bol u zelucuBol u želucu posle jela je nešto što mnogi iskuse. Mere predostrožnosti poput konzumiranja odgovarajuće vrste hrane i izbegavanja prejedanja mogu pomoći u tome da se ova neprijatnost izbegne. Jednostavni rituali poput uzimanja vode ili praktikovanja kratke šetnje nakon obroka mogu pomoći u tome da se umanji blaži bol u želucu. Međutim, ukoliko je bol jak ili ako uporno osećate bol nakon svakog uzimanja hrane, morate da se obratite lekaru.

Ponekada pojedete više nego što bi trebalo. Prejedanje vas čini pospanim i umornim. Spavanje nakon obroka može dovesti do bola u želucu.

Konzumiranje „teške“ ili jako začinjene hrane, kao i uzimanje hrane na koju ste alergični ili intolerantni, takođe može biti uzrok bola u želucu nakon jela.

Prejedanje, nezdrava ishrana kao i spavanje odmah nakon obroka, remeti proces varenja dovodeći do želudačnih problema.

Želudačni bol nakon obroka može ukazati na prisustvo skrivenog digestivnog problema ili nekog drugog zdravstvenog poremećaja. Nastavite da čitate o simptomima, uzrocima, lekovima i preventivnim merama za bol u želucu koji se javlja nakon jela.

Prateći simptomi

▸ Groznica
▸ Nadimanje stomaka
▸ Povraćanje
▸ Zatvor
▸ Poremećaj varenja
▸ Bolna osetljivost stomaka
▸ Krv u stolici
▸ Dijareja
▸ Poremećaji pokretljivosti creva
▸ Mučnina

Uzroci bola u želucu

Netolerancija na hranu
Netolerancija na hranu je najverovatniji uzrok stomačnog bola nakon uzimanja određenih vrsta namirnica. Takođe poznata pod nazivom ne-alergična preosetljivost na hranu, podrazumeva farmakološki, metabolički i gastro-intestinalni odgovor na prisustvo određene hrane ili specifičnog sastojka u raznim vrstama namirnica.

Alergija na hranu
Možete osetiti intenzivan bol u želucu nakon konzumiranja hrane na koju ste alergični. Primeri ove hrane su ostrige, kikiriki, lešnici, jaja itd. Vođenje „dnevnika hrane“ je najbolji način da identifikujete vrstu hrane koja vam izaziva ove simptome. U ovaj dnevnik zapisujte detalje o vrstama hrane koju jedete u toku dana. Nakon nekoliko dana, bićete u mogućnosti da prepoznate da li vam određena namirnica ili vrsta hrane uzrokuje želudačni bol.

Gorušica
Gorušica je još jedan uobičajen uzrok želudačnog bola koji se javlja nakon obroka. Možete je izbeći jedenjem vrsta hrane koje sprečavaju gorušicu i menjanjem životnih navika.

Zatvor
Bol u želucu zajedno sa nadimanjem, praćen sa manje od 3 pražnjenja creva nedeljno i tvrdim stolicama, predstavlja simptom konstipacije (zatvora). Zatvor je izazvan nedovoljnom količinom vlakana u ishrani. Manji unos vode u toku dana dodatno doprinosi ovom zdravstvenom problemu.

Navike u ishrani
Prejedanje ili prebrzo jedenje često rezultuje bolom u želucu. Takođe, ako vam želudac bude prazan duži vremenski period, a zatim pojedete veliku količinu hrane odjednom, to može izazvati želudačni bol.

Čir
Hrana koja izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline, može dovesti do stvaranja erozija na sluznici želuca. Konzumiranje hrana koja je vrela ili prezačinjena može dovesti do stvaranja čira na želucu, što prouzrokuje nesnosan bol.

Gastroenteritis
Poznat je i pod imenom stomačni grip, i dovodi do ekstremno jakog bola u želucu. Takođe možete osetiti mučninu, povraćanje i dijareju.

Celijačna bolest
To je reakcija vašeg imunog sistema na ingestirani gluten, protein koji se nalazi u ječmu, pšenici i brašnu od celog pšeničnog zrna. U tankom crevu se pokreće imuni odgovor svaki put kada konzumirate gluten. To izaziva zapaljenje sluznice tankog creva, što dovodi do nadimanja i bola u želucu.

Netolerancija na laktozu
Kod osoba koje su netolerantne na laktozu, telo odbacuje mleko i mlečne proizvode. Konzumacija hrane bazirane na mleku dovodi do intenzivnog bola u želucu, sa pridruženim nadimanjem.

Apendicitis
Intenzivan bol u abdomenu dole desno uzrokuje apendicitis. To takođe može biti praćeno mučninom, povraćanjem ili blagom groznicom. Posetite lekara ukoliko osetite ovakve simptome, pored želudačnog bola nakon jela.

Kamenje u žučnoj kesi
Bol u stomaku gore desno nakon jela, predstavlja simptom kamenja u žuči. Bol u ovom regionu, nastao zbog prisutnih kalkulusa, često se širi u leđa gore desno, desno rame ili grudni koš.

Kućni lekovi

Dok bi na prisustvo jakog, dugotrajnog bola trebalo skrenuti pažnju vašeg lekara, blaži bol se može tretirati i u kućnim uslovima.

▸ Konzumiranje asafetide (sušeni lateks izolovan iz korena nekih biljaka koje pripadaju rodu Ferula) će momentalno smanjiti bol u želucu. Pecite asafetidu na tihoj vatri i pomešajte sa jogurtom.

▸ Pijte dovoljno tečnosti ili vode da bi bili adekvatno hidrirani.

▸ Ako ste povraćali, sačekajte određeni period pre nego što ponovo počnete da unosite čvrstu hranu.

▸ Ispijanje napitka od đumbira i tople vode sa medom može vam pomoći da se izborite sa mučninom.

▸ Uzimanje antacida može sprečiti porast kiselosti u želucu i učiniti da se osećate bolje.

Prevencija

Rukovodeći se starom izrekom „bolje sprečiti, nego lečiti“, evo nekoliko saveta kako da izbegnete želudačni bol nakon obroka.

▸ Redovno jedite i držite se zdrave ishrane.

▸ Nemojte žuriti pri jelu.

▸ Umesto da pojedete veliku količinu hrane odjednom, jedite češće po malo.

▸ Napravite razmak od 2-3 sata između zadnjeg obroka i odlaska na spavanje.

▸ Izbegavajte unos kafe, gaziranih pića i alkohola sa hranom.

▸ Morate izbegavati masnu, duboko prženu, prezačinjenu i hranu koja goji, pošto mogu izazvati stomačne probleme.

▸ Probajte da izbacite iz ishrane rafinisane namirnice, poput belog hleba i šećera.

▸ Nakon obroka, sedite uspravno najmanje 30 minuta.

▸ Ne uzimajte aspirin, ibuprofen ili nesteroidne antiinflamatorne lekove bez prethodnog saveta lekara.
▸ Adekvatno se hidrirajte tokom dana

▸ Laka šetnja nakon obroka može pomoći u varenju hrane.

Želudačni bol može biti simptom skrivenog zdravstvenog poremećaja. Ako se bol ne smanji nakon uzimanja kućnih lekova, ili ako traje neuobičajeno dugo, ili ako je nepodnošljiv, momentalno posetite lekara.