Žučna kesa smeštena je u gornjem delu trbušne šupljine, ispod jetre, i u njoj se skladišti žuč, žućkasto-zelenkasta gusta tečnost koja pomaže varenje hrane i razgradnju masti. Žuč se sastoji od vode u kojoj su rastvorene neorganske materije – elektroliti (natrijum, kalijum, hlor, bikarbonati) i organska žučna jedinjenja -bilirubin, žučne soli, fosfoli-pidi i holesterol.
kamen u žuči cajevi
Kada usled nekog oboljenja, poremećaja ili nekontrolisanog unošenja masnoća ishranom, jetra počne da proizvodi više holesterola nego što žučne soli mogu da razgrade, deo nerazloženog holesterola se kristalizuje formirajući kamen u žuči. U nekim slučajevima razlog nastanka kamena mogu biti oslabljene kontrakcije žučne kese, zbog čega se žuč nedovoljno izlučuje, pa dolazi do nakupljanja holesterola. Ukoliko postoji prevelika količina bilirubina, on se meša sa drugim sastojcima žučnog soka, poput kalcijuma, formirajući teško rastvorljivi crni pigment, koji se potom
slepljuje poput holesterola. Pigmentni kamen može nastati i usled slabih kontrakcija žučne kese ili otežanog protoka žučnog soka kroz dvanaestopalačno crevo, što uzrokuje razvoj bakterija i povećanje nivoa bilirubina, koji se meša sa kalcijumom i masnoćama iz žuči, formirajući kamen braon boje, nešto mekši od crnog.

Kada kamen blokira žučni kanal, bilirubin prestaje da se izlučuje u tanko crevo, stolica postaje bleda, poput svetle gline, a nivo ovog pigmenta u krvi raste, zbog čega se javlja žuta prebojenost kože i beonjača.

Faktori rizika za kamen u žuči
Postoje brojni faktori koji pogoduju nastanku kamena u žuči, a smatra se da je gojaznost na prvom mestu, naročito kod žena. Najverovatniji razlog je to što usled viška telesne mase dolazi do smanjivanja količine žučnih soli, što uzrokuje povećanje holesterola i otežava pražnjenje žučne kese. Povećana količina estrogena usled trudnoće, hormonske terapije ili upotrebe kontraceptivnih pilula, takođe povećava nivo holesterola u žuči i slabe pokrete žučne kesice, što može izazvati formiranje žučnog kamena. Lekovi koji snižavaju nivo holesterola u krvi povećavaju količinu masnoća koja se izlučuje u žuč i tako podstiču stvaranje kamena. U rizičnu grupu spadaju i dijabetičari koji uglavnom imaju visok nivo masnih kiselina – triglicerida, što povećava opasnost od nastanka žučnog kamena.

Simptomi
Često se dešava da kamenje postoji dugo dok se ne ispolje prvi simptomi ili da se njihovo prisustvo otkrije slučajno prilikom ultrazvučnog pregleda stomaka. Ponekad je toliko sitno da se spontano izbacuje iz tela, ali može da dostigne i prečnik od 2,5 cm i napravi velike probleme. Dok kamenčići miruju, bolesnik ne oseća tegobe, međutim, kada se pokrenu i zaglave u žučnom kanalu, izazivaju vrlo jake bolove (žučne kolike) ispod desnog rebarnog luka, koji se šire u leđa, desnu lopaticu i rame, ponekad i u grudni koš, što može stvoriti strah od infarkta. Neretko su
prisutni mučnina i povraćanje, ali nakon izbacivanja želudačnog sadržaja ne nastaje olakšanje. Ukoliko je pomeranje kamenčića udruženo sa zapaljenjem žučne kese, dolazi do porasta telesne temperature i groznice, ali dešava se da kamen potpuno zatvori žučni kanal i spreči izlivanje žuči u creva izazivajući žuticu. Simptomi napada mogu
da traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, pa i dana.

Dijagnoza i lečenje
Kamenje u žuči najčešće se otkriva pomoću ultrazvuka, mada se dijagnoza može postaviti i rendgenom. Ukoliko miruje i ne uzrokuje simptome, nema potrebe da se dira, ali se savetuje korekcija ishrane i dijeta sa smanjenim sadržajem masti. Ako kamenčići nisu veliki, mogu se ukloniti razbijanjem takozvanim udarnim talasima (elektrohidrauličkim, elektromagnetnim ili piezo-električnim), što je potpuno bezbolno i većinom se sprovodi ambulantno. Kamenje holesterolskog tipa u velikoi broju slučajeva može se razbiti različitim nehirurškim metodama, naročito kada je malih dimenzija, no ako je većeg prečnika, običn se radi holecistektomija -odstranjivanje žučne kese klasičnom operacijom ili laparaskopijom. Nakon operativnog zahvata potrebno je bar šest nedelja pridržavati se stroge dijete, posle čega se u ishranu postepeno uvode sve namirnice i jela osim izrazito masne i teško svarljive hrane, koja i ni inače ne preporučuje.

Uticaj hrane
S obzirom na to da poveća ili smanjuje zasićenost holesterolom, hrana je bitan faktor u nastajanju kamena. Neke namirnice utiču na rastvaranje holesterola i smanjuju njegovo opasno dejstvo, dok druge podstiču kontrakcije žučne kese koja izbacuje kamenje u kanal izazivajući bolove. Pre svega, treba znati da ishrana siromašna dijetalnim vlaknima, a bogata šećerom, pogoduje nastanku kamena. Naime, vlakna u crevima smanjuju resorpciju masti iz hrane i na taj način posredno smanjuju rizik od nastanka kamena. Stoga treba redukovati unos šećera, a povećati količinu integralnih žitarica i svežeg voća i povrća koje sadrži visok procenat vlakana. Post i izgladnjivanje takođe mogu da uzrokuju velike probleme jer se bez stimulacije hranom ne stvara dovoljno žučnih kiselina koje održavaju holesterol u razblaženom stanju i tako sprečavaju stvaranje kamena. Zato je štetno preskakati obroke, posebno doručak. Lekari upozoravaju da je naglo mršavljenje siguran način da se dobije kamen: ako se drži restriktivna dijeta sa minimalnim unosom masti (ispod 800 kalorija), žučna kesa se ne stimuliše dovoljno na kontrakcije i izbacivanje žuči koja se taloži i podstiče stvaranje kamena. Rizik će se znatno smanjiti ako se u toku mršavljenja jednom dnevno unese 10 g masnoće, najbolje maslinovog ulja koji će podstaći pražnjenje žučne kese, a samim tim i smanjiti mogućnost za stvaranje kamena.

ZA BOLJE OTICANJE ŽUČI
-Pomešati po kašiku korena vodopije, lista nane, korena maslačka, cveta bele rade i cveta nevena, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti, po želji zasladiti domaćim medom i konzumirati u toku dana umesto ovde. Piti 10 dana.
-Pomešati po kašiku cveta i lista srcopuca, lista ružmarina, cveta nevena, lista ili korena jagode i lista i cveta podubice, pa sve preliti sa 1,2 L ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere nezaslađeno, a po 2 dl posle ručka i večere zaslađeno domaćim medom. Piti pet dana.

JAKI BOLOVI USLED POKRETANJA KAMENA
-Pomešati po kašiku lista i cveta kičice, lista nane, nadzemnog dela troskota
i zrelih klekinja, preliti sa 6 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti po 0,5 dl na svaki sat. Piti 10 dana.
-Pomešati po kašiku sitno iseckanog lista i cvasti s pupoljcima pelina, lista i cveta hajdučice, lista i cveta kantariona i lista matičnjaka, pa sve preliti sa 6 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti po 0,5 dl na svaki sat. Piti pet dana.

ČAJ ZA AKUTNO ZAPALJENJE ŽUČNE KESE

-Pomešati dve kašike šišarkica hmelja i po kašiku cveta hajdučice i lista jagode, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

ZA HRONIČNO ZAPALJENJE ŽUČNE KESE
-Pomešati po kašiku lista ili cvasti s pupoljcima pelina, zrelih plodova anisa, lista bokvice i zrelih klekinja, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti pokloplje no da odstoji dva sata. Procediti i piti na svaki sat po 0,5 dl čaja Piti 15 dana.

ZA IZBACIVANJE PESKA I KAMENA IZ ŽUČNE KESE
-Piti maslinovo ulje prvil pet dana po 0,5 dl pre doručka, ručka i večere; drugih pet dana po 1 dl pre doručka, ručka i veče a trećih pet dana opet po 0,5 dl.
-Pomešati po kašiku sitno iseckanog nadzemnog dela troskota, peteljki trešnje i korena čička, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti po 2 dl čaja pre doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
-Pomešati dve kašike cvetnih glavica smilja i po kašiku lista rastavića, nadzemnog dela troskota, kukuruzne svile, šipurka i lista matičnjaka, pa sve preliti sa 1,5 l ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti, sipati u flaše i ostaviti da prenoće u toploj sobi (čaj se priprema uveče). Piti po 2 dl čaja pre i posle doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
-Pomešati dve kašike cveta smilja i po kašiku lista i cveta hajdučice,bobica kleke, cveta zove, lista i cveta kičice, lista žalfije i lista divlje nane, pa sve preliti sa 1,5 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti, sipati u flaše i ostaviti da prenoće u toploj sobi (čaj se priprema uveče). Piti po 2 dl čaja pre i posle doručka, ručka i večere. Piti 10 dana. Napomena: Ujutru, na prazan želudac, popiti kašiku maslinovog ulja, a nakon toga kašiku limunovog soka pomešanog sa malo meda. Prve nedelje piti svako jutro, druge svako drugo, a treće samo jedno jutro. Ovaj lek podstiče pražnjenje žučne kese i izlučivanje peska.