Ako ne možete da zamislite život bez šećera, med može biti odlična zamena. Med je gotovo kompletna namirnica koja Vam može pomoći da smršate, a da ipak jedete slatko koliko god želite i istovremeno u organizam unosite neophodne nutrijente. Pored nutrijenata, med je kaloričan, tako da ćete morati i da vežbate više i duže ako želite da sagorite unete kalorije.

Dobrobiti meda kad je u pitanju mršavljenje

– Glikemijski indeks (GI) hrane je indikator koliko određena namirnica pomaže u mršavljenju. Namirnice čiji glikemijski indeks prelazi 55 se smatraju lošim za mršavljenje, jer ova hrana zapravo podiže nivo šećera u krvi i uzrokuje glad. GI meda je tačno 55, što znači da je odličan izvor energije – ali samo ako planirate da odmah sagorite te kalorije.

– Mršavljenje se uglavnom zasniva na razlaganju masti uskladištenih u organizmu. Tokom razlaganja masti oslobađaju se slobodni radikali i pošto su kancerogeni, neophodno je da se nekako unište. Med je veoma bogat antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale.

– Većina ljudi oseća da nema dovoljno energije tokom dijeta za mršavljenje. Kako se med zapravo sastoji od prostih šećera koji telu daju energiju, Vaš organizam će brzo reagovati na unos meda – uvek ga možete uzeti kada se osećate slabo i umorno.

– Kalorije iz rafinisanog šećera se obično nazivaju „praznim kalorijama“ jer u šećeru ne postoje nikakve hranljive materije. Sa druge strane, med je sladak (ako volite slatko), a sadrži mnoge značajne nutrijente potrebne organizmu.

med za mrsavljenje

Četiri načina za mršavljenje uz pomoć meda

Postoji nekoliko načina da ubacite med u svoju dijetu i ipak smršate.

1. Med i topla voda

Svakog dana izmešajte kašiku meda u šolji vruće vode i popijte to. Neka istraživanja su pokazala da mala količina meda svakog dana može pomoći organizmu da izbaci nataložene masti i učini ga „spremnijim“ da sagori kalorije. Kako se kalorije pretvaraju u energiju, brže ćete smršati.

2. Med i sok od limuna za mršavljenje

Za bolje rezultate, u mešavinu meda i tople vode dodajte kašiku limunovog soka. Dodatna doza vitamina C pojačava antioksidantna dejstva meda, uništava slobodne radikale i ubrzava metabolizam masti i podstiče rad jetre.

3. Med i cimet

Umesto limunovog soka, u mešavinu meda i tople vode dodajte kašiiku cimeta. Popijte ovo ujutru čim se probudite, pre jela, kako biste podstakli metabolizam glukoze. Smatra se da cimet smanjuje nivo glukoze u krvi. To znači da će Vaš organizam morati da iskoristi masti umesto šećera kako bi proizvodio neophodnu energiju. Rezultat je sagorevanje masti i mršavljenje.Med i cimet su najpoznatiji prirodni preparati za mršavljenje.

4. Energetska pića od meda iz Vaše kuhinje

S obzirom na kontroverze oko toga koliko su zdrava kupovna energetska pića, dobro je znati da možete sami napravite energetska pića sa medom, koja će Vam istovremeno obezbediti neophodnu energiju i pomoći u mršavljenju, a nemaju nikakvih negativnih efekata poput komercijalnih energetskih pića punih kofeina.

Pomešajte trećinu šolje svog omiljenog, nezašećerenog prirodnog soka (najbolje od grejpa, nara ili brusnice) sa jednom trećinom šolje meda i 6 šolja vode. Ako se mnogo znojite tokom vežbanja, dodajte vrlo malo soli u ovu smešu. Sve dobro izmešajte u sokovniku i držite u frižideru u flašama. Ako više volite ukus čaja, umesto soka upotrebite svoj omiljeni čaj. Izmešajte čaj sa vodom i onda dodajte med. Način skladištenja je isti – držite napitak u frižideru dok Vam ne zatreba.

Saveti za mršavljenje uz pomoć meda

– Jedna kašika meda pred spavanje može pomoći u radu metabolizma tokom noći – kalorije i masti će se topiti dok spavate. Med takođe pomaže da bolje spavate tako što umanjuje nivo hormona stresa u organizmu

– Pojedite kašiku meda nakon obilnog obroka. Neka istraživanja su pokazala da ovo ubrzava proces varenja, što doprinosi mršavljenju

– Kad god posegnete za običnim šećerom, umesto toga uzmite med. Iako i tako dodajete kalorije u obrok od žitarica, kolače ili neko drugo jelo, sa medom dodajete i vitalne nutrijente umesto „praznih kalorija“
Mere opreza

– Ne zaboravite da i med sadrži kalorije, zato je važno da ga ne uzimate u prevelikim količinama. I dobre stvari postaju loše kada se preteruje sa njima!

– Ako pripremate topao napitak sa medom, nemojte prokuvavati i med. Prevelika toplota uništava hranljive sastojke kojima je med bogat.

– Kao i kod svake dijete, nemojte izbacivati iz ishrane redovne, hranljive namirnice iako koristite med za mršavljenje. Ako prestanete da se hranite zdravo, sav med na svetu Vam neće pomoći da se ne razbolite.