prevencija raka

Rak (karcinom)
Eksperti za rak širom sveta vode pravi rat protiv ”raka bolesti stoleća”, jer u razvijenim zemljama, od ukupno umrlih, oko 20% otpada na one koji umiru od raka. Kod nas je isti odnos samo što još više zabrinjava, a to je da smrtnost od ove zloćudne bolesti raste zbog neadekvatne ishrane, zagađenja okoline i neadekvatnog načina življenja.
zastita od raka
Vrše se opsežna istraživanja u vezi sa mogućom prevencijom i lečenjem, a naročito ranim otkrivanjem. Pored lečenja hemoterapijom, zračenjem i hirurškim putem, naučno je dokazano da je izborom hrane moguće znatno uticati na zaštitu ,sprečavanje pojave i kao pomoć u lečenju raka.

Sve je više dokaza da fitohemikalije iz voća, povrća, zrnaste i ostale prirodne hrane biljnog porekla mogu biti dobra zaštita protiv raka raznih organa, naročito organa za varenje. Institut za rak SAD je izdao vodič o tome kako se hranom mogu sprečiti neke vrste raka, jer neki sastojci biljne hrane imaju osobinu da zaustavljaju multiple procese koji vode u rak. Dokazano je da sastojci hrane kao što su beta-karotini, vitamini B grupe i vitamin C mogu pružiti izvesnu zaštitu od raka. Na primer , u prokelju, kupusu, karfiolu nalazi se sulforafan koji preventivno deluje na pojavu raka dojke. Paradajz, paprika, šargarepa, jagode, maline, ananas, pomorandža, jabuka i mnoge druge vrste voća i povrća. Crni i beli luk sadrže alilni sulfid koji u organizmu deluje na enzime kojima je zadatak da sačekaju i neutrališu otrovne karcinogene.

Kineska mudrost dolazi sve više do izražaja kada preporučuje bolesnicima od raka da se leče hranom zdravlja — hranom sa dosta vitamina i biljnih vlakana i da piju čaj, a naročito zeleni čaj, koji stimuliše rad jetre, bubrega, slezine i nervnog sistema.

Životna sredina i zaštita od raka
Savremenom čovečanstvu je potrebna danas, više nego ikad, zaštita od nepoželjnih dejstava čovekove okoline, zbog sve većeg prisustva kancerogenih materija u vazduhu, vodi, hrani, kao i radioaktivnog zračenja. Stoga posebnu pažnju treba obratiti korišćenju što prirodnije hrane i, ukoliko je to moguće, bez ili sa što manje aditiva (konzervansi, boje, veštačke arome) ostataka pesticida, kao i one hrane čija je radioaktivnost u normalnim granicama. Prema nekim istraživačima od svih vrsta raka kod muškaraca, 30-40% je u vezi sa ishranom, kod žena čak 60%, dok je 30% u vezi sa pušenjem, a svega 3% u vezi sa konzumiranjem alkoholnih pića i oko 2% direktno u vezi sa aditivima dodatim namirnicama.
Na pojavu raka dojke utiče korišćenje većih količina masti životinjskog porekla, te stoga Komitet za ishranu i Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje smanjenje masti u ishrani na najviše 30% energetske vrednosti hrane. Rak stomaka dovodi se u vezu sa unošenjem većih količina soli i deficitom vitamina C. Utvrđena je i korelacija raka debelog creva i veće potrošnje rafinisane hrane (beli hleb, šećer i dr.), mesa i masnoća i negativna korelacija sa potrošnjom namirnica od celog zrna žitarica, voće i povrće koji sadrže biljna vlakna, i s tim u vezi obilnije stolice, urednog pražnjenja i odstranjivanja kan-cerogenih materija.

Rak stomaka se dovodi u vezu sa velikom potrošnjom sušene slane ribe, salamurenog mesa, slane hrane i odsustva hlađenja hrane. Više je rasprostranjen u krajevima gde ima malo frižidera i gde se hrana konzervira dimljenjem, salamurenjem i soljenjem. U nekim zemljama ova bolest je prepolovljena uvođenjem frižidera i zamrzivača i povećanjem potrošnje povrća i voća, naročito citrus plodova bogatih vitaminom C i karo-tinima.

Kao zaštita pojave raka preporučuju se: zeleno lisnato povrće, a narbčito spanać, prokelj, kupus, briselski kupus i kelj. Ovo povrće pruža organizmu zaštitu od raka putem karotina, vitamina C, folne kiseline i materija koje usporavaju dejstvo benzopirena. Mleko, citrus plodovi, paradajz, jagode, sušeno voće (šljive, smokve, grožđe, kajsije) i riba bogata ”Omega-3” masnim kiselinama (sardine, skuša, haringa, tunjevina, jezerska pastrmka, losos, inćun, šaran, grgeč), smatra se, mogu pru-žiti izvesnu zaštitu od raznih vrsta raka. Beli i crni luk, maslinovo ulje, čaj (naročito zeleni), kao i razna zrnasta hrana kao pasulj, sočivo, grašak, jezgrasto voće, pšenica, pirinač, ječam i ovas takođe obiluju an-tikancerogenim materijama. Najnovija istraživanja američkih naučnika pokazuju da crni, a naročito zeleni čaj sadrže supstance koje sprečavaju širenje izazivača raka koji potiču od kuvanog mesa i ribe. Oni smatraju da ste zaštićeni od raka ako pijete šest šolja čaja na dan. Zaštitni efekat smanjuje se dodavanjem mleka čaju.