Đumbir se ne koristi uobičajeno od strane većine ljudi na našim prostorima, iako se često može naći u kuhinjama zemalja širom sveta. Obzirom na veliki broj njegovih lekovitih karakteristika, ima smisla početi ga dodavati u većoj meri vašim jelima ili početi sa redovnom dnevnom konzumacijom šolje čaja od đumbira. Veoma je lako napraviti čaj od đumbira – samo prelijte listiće korena đumbira ključalom vodom. Dodavanjem limuna ćete poboljšati njegov ukus i izvući još više koristi iz napitka.

Prevencija i lečenje

Bori se protiv raka – postoje određene vrste maligniteta protiv kojih se đumbir pokazao efikasnim, a tu spada i rak jajnika. Istraživanja su pokazala da đumbir bukvalno može zbrisati ćelije raka jajnika. Činjenica koja još više obećava je da se pod njegovim dejstvomćelije raka okreću same protiv sebe i nastupa njihovo samouništenje. To su dobre vesti za one koji već imaju kancer, i razlog više da zdrave osobe počnu uvoditi đumbir u svoju ishranu u većoj meri.

đumbir

Pomaže kod iritabilnog sindroma creva (ISC) – onekoji pate od ISC-a će obradovati vest da konzumacijom đumbira mogu ublažiti simptome ovog poremećaja. Interesantno je primetiti da izgleda nije bitno na koji način unosite đumbir u organizam – bilo da da ga više koristite u jelima, uzimate suplemente đumbira ili kuvate čaj, umirujući efekti na creva i digestivni sistem će biti evidentni.

Štiti od Alchajmerove bolesti – ako postoje, ili su postojali, slučajevi ovog oboljenja u vašoj familiji ili ste jednostavno zabrinuti da se kod vas ne javi ovo onesposobljavajuće oboljenje, trebalo bi da razmislite o uvođenju više đumbira u svoju ishranu i svakodnevnu rutinu. Istraživanja su pokazala da đumbir pomaže u usporavanju propadanja moždanih ćelija, što je stanje koje tipično prethodi Alchajmerovoj bolesti. Zaštitom i očuvanjem ovih ćelija povećavate broj dobrih godina za vreme kojih ćete ostati svesni svog okruženja i biti povezani sa njim.

Đumbir za mršavljenje

Stimuliše apetit – ako imate „traljav“ digestivni sistem, i smatrate da vam treba stimulacija pre obroka, đumbir vam može pomoći. Možda ne proizvodite dovoljno želudačne kiseline pa đumbir može odigrati ulogu stimulatora apetita tako što će pospešiti lučenje digestivnih sokova koji će vam pomoći da bolje svarite obrok.Neadekvatno varenje može dovesti do zaostajanja hrane u vašem digestivnom traktu i njene fermentacije, što doprinosi gojenju.

Pomaže kod mršavljenja – mršavljenje je jedna od najvažnijih pozitivnih stvari koje možete uraditi za svoje zdravlje, a đumbir u tom procesu može odigrati integralnu ulogu. Razlog tome leži u činjenici da se đumbir ponaša kao sagorevač masti, što osigurava da je gubitak kilograma poreklom od masnih naslaga a ne od ostatka tela ili izlučene vode. Još jedan njegov efekat koji vam omogućava gubitak na težini je osećaj sitosti koji đumbir stvara, pa ćete jesti manje i osećati se sitim duže vremena, što će smanjiti ukupan broj unetih kalorija.

Opušta umorne mišiće – tip umora koji osećate nakon vežbanja sa opterećenjem je tip na koji đumbir najbolje deluje. To znači da će se vaši mišići bolje oporaviti i dozvoliti vam da upražnjavate kardio-vežbe danima kada odmarate. Tako da će postojati veća verovatnoća da budete aktivniji u danima nakon treninga sa opterećenjem, nego da budete neupotrebljivi. Povećanje mišićne mase obično se izjednačava sa prirodnim gubitkom težine do kog dolazi svakodnevnim sagorevanjem kalorija.

Pomaže u regulaciji nivoa glukoze
– istraživanje sprovedeno u Australiji tvrdi da đumbir može držati nivo glukoze u krvi pod kontrolom. To je važno zbog toga što ovaj nivo ima direktan uticaj na to koliko dobijamo ili gubimo na težini, kao i na to koliko se osećamo energičnim ili letargičnim tokom celog dana. Ako primećujete da vam sredinom dana pada energija, velika je verovatnoća da je to zbog nivoa šećera u krvi, pa dodavanje đumbira vašem ručku može obezbediti da ostanete fokusirani na to što trenutno radite. To je potpuno prirodna alternativa energetskim proizvodima poput „5 Hour ENERGY“.

Pomaže telu da apsorbuje hranljive materije – kada pokušavate da izgubite na težini, unos pravih hranljivih materija je apsolutni imperativ. Ali, ako je vaše telo opterećeno viškom kilograma i nenaviknuto na dobijanje hranljivih materija koje su mu potrebne, možda se vremenom naviklo da ne dobija ni neophodne vitamine, tako da posle određenog vremena nije više u stanju da ih pravilno apsorbuje. Više đumbira znači da ćete bolje apsorbovati materije koje će vam pomoći na vašem putu gubitka kilograma, i obezbediti vam bolje rezultate za kraći vremenski period uz istu količinu truda.

Đumbir i opšte zdravlje

Pomaže kod jutarnjih mučnina – trudnice bi trebalo da razmotre uzimanje više đumbira u slučaju da pate od epizoda jutarnjih mučnina. Đumbir deluje kao sredstvo za smirenje, i kada je u okviru kliničkih testova upoređivan sa placebom, odneo je ubedljivu pobedu. Uvek je zabavno kada potpuno prirodan proizvod dobije naučnu potvrdu svoje efikasnosti. Kao da nauka tek sada postaje svesna činjenice da prirodno bilje i hrana imaju veliku vrednost.
Smanjuje artritično zapaljenje – anti-inflamatorna priroda đumbira znači da ova biljka može pomoći u zaustavljanju inflamatornih bolesti i stanja. Ne mali deo tih stanja otpada na artritis od koga pate milioni Amerikanaca, a milioni novih slučajeva bivaju dijagnostikovani svake godine, sa porastom starosne dobi prvorotkinja. Đumbir deluje čak i pomalo analgetički, što je lepa vest za one koji ne žele da svakodnevno uzimaju tablete protiv bolova.

Otvara inflamirane vazdušne puteve – ako imate astmu, najverovatnije ste već pretraživali internet za rešenjima kako da otvorite svoje upaljene disajne puteve a da to ne podrazumeva upotrebu steroidnih lekova. Đumbir se pokazao uspešnim u otvaranju disajnih puteva smanjivanjem inflamacije, kao i u olakšavanju bolova nastalih kao posledica prisutnog poremećaja. Ovo možda neće samostalno rešiti problem astme, ali se može upotrebiti kao deo sveobuhvatnog pristupa problemu.

Poboljšava cirkulaciju – đumbir ubrzava protok krvi kroz organizam što rezultuje osećanjem energičnosti, i može vam pomoći ako se osećate traljavo ili umorno. Predstavlja odlično piće ukoliko živite u hladnijem klimatskom području, jer će vas zagrejati baš na način na koji vi to želite – toplotom iznutra, koja će iz vas isijavati. To se dešava usled otvaranja vaših pora i zbog sveukupno boljeg funkcionisanja cirkulacije.

Đumbir kao lek za manja oboljenja

Leči promrzline – evo zgodnog saveta koji treba da zapamtite za slučaj da vam se desi da dobijete promrzline. Možete piti čaj od đumbira tokom oporavka da bi ubrzali taj proces. Đumbir će pomoći da se cirkulacija poboljša, što omogućava vašem telu da povrati promrzle delove u njihovo pređašnje stanje. Ne morate piti puno čaja kako bi dobili željene rezultate – oko 250 grama dnevno je sasvim dovoljno da bi ovaj trik upalio.

Zaustavlja simptome kinetoze (bolesti kretanja) – đumbir je dugo korišćen kao prirodan lek za bolest kretanja. Najefikasniji je kada se koristi za tretman kinetoze koja se javlja kretanjem na vodi. Toliko je dobar u ovome da se pokazao efikasnijim i od lekova koji se u ove svrhe prodaju bez recepta, kao što je Dramamin npr. Otklanja i sve prateće simptome kinetoza, pa ne morate brinuti o vrtoglavici, mučnini, hladnom preznojavanju, ili još gore, povraćanju kroz prozor čamca ili broda.

Blokira kiselinu kod gorušice – ako često imate gorušicu, trebalo bi da uzmete đumbir u obzir kao terapijsko sredstvo. Višak kiseline koji dovodi do ovog stanja može se neutralisati dejstvom elemenata u sastavu đumbira. Dobra stvar je što đumbir predstavlja daleko ekonomičnije sredstvo od lekova iz slobodne prodaje ili onih koji se izdaju na recept. Druga pogodnost je to što đumbir ne poseduje neželjena dejstva i može se koristiti dugoročno bez ikakvih problema.

Smanjuje stvaranje gasova – gasovi u crevima mogu dovesti do neprijatnosti u nezgodnim momentima i postoji veliki broj preparata za tretman ovog problema na tržištu. Ako tražite prirodniji način za to, trebalo bi da počnete da kupujete i koristite više đumbira. Čaj od đumbira je lako napraviti i piti, i ako ga uzimate pre odlaska na spavanje, možete ga pustiti da deluje preko noći. Trebalo bi da pročisti vaš digestivni sistem i neutrališe problem iznutra.

Ublažava bolove – bez obzira na vrstu bola od koga patite, đumbir može delovati kao prirodni analgetik. Interesantno je kada razmislite o tome – koren koji raste u zemlji ima uticaja na to koliki intenzitet bola osećate. Funkcioniše na hormonalnom nivou, a njegova anti-inflamatorna priroda obezbeđuje generalno manje bola i tegoba. Razmotrite da započnete dan sa šoljom čaja od đumbira, i pratite da li se stanje poboljšava.

Čisti sinuse – ako tražite način da smanjite tegobe sinusnog porekla bez upotrebe lekova iz slobodne prodaje, prvo pribegnite đumbiru. U đumbiru postoji aktivna komponenta za koju se pokazalo da čini čuda na sinusima, omogućavajući im da se otpuše i olakšavajući njihovu drenažu. Sve što treba da uradite je da skuvate šolju toplog čaja od đumbira, i uživate u njegovim pozitivnim dejstvima bez bojazni od neželjenih efekata koje nose medikamenti.

Poboljšava vaš dah – za razliku od drugih vrsta hrane, poput belog luka na primer, đumbir zapravo može da popravi kvalitet vašeg daha. Ako ga jedete pri kraju obroka, on može pročistiti vaša nepca i ostaviti osećaj svežine u vašim ustima. Možete ga i piti kao piće, pomešanog sa običnom toplom vodom. To je odličan način da isperete usta i neutrališete loš miris u njima, kao što je užasni „kafeni zadah“ od pijenja kafe.

Đumbir je super začin

Pojačava seksualnu želju – sa pojačanjem funkcije cirkulatornog sistema, nije čudo što je đumbir hiljadama godina korišćen kao afrodizijak. Ljudima nije trebalo puno vremena da povežu konzumaciju đumbira sa osećajem povećanja seksualne moći. Lepa stvar je što deluje na oba pola podjednako, pošto i klitoris i penis ekstremno zavise od cirkulacije u procesu postizanja seksualnog uzbuđenja i erektilnog učvršćivanja.

Pojačava imunitet – ovo je fantastičan efekat đumbira, koji bi trebalo da donese prevagu kod onih koji se dvoume da li da počnu sa uzimanjem đumbira ili ne. Pojačan imuni sistem znači da ćete se manje razboljevati, da ćete se brže oporavljati kada se razbolite, i da možete ostati zdravi čak i kada su svi u vašem neposrednom okruženju podlegli infekciji. Istraživanja u oblasti ovog dejstva đumbira su opsežna, i ovo je još jedan od onih primera kada moderna nauka potvrđuje efikasnost potpuno prirodnog leka.

Štiti od radijacije – nadajmo se da ovo nije nešto o čemu ćemo morati da brinemo u bližoj budućnosti, ali je opet dobro znati, u slučaju da izbije 3. svetski rat. Onima koji žive u blizini havarisanog reaktora u Fukušimi (Japan) snažno je preporučeno da povećaju unos đumbira u organizam. Ako želite da iskoristite ovo pozitivno dejstvo đumbira, neophodno je da unesete svakodnevnu dozu u količini koja će omogućiti da se đumbir zadrži u telu 24 časa.

Nadamo se da ste shvatili da je dobra ideja dodati đumbir u listu namirnica koje bi trebalo da kupite sledeći put kada pođete u nabavku. Bez obzira na to koji oblik đumbira izaberete, da li želite da koristite koren u jelima, da kuvate čaj ili uzimate suplemente, trebalo bi da osetite blagotvorno dejstvo ove biljke. Samo obratite pažnju na to da ako uzimate suplement, on bude organski i bez ikakvih dodatnih supstanci.

Često postavljana pitanja o đumbiru

Da li đumbir ubrzava metabolizam?
Jedno od đumbirovih svojstava je da ubrzava metabolizam, ali to radi samo u maloj meri, te nije dovoljno osloniti se isključivo na njega u tu svrhu. Ali kada je u pitanju pravljenje sveobuhvatnog plana za podizanje nivoa metabolizma, uključujući tu i povećanje mišićne mase, konzumiranje đumbira može imati sinergističko dejstvo i uvesti vas u stanje sagorevanja masti koji traje svih 24 sata.

Hoće li vas đumbir učiniti pospanima?

Zbog njegovog umirujućeg dejstva na mnoge sisteme u telu, uobičajeno pitanje koje se postavlja u vezi sa đumbirom je da li će vas njegova konzumacija učiniti pospanima ili mamurnima. Đumbir ima i druge karakteristike zbog kojih je slabo verovatno da ćete zaspati. On pojačava cirkulaciju i većina ljudi koji ga koriste navodi da im daje više energije, a ne manje. Kada dođe vreme za spavanje, đumbir može pomoći u otklanjanju nagomilanih toksina koji dovode do nesanice, te vam na taj način omogućiti da lakše zaspite.

Da li đumbir deluje umirujuće?
Pošto đumbir pospešuje cirkulaciju, mnoge osobe koje ga konzumiraju navode da imaju osećaj topline, nakon koga sledi osećaj mirnoće. Takođe poseduje i umirujuće blagotvorno dejstvo na unutrašnje organe koje potiče od njegovih anti-inflamatornih karakteristika. Upravo iz ovog razloga, mnogo puta se preporučuje ispijanje slatkog pića začinjenog đumbirom osobama koje imaju nemiran stomak.

Da li đumbir daje energiju?
Može vam pružiti osećaj energičnosti zato što ubrzava cirkulatorni sistem i dozvoljava krvi da se slobodnije kreće u telu. Osećaj koji se tom prilikom stvara je nalik osećaju „ustani i kreni“ koji ste imali dok ste bili mlađi. Teško je definisati šta zapravo energičnost znači, ali vam ovo može pomoći da budete aktivniji.

Hoće li đumbir izazvati stolicu?
Kruže neke priče o tome da đumbir obezbeđuje redovno pražnjenje i deluje kao laksativ, ali nije ni približno efikasan kao druge biljke i začini koji se koriste ciljano u ovu svrhu. Pošto pomaže u pročišćavanju digestivnog trakta takođe može dovesti i do češćeg pražnjenja creva, mada se ne koristi prvenstveno u tu svrhu.

Da li je đumbir lako svarljiv?
Za većinu osoba đumbir je lak za varenje, i štaviše pomaže u varenju drugih vrsta hrane. Naravno da postoje i slučajevi gde pojedine osobe prijavljuju poteškoće u varenju i eliminaciji đumbira. Ako brinete o tome da li ćete moći adekvatno da procesuirate đumbir, počnite sa malom količinom i vidite kako vaš organizam reaguje na to, pa lagano povećavajte unos ukoliko se vaš organizam ne buni.

Da li đumbir pojačava imuni sistem?
Jedna od osobina đumbira je da osnažuje imuni sistem. Studije su pokazale da oboleli od raka koji uzimaju dnevnu dozu suplemenata od đumbira, ostvaruju brži oporavak od hemoterapije i zračenja nego oni koji ne uzimaju ništa ili uzimaju placebo.

Ima li u đumbiru puno vitamina?
Đumbir nije baš poznat po visokom sadržaju vitamina, ali jeste po sveukupnom efektu koji direktno ostvaruje na organizam. Sadrži male količine vitamina A i C, ali ništa spektakularno.

Da li đumbir izaziva gasove?
Ne bi trebalo; zapravo, on pomaže u neutralizaciji gasova koji nastaju u vašem digestivnom sistemu, i redovno ispijanje čaja od đumbira bi trebalo vremenom da smanji ukupnu količinu gasova koja se kod vas formira.

Da li je đumbir siromašan ugljenim hidratima?
100 grama đumbira sadrži 18 grama ugljenih hidrata, što znači da je to negde oko 18%. Uporedite to sa 80% ugljenih hidrata kod pirinča. Dakle, vrlo lako se uklapa u dijetu sa malo ugljenih hidrata i trebalo bi da vam omogući da imate više energije za duži vremenski period, pomažući vam na taj način da prevaziđete osećaj gladi tako karakterističan za dijete sa malom količinom ugljenih hidrata.

Da li vas đumbir dehidrira?
Đumbir deluje diuretički, tako da ukoliko se ne hidrirate adekvatno možete brže upasti u stanje dehidratacije. Obavezno popijte po koju čašu vode viška, kako bi nadomestili tečnost koju gubite dnevnim unosom đumbira.