rak prostate

Tačan uzrok raka prostate je nepoznat, ali naučnici veruju da može biti nasledan. Takođe se može povezati s ishranom i faktorima iz okoline…
rak prostate
Reč je o najčešće dijagnosticiranom tipu raka u severnoj Americi, a rizik od oboljenja povećava se s godinama. I stoga je važno redovno odlaziti na preglede. Muškarci trebaju obratiti pažnju na moguće simptome raka prostate: bolno mokrenje, poteškoće s mokrenjem, bolovi u predelu karlice koji traju nekoliko nedelja, gubitak apetita, često mokrenje, posebno noću.

Dijagnoza raka prostate može se vršiti različitim testovima. Ultrazvuk može pružiti sliku prostate. Cistoskopija uključuje instrument koji pregledava unutrašnjost bešike. Nažalost, rak prostate često se ne dijagnostikuje jer muškarci nerado odlaze lekarima na pregled. Ako bilo koji test ukazuje na mogućnost raka, lekar obavija biopsiju. Testiranje tkiva prostate će pokazati da li je reč o kancerogenim ćelijama.

Isprobajte jednostavan test povećanja prostate

Morate razmišljati o mogućnosti da vam je prostata uvećana ako:
a) se iza vas stvori red svaki puta kad koristite javni WC,
b) ne možete više napisati svoje ime u snegu i čak vam inicijali predstavijo problem,
c) sumnjate da ipak prečesto odlazite mokriti,
d) ako neprestano mokrite,
e) ako imate bilo koji od navedenih simptoma.

Lečenje malignih ćelija može biti posmatranje, ali i zračenje. Ako rak sporo raste i ne uzrokuje simptome, lekari će čekati sve dok tumor ne predstavlja opasnost za zdravlje. Kod mladih muškaraca opcija je i uklanjanje žlezde prostate. No, nakon operacije, muškarci mogu doživeti inkontinenciju i impotenciju – nuspojave koje se mogu lečiti.
Kao i kod drugih tipova raka, rak prostate se može tretirati zračenjem. Pacijenti mogu iskusiti umor, dijareje, nadraženost mokraćne bešike i impotenciju. Poslednji tip tretmana jeste hormonski terapija. Unose se lekovi koji blokiraju proizvodnju hormona. Takav način može smanjiti tumor jer su raku potrebni hormoni za rast. Hormonska terapija često se kombinuje sa zračenjem kako bi se lečio rašireni rak. Neke nuspojave ovog tipa terapije su: sterilnost, gubitak seksualnog poriva i impotencija.

BRZO DJELOVANJE Rak prostate širi se na okolno tkivo. Tijekom operacije liječnik provjerava koliko se rak raširio. Ako jest, odmah nakon operacije potrebno je zračenje kako bi paci-jent duže živio. Istraživanja su
pokazala da je 65°/0 muškaraca koji su nakon operacije bili pod-vrgnuti zračenju živjelo pet godina duže.

Uzimajte cink
Cink je mineral esencijalan za zdravlje prostate. Jedite namirnice bogate tim mineralom kao što su pivski kvasac, morski plodovi, jastog, mesoitd. U suprotnom razmislite o dodatku cinka (50 mg na dan). Cink inhibira 5-alfa-reduktazu, enzim koji pretvara testosteron dihidroksitestosteron. Povećani unos cinka smanjuje uvećanu prostatu.

Pijte puno vode
Normalna hidracija tkiva važna je za zdravlje prostate. Jedite više proizvoda od soje jer oni sadrže fitoestrogene koji štite od promena prostate.

Smanjite unos kofeina
Kafa uzrokuje simptome koji se povezuju s uvećanjem prostate. Uživajte u redovnim seksualnim aktivnostima jer se uvećana prostata češće javlja kod manje seksualno aktivnih muškaraca kod onih koji imaju neredovne seksualne odnose. Seksualni odnosi smanjuju biološki aktivni oblik testosterona.

Uzimajte suplemente esencijalnih masnih kiselina
Dodaci ishrani kao što su semenke lana ili ulje noćurka osiguravaju izvor prostaglandina koji su nužni za zdravu funkciju prostate. Evo nekoliko primera:
-Selen je snažni antioksidans i štiti od formacije kancerogenih ćelija.
-Vitamin C neutrališe slobodne radikale i pomaže regeneraciju tkiva.
-Lecithin bi se trebao svakodnevno uzimati za zdravu prostatu.
-Homeopatski lekovi Homeopatski lekovi (uključujući herbalizam, relaksaciju otpuštanje stresa) takođe ublažavaju simptome povezane sa benignom hipertrofijom prostate.

Uzimajte vitamin E
Novija istraživanja otkrivaju da vitamin E smanjuje broj muškaraca s rakom prostate. Ta istraživanja su otkrila da se smrtnost među muškarcima smanjila usled uzimanja 50 mg sintetskog vitamina E na dan. Postoje i dokazi da vitamin E sprečava srčana oboljenja. Vitamin E je izrazito važan za zdravu funkciju tela. Važan je za
normalnu strukturu ćelija i održava hemijske reakcije u telu. Takođe štiti pluća i održava crvena krvna zrnca na zdravom nivou. Nedostatak vitamina E može uzrokovati anemiju. Isto tako, previše vitamina E može izazvati bolove u abdomenu, dijareje, mučnine i povraćanje, a takođe može sprečiti apsorpciju drugih vitamina potrebnih telu.

Jedite paradajz
Nova istraživanja pokazuju da ako jedete puno kuvanih paradajz, smanjujete rizik od raka prostate za 35 do 70%. Kad se rajčice skuva, intenzivira se likopen koji ima antikancerogeno delovanje. Likopena takođe ima u voću kao npr grejpu.

Jedno istraživanje povezje rak prostate s masnoćama u ishrani.Što muškarac unosi više masnoće veći je rizik od raka prostate.
SLIČNO-Ljuta paprika ubija ćelije raka prostate
Povezano Šta je prostata – lečenje prostate
Uvećana prostata simptomi
Simptomi upale prostate
Prostata uvećana zapaljenje karcinom
Lečenje uvećane prostate
Uvećana prostata prirodno lečenje biljem
Upala prostate prostatitis
Rak prostate

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *