dijetaizdravlje_vezbanje u trudnoci

Danas se sve više trudnica odlučuje na održavanje fizičke aktivnosti tokom drugog stanja. Iako su neke buduće majke oprezne i izbegavaju vežbanje iz straha da ne ugroze trudnoću, druge nastavljaju sa fizičkom aktivnošću dok im lekari to ne zabrane. Međutim, često nedostaje informacija o tome koje su vrste vežbi bezbedne i efikasne u ovom periodu njihovog života. U ovom članku ćemo istražiti neke od bezbednih i efikasnih vežbi koje trudnice mogu da praktikuju tokom trudnoće, uzimajući u obzir prilagođavanje vežbi drugom tromesečju.

22. nedelja trudnoće i prilagođavanje vežbi

Većina trudnica ima dovoljno energije i volje da se bavi fizičkom aktivnošću, posebno kada uđu u drugo tromesečje, tačnije 22. nedelju trudnoće. Međutim, sa odmicanjem trudnoće, fizičke promene u telu mogu uticati na njihovu sposobnost da se bave određenim vežbama. Kao takve, važno je prilagoditi vežbe u skladu sa promenama u telu kako bi se obezbedila sigurnost i udobnost.

Kada je u pitanju 22. nedelja trudnoće, jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu pri izboru vežbi jeste izbegavanje bilo kakve aktivnosti koja zahteva skakanje ili trčanje. To je zbog činjenice da ove aktivnosti mogu izvršiti preveliki pritisak na zglobove i ligamente, što može dovesti do povreda. Takođe, treba izbegavati svaku aktivnost koja može dovesti do gubitka ravnoteže ili rizika od pada.

Vežbe umerenog intenziteta i pravilna ishrana

U ovom periodu se preporučuju aktivnosti niskog do umerenog intenziteta, kao što su hodanje, plivanje, vožnja bicikla, joga i pilates. Ove aktivnosti su bezbedne za trudnice i mogu pomoći u održavanju kondicije, poboljšanju cirkulacije i smanjenju stresa.

Takođe je važno obratiti pažnju na disanje tokom vežbanja u drugom tromesečju trudnoće. Trudnice treba da dišu polako i duboko na nos i usta, uzimajući u obzir promene u disanju koje se javljaju tokom drugog stanja.

Zdrava ishrana i redovna hidratacija su takođe ključni faktori koje treba uzeti u obzir pri izboru vežbi. Trudnice treba da obezbede adekvatan unos hrane i tečnosti pre, tokom i posle vežbanja kako bi obezbedile adekvatan izvor energije i sprečile dehidraciju. Lekari preporučuju da se konzumira dovoljno vode i zdrave hrane, poput voća, povrća, integralnih žitarica i izvora proteina kao što su jaja, mahunarke i nemasno meso.

Mogući rizici fizičkog vežbanja u ovom periodu

Iako su fizičke aktivnosti važne za zdravlje buduće mame i bebe, treba imati u vidu da postoje određeni rizici i moguće komplikacije koje mogu nastati tokom vežbanja u trudnoći. Buduće mame treba da izbegavaju bilo kakve aktivnosti visokog rizika, kao što su kontaktni sportovi ili aktivnosti visokog rizika kao što su planinarenje ili skijanje.

Takođe bi trebalo da izbegavate svaku aktivnost koja može da izazove preveliki stres za srce i pluća, što može dovesti do hiperventilacije ili preteranog stresa za telo. Ovo se odnosi na aktivnosti kao što su trčanje na velike udaljenosti, vežbanje u uslovima visoke vlažnosti ili vrućine i aktivnosti koje zahtevaju preterani napor.

Konsultacije sa lekarom

Pre planiranja bilo kakve fizičke aktivnosti u ovom periodu, buduće mame treba da razgovaraju sa svojim lekarom kako bi se uverile da je bezbedna i prikladna za njihovo zdravlje i dobrobit bebe. Lekar može dati savete o bezbednim vežbama i prilagođavanju vežbi u skladu sa promenama u telu. Uzimajući u obzir promene koje se dešavaju u telu tokom čitavog perioda, važno je prilagoditi vežbe kako bi se obezbedila sigurnost i udobnost. Važno je zapamtiti da je svaka trudnoća jedinstvena i da svaka buduća mama treba da osluškuje svoje telo i prilagođava vežbe svojim individualnim potrebama i ograničenjima.