kancer jezika

Rak usne duplje je opšti naziv koji podrazumeva karcinom usta, karcinom desni, karcinom jezika i karcinom nepca. Karcinom ili rak jezika je jedan od najčešćih vsrta karcinoma usta. Na jeziku se javljaju čirevi, i pacijentu je gotovo nemoguće da guta i da govori. Karcinom se javlja u skvamoznim ćelijama, koje metastaziraju od primarnog karcinoma do drugih delova usne duplje samo kada je tumor maligni. Karcinom se širi kroz limfne puteve i ili krvotok i velika je verovatnoća da će se pojaviti i u grlu.

Rak jezika nije uvek maligni. Ako se čvorić ili tumor lokalizuje i ne napada druga tkiva, reč je o benignom karcinomu i ovaj problem nije opasan po život.

Simptomi raka jezika

Među svim simptomima, prvi je pojava crvene ili bele tačke na jeziku. Ova fleka može biti različite veličine i može se naći i na desnima ili usnama. Ova fleka polako postaje čvrsta i jasno se vide ivice. To je znak da se tumor razvija.

kancer jezika

Bolovi u grlu ili poteškoće sa žvakanjem i guranjem hrane su često simptomi raka jezika, poznat i kao disfagija. Ovo isto čest mogu biti i simptomi obične streptokokne infekcije grla. Međutim, ako je disfagija propraćena drugim opisanim simptomima, to je često jasan znak tumora na jeziku.

Kad su u pitanju ostali simptomi krvarenje često uz rak na jeziku. Mesta na kojima se razvio tumor su previše osetljiva da bi se trpeo bilo kakav pritisak i zato pucaju prilikom žvakanja, gutanja ili pijenja i počinju da krvare. Osim krvarenja, javljaju se i čirevi koji se duže vreme ne zaceljuju.

Glas pacijenta obično se čini drugačijim nego obično, i prisutan je eho u unutrašnjem ili srednjem uhu. Ukus, ali i zadah iz usta, postaju sve neprijatniji. Razlog tome je to što je tumor na jeziku sličan infekciji i izaziva neprijatan zadah iz usta, kao i neprijatan ukus na jeziku.

Drugi simptomi raka jezika podrazumevaju:

  • Kvarenje i ispadanje zuba bez vidljivog razloga
  • Bolove u vratu i vidlici
  • Smanjenu pokretljivost jezika
  • Čvorić koji se razvija na grlu ili u unurašnjosti usta
  • Gubitak telesne težine
  • Osećaj da je nešto zapelo u grlu
  • Drastičnu promenu ukusa

Stadijumi raka na jeziku

Stadijum tumora

Ovaj stadijum je podeljen u četiri faze. U prvoj je tumor još uvek prisutan u tkivu jezika i velik oko dva centimetra. Druga faza podrazumeva da je tumor na jeziku  veći od dva, ali manji od četiri centimetra. U trećoj fazi, tumor je veći od četiri centimetra. U četrvrtoj fazi, tumor se širi po jeziku i okolnim tkivima sinusa i kože, po celoj usnoj šupljini, po gornjim mišićima vilice, ispod baze lobanje itd.

Stadijum čvorova

I ovaj stadijum je podeljen u četiri faze. U prvoj, nema kancerogenih ćelija u limfnim čvorovima. U drugoj, karncerogene ćelije su prisutne u jednom limfnom čvoru koji se nalazi u blizini tumora. Ipak, važno je da limfni čvor ne bude više od 3 centimetra udaljen od tumora. U trećoj fazi, u jednom limfnom čvoru u blizini tumora ima kancerogenih ćelija, a taj čvor je udaljen više od tri, a manje od šest centimetara od mesta gde se nalazi tumor. U kasnijem stadijumu treće faze, više od jednog limfnog čvora je zahvaćeno kancerogenim ćelijama, ali ti limfni čvorovi nisu udaljeni više od šest centimetara od tumora i limfni čvorovi moraju da budu na istoj strani vrata. U poslednjoj podfazi, karcinom se proširio po limfnim čvorovima sa obe strane, ali ti čvorovi nisu udaljeni više od šest centimetara. U poslednjoj fazi u ovom stadijumu, najmanje jedan limfni čvor udaljen više od šest centimetara je zahvaćen karcinomom.

Stadijum metastaza

Ovaj stadijum je podeljen u dve faze. U prvoj, karcinom se još uvek nije proširio na druge delove tela. U drugoj, karcinom se širi na druge organe.

Stadijumi raka jezika po brojevima

Stadijum 0

Ovaj stadijum se naziva i carcinoma in situ, a neki lekari ga nazivaju i predkancerogenim stadijumom. Rak se još uvek nije raširio i primećuje se tumor u tkivima jezika. Rak još uvek nije postao pravi karcinom jezika i može se razviti u invazivni karcinom.

Stadijum 1

Ovo je najraniji stadijum karcinoma jezika. Karcinom počinje da raste u tkivima jezika. Karcinom je manji od dva centimetra i još uvek se nije raširio na druga tkiva, organe i limfne čvorove.

Stadijum 2

Tumor jezika je veći od dva, a manji od četiri centimetra i još uvek se nije raširio na druge organe i limfne čvorove.

Stadijum 3

Treći stadijum ukazuje na dve mogućnosti. Prva je da je tumor veći od četiri centimetra, ali se nije raširio na limfne žlezde. Druga mogućnost je da veličina karcinoma varira, a da se tumor raširio na jedan limfni čvor, na istoj strani gde je tumor. Taj limfni čvor nije udaljen više od tri centimetra od tumora.

Stadijum 4

Četvrti stadijum je podeljen na tri faze. Prva faza znači da se karcinom jezika proširio na druge delove usne duplje (npr. na same usne). Druga znači da karcinom može biti bilo koje veličine i da se raširio na najmanje jedan limfni čvor na istoj strani gde je tumor, ali da je taj limfni čvor udaljen više od 6 centimetara od tumora, ili da se karcinom proširio na limfne čvorove na obe strane vrata. Treća faza četvrtog stadijuma znači da se karcinom proširio i na druge delove tela van usne duplje (npr. na pluća).

Lečenje

Lečenje raka jezika zavisi od prirode bolesti, kao što je već rečeno. U lečenje mogu biti uključeni operacija, terapija zračenjem, hemioterapija, rekonstruktivna hirurgija i rehabilitacija.

Operacija

Hirurško uklanjanje tumora na jeziku je obično prva opcija kad je reč o lečenju. Veličina, lokacija i dubina tumora zavise od toga kako će se izvesti operacija. Ako se pacijent na vreme obrati lekaru, moguće je potpuno ukloniti tumor laserskim zahvatom, tako da to uopšte ne utiče na normalnu funkciju jezika. U slučajevima kada se tumor javi dublje, operacija može podrazumevati i uklanjanje bližih limfnih čvorova u vratu. Kada su tumori veliki, koriste se najsavremenije operativne tehnike.

Terapija zračenjem

Nakon operacije kancera jezika može uslediti tretman zračenjem. Moguće je da i nakon operacije ostane kancerogenih ćelija u jeziku. Da bi se ove ćelije uklonile, radi se terapija zračenjem, koja podrazumeva izlaganje jakim rentgenskim zracima, koji ubijaju preostale kancerogene ćelija. Ova terapija podrazumeva i korišćenje radioizotopa ili elektronskih zraka u istu svrhu. Ova terapija je lokalizovani tretman i uništava samo kancerogene ćelije u određnom delu. Pacijent može biti podvrgnut dvema vrstama ove terapije – internoj i eksternoj radijaciji. Uobičajene nuspojave kod radioterapije su osip na koži, umor, gubitak apetita i slično. Ipak, i ove nuspojave se lako mogu kontrolisati i lečiti.

Hemioterapija

Hemioterapija se primenjuje u ekstremnim slučajevima, kada se rak jezika proširi na obližnje limfne čvorove u vratu ili u drugim delovima tela. Ukratko, ovaj tretman se primenjuje kada karcinom više nije lokalizovan na jednom mestu i raširio se svuda. Onkolozi predlažu i oralnu hemioterapiju, u vidu lekova, ili intravensku. Ovaj tretman se, u principu, zasniva na upotrebi lekova koji uništavaju kancerogene ćelije i sprečavaju njihovu deobu.

Nakon operacije, u nekim slučajevima je potrebna i pomoć logopeda kako bi osoba ponovo mogla da priča.

Rak jezika prognoza

Kao što je slučaj sa svim tipovima karcinoma, i rak jezika ima četiri faze i njihova podela je zasnovana na tome u kojoj meri su se kancerogene ćelije proširile. Rana detekcija skvamoznih kancerogenih ćelija u ustima gotovo uvek ima odličnu prognozu uz pomoć odgovarajućeg tretmana i uglavnom se širenje ćelija može kontrolisati. Faktori koji utiču na prognozu su starosna dob, opšte zdravstveno stanje pacijenta, stadijum i faza u kojoj je karcinom, način lečenja i kako je pacijent reagovao na terapiju.

U najvećem broju slučajeva, ako se karcinom jezika detektuje na vreme, stopa smrtnosti je mala, posebno ako pacijent dobro reaguje na terapiju. Stopa izlečenja je 71 posto pacijenata u prvom stadijumu, 59 u drugom, 47 u trećem i 37 procenata u četrvrtom stadijumu bolesti.

Najbolje je da se potpuno odviknete od poroka kao što su alkohol i duvan. Redovni pregledi usne duplje su potrebni kako bi se sprečila pojava i razvoj bolesti usne duplje uključujući i karcinom jezika.