Vrste kancera grkljana
Prema mestu nastanka rak grkljana se deli na supraglotidni (iznad glasnih žica), glotidni (u nivou glasnih žica) i subglotidni (ispod nivoa glasnih žica, to jest u području koje spaja grkljan sa dušnikom).
Vrsta tumora grkljana veoma je važna jer od toga zavisi terapija. Rak glasnih žica (glotidni karcinom) predstavlja 60% svih tumora grkljana, a pošto se karakteriše konstantnom promuklošću, može se otkriti u ranom stadijumu. rak grkljana
Supraglotidni i subglotidni karcinomi kasno ispoljavaju simptome, a brzo se šire i rano metastaziraju u lokalne limfne čvorove, pa je njihova prognoza mnogo ozbiljnija.

Simptomi raka grkljana
Promuklost ili promena boje i jačine glasa predstavljaju prve simptome kancera glasnih žica. Supraglotidni tumori uzrokuju pojavu izrasline na vratu, praćeni su bolovi: u grlu koji traju duže od šest nedelja, otežanim i bolnim gutanjem, osećajem prisustva stranog tela u grlu, kao i bolovima u uhu. Tumori koji se formiraju ispod glasnih žica prepoznaju se po otežanom, glasnom disanju koje u poodmaklim stadijumima nalikuje šištanji a bolest je neretko praćena upornim suvim kašljem i krvavim ispljuvkom. Uporedo sa rastom tumora, dolazi do ubrzanog gubitka telesne težine, neprijatnog zadaha iz usta i čestog gušenja hranom.

Dijagnostika i lečenje raka grkljana
Ukoliko na osnovu simptoma i spoljašnjeg pregleda (opipavanje vrata i limfnih čvorova) posumnja na tumor, lekar će pacijenta uputiti na laringoskopiju – proceduru koja se sastoji od uvlačenja cevčice za čiji je vrh pričvršćena kamera. U slučaju da se uoče promene, uzima se uzorak tkiva i šalje na biopsiju kako bi se potvrdilo prisustvo kanceroznih ćelija. Lečenje raka grla zavisi od veličine i lokalizacije tumora, stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Terapija najčešće uključuje hirurško odstranjivanje malignog tkiva, ali ako je bolest u uznapredovalom stadijumu, neophodna je totalna laringektomija (odstranjivanje dela ili celog grkljana), nakon čega bolesnik gubi moć govora. Manji tumori mogu se odstraniti laserom, a često se primenjuje i zračenje.

Blagotvorna fitoterapija
U borbi protiv raka grla može pomoći napitak koji se pravi na sledeći način: u 2,5 l litra vode skuvati 500 g radiča, pa dodati 300 g sveže, samlevene aloje vere, 400 g livadskog meda, 7 dl domaćeg vina i 5 dl čistog alkohola. Ostaviti da odstoji pet dana na hladnom i mračnom mestu, a potom uzimati po jednu kašiku napitka tri
puta dnevno, sat vremena pre obroka. Preporučuje se i čaj od crnog sleza i ivanjskog cveća koji se spravlja tako što se u 2,5 dl hladne vode sipaju dve kašike mešavine ovih biljaka i ostave tokom noći. Čaj se ujutru prokuva i procedi, a potom se tokom dana pije mlak, u malim gutljajima.

Terapija čuvenog travara Dragoslava Životića postiže izuzetne rezultate u lečenju ove opake bolesti.

Prvih deset dana: Pomešati šest kašika sitno iseckanog lista ili lista i cveta strižice i kašiku lista žalfije, pa preliti sa 1,2 l ključale vode, ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i zasladiti medom. Grgljati pre i posle svakog obroka.
Ujutru i uveče privijati na vrat oblogu od borove smole: pomešati jednake delove smole i vode, pa izručiti na lanenu krpu. Preko obloge se stavlja suva vunena krpa i drži po dva sata pre podne i popodne.

Sledećih osam dana:
Pomešati dve kašike sitno iseckanog nadzemnog dela biljke dimnjače u cvetu i kašiku lista koprive, pa preliti sa 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procedi zasladiti medom i piti po dl pre doručka, ručka i večere. U svaku solju doda po jednu kašiku polenovog ili cvetnog praha.
U 10 i 16 sati žvakati po punu šoljicu sitno zdrobljenih bobica zove, zaslađenih medom. Nakon pola sata žvakanja sve izbaciti iz usta. U toku ovih osam dana, sat vremena pre jela i odmah iza jela, treba grgljati tečnost koja se priprema na sledeći način: smešu od tri pune kašike sitno iseckanog lista ili lista i cveta strižice i po jednu kašiku sitno iseckanog cveta i lista hajdučice i lista žalfije, izručiti u 8 dl proključale vode, ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i zasladiti medom.

Narednih 15 dana:
Pomešati dve kašike sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća i po jednu kašiku cveta i lista kičice, lista ranjenika, lista i cveta kupine, lista žalfije, lista koprive i dve kašike borovih iglica. Mešavinu preliti sa 1,6 I proključale vode, ostaviti poklopljeno dva sata, procediti, zasladiti medom i piti u toku dana. Čaj piti u čašama od 2 dl u koju se uspe manje od jedne polovine kašičice polenovog ili cvetnog praha.
U 10 i 16 sati žvakati po punu kašičicu sitno zdrobljenih bobica apte (Sambucus ebulus), sa jednom kašikom meda. Žvakati i isisavati pola sata pa ispljunuti.
Sat vremena pre i posle jela, grgljati usta čajem navedenim u prethodnom delu.

Sledećih 20 dana: Pomešati po jednu kašiku sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća, cveta i lista hajdučice, lista koprive, lista ranjenika, lista strižuše, lista žalfije, lista divlje nane i dve kašike
borovih iglica, pa preliti sa 1,6 l ključale vode, ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i zasladiti medom.
Čaj piti u šolji od 2 dl u koju se sipa pola kašičice polenovog ili cvetnog praha.
Za sve vreme lečenja treba po jednom pre i posle podne žvakati loptice od sledećih trava: pomešati dve kašike sitno iseckanog lista ranjenika, kašiku lista bokvice i tri kašike meda, pa od toga napraviti loptice. Žvakati jedan sat, a potom progutati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *