jaki bolovi u nogama nocu

Noćni bolovi u nogama

Česti prekidi sna zbog bolova u nogama mogu negativno uticati na čovekovo zdravlje. U ovom tekstu naći ćete informacije o zdravstvenim stanjima koja mogu biti uzrok za bol u nogama noću.

Bol u nogama može se javiti iz mnogo razloga, od istezanja mišića, tetiva, ligamenata ili zglobova do povreda. Ponekad, nervni poremećaji kao što je sindrom nemirnih nogu ili periferalna neuropatija, mogu izazvati bol u nogama tokom noći. Ukoliko je uzrok neurološke prirode, osim bola se mogu pojaviti i trnci. Bol u nogama može se javiti bilo kada, ali kada se javi tokom noći, remeti vam san.

Ljudi svih uzrasta mogu osetiti bol u nogama tokom noći. Deca od 4 do 12 godina osećaju bol u nogama noću od rasta, koji podseća na grč, ponavlja se, i obično se iseća uveče ili noću. Tačan uzrok bola od rasta nije sasvim jasan, ali obično nestaje nakon što dete stupi u adolescenciju.

Ukoliko ste istegli mišić, verovatno je najbolja opcija odmor, ali je uvek pametnije konsultovati se sa lekarom, kako biste bili sigurni da ne postoji veći problem.

jaki bolovi u nogama nocu

Šta izaziva bol u nogama noću

Proširene vene

Vene su krvni sudovi koji vraćaju krv bez kiseonika u srce. Vene imaju zaliske koji idu u jednom smeru, kako bi sprečili krv da krene u drugom pravcu. Ovi zalisci se otvaraju kada se mišići kontrahuju, i zatvaraju se u stanju mirovanja. Ukoliko oni ne funkcionišu pravilno, krv teče u pogrešnom smeru, zbog čega vene postaju otečene, uvećane i uvrnute. Ovo stanje se naziva proširene vene, i može da uzrokuje bol u nogama. Bol se obično pogoršava ukoliko je osoba dugo stajala ili sedela. Starije osobe su podložnije ovom oboljenju. Gojaznost je takođe jedan od faktora rizika. Kod žena, rizik se povećava tokom trudnoće i menopauze.

Periferna bolest arterija

Perifernu bolest arterija izaziva arteroskleroza koja sužava periferalne arterije (arterije koje nose krv obogaćenu kiseonikom u udove) zbog nagomilavanja plaka. Ovo stanje se javlja kada nataložen plak (naslage se sastoje od masti, holesterola, kalcijuma, fibroznog tkiva) ograničava dotok krvi u noge. Rezultat toga je osećaj bola prilikom hodanja ili vežbanja. Vremenom, protok oksidisane krvi u udove može značajno opasti. Pod takvim okolnostima, osoba može osećati bol u nogamau toku noći i kada god se odmara.

Periferalna neuropatija

Periferalna neuropatija je zdravstveno oboljenje koje utiče na motorne, senzorne i automatske periferne nerve. Može nastati od komplikacije dijabetesa. Drugi faktori koji doprinose ovom stanju su zloupotreba alkohola, infekcija, povreda, autoimune bolesti, izlaganje toksinima, manjak vitamina, tumor, i slično. Pacijent najverovatnije oseća simptome kao što su bol, mišićna slabost, loša koordinacija, pojačana osetljivost na dodir, ukočenost šaka, ruku, stopala i nogu.

Saznajte više>>>  Bolovi u nogama ispod kolena – uzroci i lečenje

Grčevi u mišićima

Grčevi se javljaju kada se mišići nevoljno kontrahuju, i ne mogu da se opuste. Mišići skeleta, poput onih u listovima, butinama i na luku stopala su skloniji grčevima. Ova iznenadna bol koja se često javlja noću, može se zadržati nekoliko sekundi do nekoliko sati. Manjak kiseonika ili disbalans elektrolita može izazvati grčeve. Grčevi u nogama koji se javljaju tokom noći vam sigurno mogu poremetiti san.

Sindrom nemirnih nogu

Ovaj sindrom odnosi se na konstantno pomeranje noge ili stopala, zbog neprijatnog osećaja peckanja, ukočenosti, uvrtanja ili puzanja pod kožom, posebno u listovima. Sve ovo najčešće se oseća prilikom odmora. Pomeranje nogu obično rešava problem. Periodično pomeranje udova je još jedno stanje koje ima slične simptome, a pomeranje noge se javlja na svakih 20-40 sekundi. Tačan uzrok sindorma nemirnih nogu još uvek nije poznat, ali se smatra da oštećenje živaca ili manjak gvožđa i vitamina B12 mogu igrati ulogu.

Lekovi za bolove u nogama noću

 • Natapajte noge u toploj vodi i osetićete instant olakšanje. Možete dodati Epsom soli u vodu.
 • Za natapanje nogu, možete dodati neka esencijalna ulja kao što su lavanda i kamilica. Ovako ćete sigurno opustiti umorne mišiće.
 • Topli oblog vam takođe može pomoći. Natopite čist peškir u vrućoj vodi, iscedite ga pre nego što umotate noge u njega.
 • Masaža može opustiti mišiće i ublažiti tenziju koja izaziva stalan bol u nogama.
 • Nanesite mast za ublažavanje bolova, pa umotajte krep zavojom.
 • Ponekad se bol može pogoršati tokom zime. Utoplite se uz pomoć vune, flanela i ćebadi.
 • Oljuštite i zdrobite dve glavice belog luka i pomešajte ih sa mlakim maslinovim uljem. Nanesite na noge nežnim pokretima. Nakon masaže, umotajte se u toplo ćebe.
 • Povisite noge noću uz pomoć nekoliko jastuka. Ovako ćete poboljšati cirkulaciju.
 • Jedite zdravo. Smanjite unos obrađene hrane.
 • Pijte puno vode kako biste sprečili zadržavanje tečnosti u zglobovima. Ovako ćete poboljšati cirkulaciju i rešiti se bola.
 • Proširene vene se mogu javiti kod gojaznih osoba. Zato, održavajte svoju telesnu težinu.

 

Pratite naše savete i ublažićete bol u nogama noću. Ponekad, neudobna obuća može izazvati bol, pa obratite pažnju na to šta nosite. Nemojte se baviti velikim fizičkim naporom, od kog možete preopteretiti i isteći mišiće. Zakažite pregled kod lekara ako je bol uporna. Ukoliko bol uzrokuje neki zdravstveni problem, nestaće kada počnete da se lečite.