze.

Žene u postmenopauzi su generalno mnogo manje aktivne nego kada su bile mlađe, što smanjuje potrošnju energije i dovodi do gubitka mišićne mase.

Žene u menopauzi često imaju i mnogo veći nivo insulina u krvi i veću insulinsku rezistenciju, što izaziva debljanje i povećava rizik od srčanih bolesti.

Iako je upotreba hormona kontroverzna, hormonska terapija se pokazala efikasnom u smanjivanju masnih naslaga i poboljšavanju osetljivosti na insulin tokom i nakon menopauze. Imajte na umu da se rezultati različitih istraživanja ne mogu primeniti na svaku ženu.

Zaključak: gojenje se može javiti i tokom menopauze. Ipak, nije još uvek jasno da li je pravi uzrok manjak estrogena ili proces starenja.

Kako da sprečite gojenje u menopauzi ?

 Evo nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste sprečili debljanje u menopauzi:

Smanjite unos ugljenih hidrata: smanjite unos ugljenih hidrata kako biste smanjili šanse da vam se natalože masnoće na stomaku i izazovu probleme sa metabolizmom.

Jedite više vlakana: ishrana bogata vlaknima, koja uključuje i dosta lana, može poboljšati odgovor organizma na insulin.

Vežbajte: redovno radite trening izdržljivosti kako biste poboljšali svoj izgled, pojačali snagu i ojačali mišiće.

Odmarajte se i opustite se: pokušajte da se opustite pred spavanje i spavaje dovoljno kako bi vam hormoni i apetit bili pod kontrolom.

Ako sledite ove savete, možda ćete i izgubiti suvišne kilograme.

Zaključak: iako je debljanje vrlo česta pojava tokom menopauze, postoji dosta stvari koje možete učiniti kako biste to sprečili.

Još nešto…

Menopauza može biti teška i fizički i emotivno. Međutim, zdrava i hranljiva ishrana, vežbe i dovoljno odmora mogu pomoći da sprečite debljanje i smanjite rizik od raznih bolesti. Iako može biti teško, dajte sve od sebe da prihvatite promene koje se dešavaju u vašem telu i koje su svakako neizbežne.