Uklanjanje dobroćudnih tumoraUkoliko su u početnoj fazi, Uporni, ateromi i mladeži mogu uspešno da se odstrane jednokratnim operativnim zahvatom pod lokalnom anestezijom…

Promene na koži, benigni i maligni tumori u poslednjih dvadeset godina javljaju se veoma često. Predstavljaju izrasline nastale rastom tkiva, odnosno lokalna, atipična, autonomna i nekontrolisana bujanja tkiva. Obično se javljaju na ograničenom mestu u vidu jednog ili više žarišta.

Tumorsko tkivo razlikuje se od tkiva od kojeg je nastalo, zbog procesa neoplazije koji je izazvao promenu. Ove izrasline razvijaju se po “svojim zakonitostima” i troše hranu organizma a pri tom ne vrše nikakve korisne funkcije.

Benigni tumori poseduju kapsulu sačinjenu od vezivnog tkiva a ta kapsula ne dozvoljava nekontro-lisano prodiranje ćelija tumora u okolno tkivo, što znači da tumor svojim rastom samo “gura” okolinu ne uništavajući okolne strukture tkiva. Ovi tumori mogu izazvati probleme ako dostignu ogromne dimenzije ili ukoliko se dugogodišnjim zapuštanjem transformišu u maligne. Srećom, promene na koži uglavnom su locirane na vidljivim, otkrivenim delovima tela, te su dostupne samopregledu i ranom dijagnostikovanju.
Ukoliko se pacijenti jave lekaru dok su promene na koži u početnoj fazi (veće od 5 mm i traju duže od mesec dana, a nalaze se ispod kože), njihovo odstranjivanje vrši se malim hirurškim intervencijama, pod lokalnom anestezijom, ambulantno, bez hospitalizacije i stresne situacije za pacijenta i porodicu. Najčešće kožne promene koje se na ovaj« način mogu odstraniti jesu lipomi, ateromi, mladeži, te basocelulami i planocelularni karcinomi.

Lipomi

Lipomi predstavljaju benigne tumore masnog tkiva, smeštene ispod kože, na bilo kom delu tela. Iako su u većini slučajeva bezopasni po zdravlje, često uzrokuju ozbiljne estetske probleme. Mogu se javiti u svakom životnom dobu (čak i kod beba), a ne štede ni muškarce ni žene, mada se kod žena manje vide jer su uklopljeni u masne naslage. Sastav ovih elastično-gumastih izraštaja čine ćelije zrelog masnog tkiva koje formiraju okrugli oblik. Veličina “kuglica” može da varira od nekoliko milimetara pa sve do deset i više centimetara.

Lipomi imaju sve karakteristike dobroćudnih tumora – rastu polako i često su okruženi omotačem koji ih razdvaja od zdravog tkiva. Iako obično nastaju kao pojedinačni izraštaji, kod pacijenata sa naslednom predispozicijom mogu da se pojave u većem broju. Takvo stanje naziva se lipomatoza. Žene su češće pogođene ovim poremećajem.

Ova vrsta benignog tumora najčešće ne predstavlja problem za dijagnostikovanje i lečenje. Pacijenti se obično javljaju lekaru zbog izrasline koja sporo raste, ponekad čak i nekoliko godina. Ova izraslina obično se nalazi u predelu leđa, ramena, vrata ili ha području glave. Koža iznad Uporna ne menja boju i nije povezana s tumorom. U slučajevima kada tumor pritiska okolno tkivo može se javiti i bol, dok osetljivost na dodir može nastati kada se u sastavu lipoma nalaze nervne ćelije koje učestvuju u građi potkožnog tkiva.

Ateromi

Potkožno smeštene, i u odnosu na podlogu pokretne tvorevine, koje nastaju začepljenjem izvodnog kanala lojne žlezde nazivaju se ateromi. Na njihovom vrhu najčešće se vidi otvor izvodnog kanala. Ateromi predstavljaju bezbolne, čvrste promene modre boje, veličine od graška do lešnika, lokalizovane u predelu usne školjke, obraza, vrata, grudi, leđa ili nosnih krila. Njihov nastanak postepen je jer se sadržaj lojnih žlezda vremenom nagomilava u omotaču. Ovako nakupljen gusti masni sadržaj veoma je podložan infekcijama. Ukoliko dođe do zapaljenja, ateromi menjaju svoj izgled – postaju crveni, bolni i zbog toga se pacijenti najčešće javljaju hirurgu.

U nekim slučajevima može doći i do spontanog pucanja ateroma i izlučivanja gnoja iz njega, međutim zbog zaostale opne lojne žlezde, u ovom delu se veoma lako ponovo nakuplja sadržaj. Da bi došlo do potpunog izlečenja, potrebno je javiti se hirurgu, kako bi se aterom zajedno sa kapsulom u potpunosti otklonio.

Mladeži

Mladeži su benigne, pigmentisane promene koje se pojavljuju na koži i na sluznicama. Sastavljeni su od ćelija (melonocita) koje stvaraju pigment. Neki mladeži pojavljuju se već od rođenja, a najveći broj njih razvija se tokom detinjstva, između 6 i 12 godine života. Rano izlaganje suncu čest je uzrok nastanka mladeža, a veliku ulogu u njegovom pojavljivanju na koži igra i nasleđe, kao i ten (izraženiji su kod osoba svetlije puti). Problem sa mladežima može nastati kada dođe do njihove promene boje, oblika i veličine, te ukoliko se javi crvenilo, krvarenje, svrab, peckanje, ili se pojavi potpuno nova pigmentacija. Svaku promenu mladeža ili njegovo povređivanje, kao i hronične iritacije, treba blagovremeno prijaviti lekaru i eventualno ga odstraniti, kako se ne bi razvio u melanom najopasniji oblik karcinoma kože.

Karcinom kože

Basocelularni karcinom kože najčešći je tip karcinoma kože. Na sreću, on je takođe i najbezopasniji i veoma retko metastazira. Ovaj karcinom ima tendenciju sporog rasta, povremenog pojavljivanja i gubljenja, zbog čega pacijenti često nisu ni svesni oboljenja. Međutim, ukoliko se ne leci,karcinom može da prodre u dublje strukture tkiva, pa i u kosti, i na taj način da prouzrokuje teška oštećenja, posebno ukoliko je lokalizovan na licu ili u predelu oko očiju.

Drugi po učestalosti, planocelularni karcinom kože, ima mnogo veći maligni potencijal. Najčešće se pojavljuje na donjoj usni, licu ili ušima. Ponekad se i širi, zahvatajući regionalne limfne žlezde i unutrašnje organe, pa ga je zato na vreme potrebno lečiti. Obe vrste karcinoma javljaju se češće kod muškaraca, i to na otkrivenim delovima tela, licu, vratu i gornjim ekstremitetima.

Odstranjivanje karcinoma

Ukoliko se nalazi u početnoj fazi, svaka od navedenih promena na koži može da se odstrani jednokratnom hirurškom intervencijom, pod lokalnom anestezijom. Sama operacija počinje tako što hirurg ograniči promenu na koži i u njenoj okolini ubrizga lokalni anestetik. Nakon reza kože, promena se odvaja od okolnih struktura i odstranjuje se u potpunosti. Potom se otvor zašije, ponovo se dezinfikuje rez i stavlja se kompresivni zavoj, nakon čega pacijent može da ide kući. Da bi se dobila potvrda dijagnoze i kompletnosti odstranjenja, hirurg šalje isečak na patohistološku analizu. Lečenje u preko I 98% slučajeva daje odlične estetske i funkcionalne rezultate, a eventualna pojava ožiljaka može da se sanira laserskim tretmanima.